Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

Tekstit: Sähköpostin eri kentät, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa postilaatikoita.
Tekstit: Sähköpostin eri kentät, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa postilaatikoita. Kuva: Yle / Mathyas Kurmann, Unsplash (CC0). Digitreenit,sähköposti

Tavallisimmat sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki eri kenttiin sijoitetut vastaanottajat saavat saman viestin. Ei kuitenkaan ole samantekevää mihin kenttään sähköpostiosoitteen sijoittaa.

- Vastaanottaja-kenttään (To) kirjoitetaan viestin ensisijaisen vastaanottajan tai vastaanottajien sähköpostiosoitteet. Kaikki sähköpostin saajat näkevät tässä kentässä olevat sähköpostiosoitteet.
- Kopio-kenttään (Cc) kirjoitetaan niiden osoitteet, joille viesti halutaan tiedoksi. Yleisen sähköpostietiketin mukaan viestin saaminen ei edellytä mitään toimenpiteitä vastaanottajalta.
- Piilokopio-kenttään (Bcc) lisätyt viestin saajat eivät näy muille vastaanottajille.

Vastaanottaja- ja kopio-kenttiin kirjoitetut vastaanottajat näkevät myös kaikki muut näihin kenttiin kirjoitetut vastaanottajat.

Vastaanottajat piiloon toisiltaan

Piilokopio-kenttä toimii toisin: jos vastaanottajia on useita, niin he eivät näe toistensa sähköpostiosoitteita.

Piilokopio-kenttää voi siis käyttää silloin, kun olet esimerkiksi lähettämässä työhaastattelukutsua kymmenelle eri ihmiselle, joiden et halua tietävän toistensa nimeä.

Sähköpostiosoite on määritelty "yksilöiväksi henkilötiedoksi", joten muiden osoitteita ei kannata jaella ympäriinsä.

Sama tilanne on myös Digitaitotestin esimerkissä: jos haluat kutsua syntymäpäiville vieraan, jonka osallistumisen on tarkoitus olla muille vieraille yllätys, niin hänen nimensä kannattaa kirjoittaa piilokopio-kenttään.

Piilokopiota kannattaa käyttää myös silloin, jos viestin vastaanottajia on paljon. Joissain sähköpostijärjestelmissä vastaanottajien pitkän luettelon joutuu skrollaamaan "ohi" ennen kuin pääsee lukemaan itse viestiä.

Sähköpostinäkymä.
Hotmailin sähköpostinäkymä: Ainon osoite ei näy muille vastaanottajille. Sähköpostinäkymä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus sähköposti,Hotmail

Muista tietoturva!

Myös roskapostia lähettävät tahot käyttävät usein Piilokopio-kenttää. Siksi roskapostisuodattimet merkitsevät helposti piilokopio-kenttää käyttävät viestit roskapostiksi.

Sähköpostia lähettäessä kannattaa muistaa myös tietoturva: onko haittaa siitä, että vastaanottajat näkevät toistensa sähköpostiosoitteet? Onko kaikille viestin vastaanottajaksi valituille ok, että heidän osoitteensa ovat näkyvillä? Sähköpostiosoite on määritelty "yksilöiväksi henkilötiedoksi", joten osoitteita ei turhaan kannata jaella ympäriinsä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset: 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit