Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

Tekstit: Offline-kartat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa paperikarttoja.
Tekstit: Offline-kartat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa paperikarttoja. Kuva: Yle / Andrew Neel, Unsplash (CC0) Digitreenit,karttapalvelut

Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

Google Maps -sovellus toimii sekä iPhone- että Android-puhelimissa ja siinä offline-karttojen lataaminen on helppoa:

  1. Etsi ensin haulla näytöllesi kartta jonka haluat ladata.
  2. Valitse vasemman yläkulman valikosta Offline-alueet.
  3. Paina Muokattu alue.
  4. Sovellus kysyy "Ladataanko alue?" Voit vielä rajata aluetta pienemmäksi tai suuremmaksi. (Mitä isompi alue, sitä isompi tiedosto.)
  5. Paina Lataa.
Google Maps -näkymiä puhelimissa.
Offline-karttojen lataus iPhonella. Google Maps -näkymiä puhelimissa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus älypuhelimet,kartat,iPhone,Apple
Ladatut kartat löytyvät samasta paikasta valikosta, Offline-alueiden alta.

Lisäys 12.12.16: Ihan kaikkia alueita ei Google Mapsin kautta pysty lataamaan ja mm. suomalaisten suosikki Viro on yksi niistä. Google toteaa asiaan vain näin: "Offline-alueiden lataaminen ei ole mahdollista joillakin alueilla sopimusrajoitusten, kielituen, osoitemuotojen tai muiden syiden vuoksi."
Mm. Japani, Iran ja Taiwan ei onnistu myöskään. Here-sovelluksesta Viro löytyy.

Toinen vaihtoehto: Here

Applen omassa karttasovelluksessa ei karttoja pysty tallentamaan. Jos kuitenkin tietää jo etukäteen reitin, jota määränpäässä tarvitsee, reitin voi ladata sovellukseen jo kotiverkossa.
Kun Applen kartat avaa tämän jälkeen ilman verkkoyhteyttä, reitin pitäisi olla käytettävissä, vaikka yhteyttä ei ole. Tämä tietysti toimii vain yhteen reittiin, seuraavaa reittiä varten pitää saada jälleen yhteys verkkoon.

Here-sovelluksen käyttöohjeet
Here-sovelluksessa voi karttoja ladata alueittain. Here-sovelluksen käyttöohjeet Kuva: Yle/Kuvakaappaus Digitreenit,älypuhelimet,sovellukset (tietotekniikka),kartat,satelliittipaikannus

Entinen Nokia Kartat, eli Here-sovellus toimii myös offline-karttana.

Heressä ladataan kartta halutusta alueesta ennen reissuun lähtöä. Alueet on ennalta jaoteltu Heressä maanosittain (Aasia, Afrikka, Eurooppa jne.) tai maittain. Jos haluaa säästää puhelimensa muistitilaa, kannattaa ladata kartat maittain.

  1. Valitse vasemman yläkulman valikosta Lataa karttoja.
  2. Valitse maanosa ja maa, jonka kartan haluat ladata.

Kun pääset matkakohteeseen voit vielä valita Herestä Käytä offline-tilassa valinnan, niin voit varmistua siitä, että sovellus ei yritä pyrkiä verkkoon. Ladattujen karttojen avulla voi navigoida normaalin tapaan.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
29.11.16: Lisätty Here-kuva. 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit