Kuvakaappaus on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Voit tallentaa koko ruudun tai tietokoneella myös osan siitä. Myös liikkuvaa kuvaa voi tallentaa.
Opettele kuva- ja videokaappaus eri laitteilla. Termit ruutukaappaus, näyttökuva ja englannin screenshot tarkoittavat samaa kuin kuvakaappaus.
Kuvakaappaus Android-puhelimella
Android-puhelimilla ja -tableteilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa Koti-painiketta ja joko äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta tai Virta-painiketta, laitteen mallista riippuen. Molempia painetaan hetki ja kun otteen irrottaa, ruutu välähtää ja kuva tallentuu laitteen kuvakirjastoon (Galleria, Kuvat tms.). Harjoittelu tekee mestarin. Googlen ohje keskittyy uusimpiin Android-versioihin.
Android-laitteissa saattaa olla myös muita helppoja keinoja näyttökaappauksen ottamiseen. Lisää tietoa saat oman laitteesi käyttöoppaasta.
Voit rajata ja käsitellä kuvakaappaustasi jälkikäteen laitteen kuvakirjastossa (Galleria tms.). Joillakin Android-laitteilla rajaus saattaa onnistua jo näyttökuvaa ottaessa.
Kuvakaappaus iPhonella ja iPadilla
Applen mobiililaitteilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa lyhyesti kotipainiketta ja virtapainiketta. Uusimmissa iPhoneissa painetaan virtapainiketta ja äänenvoimakkuuden lisäyspainiketta. Kun irrotat otteen, ruutu välähtää ja kuva on otettu. Aluksi vaaditaan sorminäppäryyttä, mutta kun toistat liikettä, se jää lihasmuistiin. Applen sivulta löytyvät ohjeet eri iPhone-malleille sekä iPad-tabletille.
Kuva tallentuu automaattisesti puhelimen tai tabletin Kuvat-apin kansioon Näyttökuvat.
Kun otat näyttökuvan, se näkyy hetken alalaidassa pienoiskuvana. Napsauta sitä, niin voit tehdä kuvaan muutoksia ennen tallennusta. Voit rajata ja käsitellä kuvakaappausta jälkikäteen myös Kuvat-apissa.
Kuvakaappaus Windows-tietokoneella
Saat kuvakaappauksen koko näytöstä näppäimellä PrtScn eli Print Screen. Kuva tallentuu tietokoneen leikepöydälle (clipboard). Saat kuvan näkyviin haluamassasi paikassa pikakomennolla Ctrl+V eli Liitä.
Perinteisesti leikepöydällä on voinut olla vain yksi tiedosto kerrallaan. Windowsissa voit kuitenkin säätää tätä Leikepöydän asetuksista.
Haluatko rajata tai muokata kuvakaappaustasi? Komennolla Win + Shift + S aukeaa monipuolinen kuvakaappaustyökalu (eng. Snipping Tool). Sillä voit rajata kaappauksen vain osaan näytöstä ja voit myös muokata kaappaustasi. Win-näppäimessä ei lue mitään, vaan siinä on Windowsin ikkunalogo. Lisää ohjeita tästä löydät Microsoftin sivuilta.
Vielä yksi Windows-vinkki: Komennolla Win + PrintScreen (eli PrtScn) kaappaamasi näyttökuva tallentuu tietokoneen Kuvat-kansioon ja siellä olevaan kansioon Näyttökuvat.
Kuvakaappaus Mac-tietokoneella
Löydät selkeät ohjeet Applen sivuilta.
Mac-koneilla ottamasi kuvakaappaus tallentuu automaattisesti työpöydälle png-kuvatiedostona. Uudemmissa macOS-versioissa voit säätää tallennettujen näyttökuvien oletussijaintia.

Videokaappaus Android-puhelimella
Uusimmissa Android-puhelimissa ja -tableteissa on sisäänrakennettu videokaappaussovellus. Se löytyy nimellä Näytön tallentaja (tai vastaavaa) laitteen pikavalikosta, joka aukeaa pyyhkäisemällä näytön yläreunasta kahdesti alaspäin. Lisätietoja löydät Androidin ohjeesta.
Jos laite ei tue sisäänrakennettua videokaappausta, onnistuu se näppärästi myös Google Play- kaupasta ladattavalla ilmaissovelluksella. Suosittuja videokaappaussovelluksia ovat esimerkiksi AZ Screen Recorder ja XRecorder. Videon tallennuksen lisäksi nämä tarjoavat myös leikkaus- ja editointiominaisuuksia.
Videokaappaus iPhonella
IPhonella ja iPadilla videokaappaus onnistuu Näyttötallennus-sovelluksesta. Se aukeaa Asetuksista tai puhelimen ohjauskeskuksesta. Ohjauskeskus aukeaa pyyhkäisemällä joko näytön yläreunasta (iPhone 8 ja vanhemmat mallit) tai alareunasta (iPhone X ja uudemmat mallit).
Applen sivuilta löydät lisätietoja ohjauskeskuksesta ja näyttötallennuksesta.
Videokaappaus Windows-tietokoneella
Tietokoneen näytön videokaappauksia tarvitaan esimerkiksi pelivideoiden tai opetusvideoiden tekemiseen.
Windowsissa videon tallennus on kätevintä tehdä sisäänrakennetulla sieppaustyökalulla. Avaa sieppaustyökalu siinä ikkunassa, jota haluat tallentaa. Se tapahtuu valinnalla Win + Alt + R. Oikeaan ylälaitaan ilmestyy nauhoituksesta kertova palkki, josta myös pysäytät leikkeen tallennuksen. Työkalu tallentaa käytössä olevan mikrofonin äänen, eli voit tallentaa myös puhetta.
Leike ilmestyy Windowsin Pelitilaan (Xbox Game Mode), joka aukeaa komennolla Win + G. Älä hämmenny pelitilasta – näet omat leikkeesi ikkunassa Valikoima. Voit esikatsella videoita siellä.
Videot tallentuvat Videot-kansioosi (Tämä tietokone > Videot > Sieppaukset).
Windows-käyttäjille löytyy myös useita ohjelmia, joilla videokaappauksia voi tehdä. Ilmaisia ovat esimerkiksi Free Cam, Share X ja CamStudio. Ne tarjoavat lisäominaisuuksia, joita Windowsin sisäänrakennetusta sieppaustyökalusta ei löydy, kuten koko näytön tallennusta tai leikkaustyökalut.
Ohjelmien ilmaisversioilla voi kokeilla vaikka pelivideon tekemistä, tosin usein niitä saa käyttää vain tietyn ajan tai sitten niistä puuttuu monia ominaisuuksia.
Videokaappaus Mac-tietokoneella
Mac-koneilla voi videokaappauksen tehdä Macin omalla QuickTime Player -ohjelmalla. Ohjelmasta valitaan Uusi äänitallenne (Record the screen).
Ohjelman avulla voit tallentaa myös muiden Apple-laitteiden (iPhone, iPad tai iPod touch) näytön tapahtumia, kun kytket laitteen tietokoneeseen kiinni.
Tarkemmat ohjeet löydät Applen sivuilta.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.
Muokkaukset:
3.12.16: Lisätty Snipping Toolin suomenkielinen nimi Leikkaustyökalu.
22.10.18 Täsmennetty puhelin-kappaleen tekstiä. Korvattu snapchatista kertova sitaatti videokaappaus-sitaatilla.
8.8.19 Lisätty Windows 10:n kohdalle komento Win + shift + S.
5.2.20 Täsmennetty Windows-ohjeita ajan tasalle ja poistettu Windows 7:lla otetut kuvat.
6.4.20: Lisätty ja täsmennetty Windows 10 -vinkkejä.
2.3.22: Korjattu artikkeli ajan tasalle kauttaltaan, lisätty otsikkoon videot.
17.4.23: Täsmennetty Windowsin videokaappausohjetta.