Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

Tekstit: Kuvakaappaus, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa tyhjä taulu kädessä.
Tekstit: Kuvakaappaus, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa tyhjä taulu kädessä. Kuva: Yle / Rolands Zilvinskis, Unsplash (CC0). Digitreenit,kuvakaappaus

Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet.

Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus. Näyttökuvan voit "kaapata" tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Kuvakaappaus Windows-tietokoneella

Jos käytössäsi on Windows 10 tai Windows 8, saat kuvakaappauksen koko näytöstä näppäimellä PrtScn eli Print Screen. Kuva tallentuu tietokoneen leikepöydälle (clipboard). Saat kuvan näkyviin haluamassasi paikassa pikakomennolla Ctrl+V eli Liitä.

Perinteisesti leikepöydällä on voinut olla vain yksi tiedosto kerrallaan. Windows 10:ssä voit kuitenkin säätää tätä Leikepöydän asetuksista.

Windows 10:ssä aukeaa komennolla Win + Shift + S monipuolinen kuvakaappaustyökalu eli näyttöleiketyökalu. Sillä voit rajata kaappauksen vain osaan näytöstä ja voit myös muokata kaappaustasi. Win-näppäimessä ei lue mitään, vaan siinä on Windowsin ikkunalogo. Lisää ohjeita tästä on Microsoftin sivuilla.

Ja vielä yksi Windows 10 -vinkki: Komennolla Win + PrintScreen (eli PrtScn) kaappaamasi näyttökuva tallentuu tietokoneen Kuvat-kansioon ja siellä olevaan kansioon Näyttökuvat.

Kuvakaappaus Mac-tietokoneella

MacOS-koneissa koko ruudun kuvakaappaus tehdään komennolla cmd ⌘ + Shift + 3.
Jos haluat kuvata vain osan ruudusta, on komento cmd ⌘ + Shift + 4.

Näppäimiä painettuasi kursori muuttuu ristiksi, jonka avulla voit maalata haluamasi osan näytöstä ja tallentaa sen kuvana. Mac-koneilla ottamasi kuvakaappaus tallentuu automaattisesti työpöydälle png-kuvatiedostona.

MacOS-koneissa saa kaapattua kuvan osasta ruutua komennolla cmd ⌘ + Shift + 4.

Kuvakaappaus puhelimella ja tabletilla

Puhelimella kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa tietoa vaikkapa ystävän kanssa käydystä chat-keskustelusta. Kannattaa muistaa, että kaikki lähetetyt viestit on mahdollista tallentaa kuvakaappauksena.

iPhonella ja iPadilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa lyhyesti kotipainiketta ja virtapainiketta. Kun otteen irrottaa, välähtää ruutu ja kuva on otettu. Aluksi vaaditaan sorminäppäryyttä, mutta kun liikettä toistaa, se jää lihasmuistiin. Kuva tallentuu automaattisesti puhelimen tai tabletin kameran rullaan. Applen sivulta löytyvät ohjeet iPad-tabletille sekä eri iPhone-malleille.

Android-puhelimilla ja -tableteilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa Koti-painiketta ja joko äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta tai Virta-painiketta, laitteen mallista riippuen. Molempia painetaan hetki ja kun otteen irrottaa, ruutu välähtää ja kuva tallentuu kameran rullaan. Tässäkin harjoittelu tekee mestarin. Googlen ohje keskittyy uusimpiin Android-versioihin.
Android-laitteissa saattaa olla myös muita helppoja keinoja näyttökaappauksen ottamiseen. Lisää tietoa saat oman laitteesi käyttöoppaasta.

Kun kuvakaappaus on rutiinia, voit opetella tekemään videokaappauksia.

Kuvakaappaus 2.0: Videokaappaus

Onko kuvakaappaus sinulle jo rutiinia? Opettele tekemään videokaappauksia!

Tietokoneen näytön videokaappauksia tarvitaan esimerkiksi pelivideoiden tai opetusvideoiden tekemiseen.

Windows-käyttäjille löytyy useita ohjelmia, joilla videokaappauksia voi tehdä, esim. Screencast O Matic, Icecream Screen Recorder ja vaikkapa Camtasia.

Ohjelmien ilmaisversioilla voi kokeilla vaikka pelivideon tekemistä, tosin usein niitä saa käyttää vain tietyn ajan tai sitten niistä puuttuu monia ominaisuuksia.

Mac-koneilla voi videokaappauksen tehdä Macin omalla QuickTime Player -ohjelmalla. Ohjelmasta valitaan Uusi äänitallenne / Record the screen. Tarkemmat ohjeet löydät Applen sivuilta.

Ohjelman avulla voit tallentaa myös muiden Apple-laitteiden (iPhone, iPad tai iPod touch) näytön tapahtumia, kun kytket laitteen tietokoneeseen kiinni.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
3.12.16: Lisätty Snipping Toolin suomenkielinen nimi Leikkaustyökalu.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
22.10.18 Täsmennetty puhelin-kappaleen tekstiä. Korvattu snapchatista kertova sitaatti videokaappaus-sitaatilla.
8.8.19 Lisätty Windows 10:n kohdalle komento Win + shift + S.
5.2.20 Täsmennetty Windows-ohjeita ajan tasalle ja poistettu Windows 7:lla otetut kuvat.
6.4.20: Lisätty ja täsmennetty Windows 10 -vinkkejä.

Digitreenit

Keskustele