Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

Tekstit: Offline-kartat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa paperikarttoja.
Tekstit: Offline-kartat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa paperikarttoja. Kuva: Yle / Andrew Neel, Unsplash (CC0) Digitreenit,karttapalvelut

Erilaisille karttasovelluksille on tarvetta varsinkin matkaillessa, mutta usein ongelmana on se, että datan käyttö on kalliimpaa ulkomailla. Lataamalla kartat puhelimeen jo kotimaassa voi kätevästi välttää datalaskun kasvamista reissussa.

Google Maps -sovellus toimii sekä iPhone- että Android-puhelimissa ja siinä offline-karttojen lataaminen on helppoa:

  1. Avaa Google Maps -sovellus.
  2. Etsi haulla näytöllesi kartta jonka haluat ladata.
  3. Valitse vasemman yläkulman valikosta Offline-alueet.
  4. Paina Muokattu alue.
  5. Sovellus kysyy "Ladataanko alue?" Voit vielä rajata aluetta pienemmäksi tai suuremmaksi. (Mitä isompi alue, sitä isompi tiedosto.)
  6. Paina Lataa.
Google Maps -näkymiä puhelimissa.
Offline-karttojen lataus iPhonella. Google Maps -näkymiä puhelimissa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus älypuhelimet,kartat,iPhone,Apple
Ladatut kartat löytyvät samasta paikasta valikosta, Offline-alueiden alta.

Ihan kaikkia alueita ei Google Mapsiin voi ladata. Suomalaisten suosikki Viro on yksi niistä. Muun muassa Japani, Iran ja Taiwan eivät myöskään onnistu. Google toteaa asiaan vain näin: "Offline-alueiden lataaminen ei ole mahdollista joillakin alueilla sopimusrajoitusten, kielituen, osoitemuotojen tai muiden syiden vuoksi." Here WeGo -sovelluksesta Viro löytyy.

Google Mapsin offline-kartoista löytyy vähemmän toimintoja kuin online-kartoista: Näet vain ajo-ohjeet autolle, et kävely- tai pyöräreittejä tai tietoja julkisesta liikenteestä. Ajo-ohjeissa ei myöskään ole vaihtoehtoisia reittejä mukana.

Toinen vaihtoehto: Here WeGo

Here-sovelluksen käyttöohjeet
Here WeGo-sovelluksessa voi karttoja ladata alueittain. Here-sovelluksen käyttöohjeet Kuva: Yle/Kuvakaappaus Digitreenit,älypuhelimet,sovellusohjelmat,kartat,satelliittipaikannus

Entinen Nokia Kartat, eli Here WeGo -sovellus toimii myös offline-karttana.

Heressä ladataan kartta halutusta alueesta ennen reissuun lähtöä. Alueet on ennalta jaoteltu Heressä maanosittain (Aasia, Afrikka, Eurooppa jne.) tai maittain. Jos haluat säästää puhelimesi muistitilaa, kannattaa ladata kartat maittain.

  1. Valitse vasemman yläkulman valikosta Lataa karttoja.
  2. Valitse maanosa ja maa, jonka kartan haluat ladata.

Kun pääset matkakohteeseen, voit vielä valita Here WeGosta Käytä offline -tilassa, niin voit varmistua siitä, että sovellus ei yritä pyrkiä verkkoon. Ladattujen karttojen avulla voi navigoida normaalin tapaan. Julkisen liikenteen aikatauluja ei Herelläkään saa kuin online-tilassa. Kävely- ja pyöräohjeet kyllä löytyvät.

Applen omassa Kartat-sovelluksessa ei karttoja pysty tallentamaan. Jos kuitenkin tietää jo etukäteen reitin, jota määränpäässä tarvitsee, reitin voi ladata sovellukseen jo koti- tai wifi-verkossa.
Kun Applen kartat avaa tämän jälkeen ilman verkkoyhteyttä, reitin pitäisi olla käytettävissä, vaikka yhteyttä ei ole. Tämä tietysti toimii vain yhteen reittiin - seuraavaa reittiä varten pitää saada jälleen yhteys verkkoon.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
12.12.16: Lisätty tieto maista, joita ei Google Mapsin kartasta voi ladata. 29.11.16: Lisätty Here-kuva. 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja. 21.1.19: Lisätty tiedot offline-karttojen rajoituksista ja korjattu Here muotoon Here WeGo.

Digitreenit

Keskustele