Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin lataat karttoja puhelimesi muistiin

Pyöräilijät istuvat penkillä tutkimassa paperikarttaa.
Pyöräilijät istuvat penkillä tutkimassa paperikarttaa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Digitreenit,karttapalvelut,offline,digitaidot

Matkoilla karttasovellukset ovat käteviä, mutta varsinkin EU:n ulkopuolella mobiilidatan käyttö saattaa tulla kalliiksi. Lataa kartat kartat puhelimeen jo kotimaassa tai perillä ilmaisessa wifi-verkossa, niin vältät datalaskun kasvamisen reissulla.

EU:n sisällä karttasovelluksia voi käyttää melko huoletta, varsinkin lyhyellä vierailulla (lue aiheesta tästä Digitreenistä). EU:n ulkopuolella tilanne on kuitenkin toinen.

Kun kartta on ladattuna eli offline, sitä voi käyttää ilman verkkoyhteyttä. Opettele lataamaan karttoja kahdessa tunnetussa sovelluksessa.

Google Maps

Google Maps -sovellus toimii sekä iPhone- että Android-puhelimissa. Näin lataat offline-karttoja:

 1. Kirjaudu Google-tilillesi. (Voit ladata karttoja myös kirjautumatta, mutta silloin nuo kartat poistuvat, kun kirjaudut tilillesi.)
 2. Avaa Google Maps -sovellus.
 3. Valitse profiilikuvasi tai -nimikirjaintesi alta Offline-kartat.
 4. Paina Valitse oma karttasi.
 5. Etsi näytöllesi alue, jonka haluat ladata.
 6. Paina Lataa.
 7. Voit vaihtaa kartan nimeä kolmen päällekkäisen pallon valikosta.

Jatkossa löydät ladatut karttasi samasta paikasta valikosta, kohdasta Offline-kartat.

Kuvakaappaus Google Maps -sovelluksesta, menossa offline-kartan lataus.
Google Maps kertoo ennen kartan latausta sen viemän tallennustilan. Kuvakaappaus Google Maps -sovelluksesta, menossa offline-kartan lataus. älypuhelimet,kartat,iPhone,Apple (Oklahoma, USA)

Offline-kartan rajoitukset

Google Mapsin offline-kartoista näet vain ajo-ohjeet autolle, et kävely- tai pyöräreittejä tai tietoja julkisesta liikenteestä. Ajo-ohjeissa ei myöskään ole vaihtoehtoisia reittejä mukana.

Navigoinnissa offline-kartat eivät ota huomioon ajankohtaista liikennetietoa. Samoin esimerkiksi ravintolahaun tulokset offline-kartassa on rajattu vain perustietoihin.

Here WeGo

Here WeGo -sovellus on yksi ilmainen vaihtoehto Google Mapsille. Here WeGo on suunniteltu offline-käyttöön sopivaksi ja esimerkiksi Amazonin lähetit käyttävät sitä.

Kartan lataaminen ennakkoon Here WeGo:ssa:

 1. Avaa valikko vetämällä se ylös ruudun alareunasta.
 2. Kohta Offline-kartat > täppä päälle > (jos sinulla on jo karttoja, paina kohtaa Ladatut kartat).
 3. Paina Lataa uusia karttoja.
 4. Navigoi valikossa haluamaasi paikkaan.
 5. Paina sen vieressä latauskuvaketta.

Kun pääset matkakohteeseen, muista valita valikosta Käytä offline -tilassa käyttääksesi offline-karttaa. Ladattujen karttojen avulla voit navigoida normaalin tapaan.

Julkisen liikenteen aikatauluja ei Here WeGo:llakaan saa kuin online-tilassa eli verkkoyhteydellä, mutta kävely- ja pyöräohjeet löytyvät.

Kuvakaappaus Here Wego -sovelluksesta, näkyvillä Euroopasta ladattavia offline-karttoja.
Here WeGo -sovelluksessa ladattava kartta valitaan valikosta. Muutamista maista on tarjolla useita kohteita. Kuvakaappaus Here Wego -sovelluksesta, näkyvillä Euroopasta ladattavia offline-karttoja. Digitreenit,älypuhelimet,sovellusohjelmat,kartat,satelliittipaikannus

Applen Kartat ei salli lataamista

Applen omassa Kartat-sovelluksessa karttoja ei pysty lataamaan. Google Maps ja Here WeGo toimivat molemmat myös Applen mobiililaitteilla.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
27.4.22: Sisältö kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele