Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Opettele ainakin nämä näppäinkomennot

Tekstit: Digitreenit, Näppäinkomennot, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa tietokoneen näppäimistöä.
Tekstit: Digitreenit, Näppäinkomennot, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa tietokoneen näppäimistöä. Kuva: Yle. Digitreenit,Pikanäppäin

Näppäinkomentojen käyttö nopeuttaa tietokoneella työskentelyä. Samat näppäinyhdistelmät toimivat monissa ohjelmissa saman logiikan mukaan.

Kun siis olet opetellut tärkeimmät komennot, voit hyödyntää niitä niin kuvanmuokkkauksessa, tiedostojen hallinnassa kuin tekstinkäsittelyssäkin. Jos et ole varma, toimiiko joku näppäinyhdistelmä, kokeile!

Komennot toimivat usein sekä Windows- että MacOS-ympäristössä samalla logiikalla. Näppäimen nimi vain on erilainen:

  • Windows-maailmassa käytetään Ctrl-näppäintä.
  • Mac-koneissa toimii cmd ⌘ -näppäin (jota kutsutaan myös Omppu-näppäimeksi).
Aloita niistä näppäinkomennoista, jotka ovat sinulle uusia, mutta joista uskot hyötyväsi. Vähitellen voit ottaa käyttöön uusia näppäimiä.
Näppäinkuvat otsikolla Windows ja Mac pikanäppäinyhdistelmiä
Jos osaat nämä kaikki näppäin- eli pikakomennot, olet melkoinen digitaituri. Näppäinkuvat otsikolla Windows ja Mac pikanäppäinyhdistelmiä Digitreenit,Yle Oppiminen,Pikanäppäin,Windows,Mac OS

Voit tulostaa kuvan vaikka työhuoneesi seinälle tästä.

Hyödyllinen komento on myös Ctrl/cmd + Q (lopeta ohjelma), mutta sitä ei kannata kokeilla ellei todella ole valmis sammuttamaan käyttämäänsä ohjelmaa.

Opettelun vaiva kannattaa, koska näppäinkomennot sujuvoittavat tietokoneen käyttöä ja säästävät hiirikättä.

Näppäinkomennot 2.0

Näppäinkomentoja voi opetella myös asentamalla koneelle ohjelman, joka vinkkaa käyttämään yhdistelmiä aina kun se on mahdollista.

Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi KeyRocket Windows-koneille tai Eve Mac-koneille.

Jos käytössäsi on Gmail, voit asentaa Chrome-selaimeen lisäosan KeyRocket for Gmail, jonka avulla voit opetella näppäinkomentoja. Ohjelma ehdottaa näppäinkomentoja hiiren klikkausten tilalle.

Ohjelmat vaativat hieman osaamista: ne pitää ladata koneelle ja esimerkiksi Gmailin asetuksia täytyy muuttaa, jotta ohjelma toimii. Ohjeet löytyvät jokaisesta sovelluksesta.

Ja muistathan, että kaikkea ei tarvitse oppia kerralla.

Aloita niistä pikanäppäimistä, jotka ovat sinulle uusia, mutta joista uskot hyötyväsi. Vähitellen voit ottaa käyttöön uusia näppäimiä.

Sitten kun olet pikanäppäinguru, voit vaikka koodata koneellesi omia, henkilökohtaisia pikanäppäimiä.

PC:llä koodaat pikanäppäimiä AutoHotKey-ohjelmalla, Mac-käyttäjät voivat määritellä omia pikanäppäimiään suoraan Macille.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
9.1.18 Vaihdettu artikkelin kuva sekä tulostettava kuva.
1.12.16: Artikkelin kuva.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Loppulauseen sanamuodot uusittu.
20.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit

Keskustele