Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

Tekstit: Kuvakaappaus, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa tyhjä taulu kädessä.
Tekstit: Kuvakaappaus, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa tyhjä taulu kädessä. Kuva: Yle / Rolands Zilvinskis, Unsplash (CC0). Digitreenit,kuvakaappaus

Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet.

Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus. Näyttökuvan voit "kaapata" tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Kuvakaappaus tietokoneella

Jos sinulla on Windows-kone ja käyttöjärjestelmänä Windows 7 ja haluat kuvakaappauksen koko näytöstä, riittää että painat näppäimistön PrtScn -näppäintä. Vaikka näytölle ei tule mitään viestiä, tallentuu kuvakaappaus tietokoneen leikepöydälle (clipboard). Saat sen käyttöösi liitä (Ctrl+V) -toiminnolla.

Jos taas käytössäsi on Windows 8 tai Windows 10, saat kuvakaappauksen koko näytöstä valitsemalla näppäinyhdistelmän Win + PrtScr. Ottamasi kuvakaappaus tallentuu automaattisesti Pictures/Kuvat-kansion alakansioon Screenshots/Näyttökuvat.

Jos haluat kuvakaappauksen vain aktiivisesta ikkunasta, käytä näppäinyhdistelmää Alt + PrtScr.

Kansiorakenne Windows-käyttöjärjestelmässä
Windows 8 ja Windows 10 -käyttöjärjestelmissä kuvakaappaukset tallentuvat automaattisesti omaan kansioonsa Kansiorakenne Windows-käyttöjärjestelmässä Windows 8,Microsoft Windows,tiedostot,yleoppiminen

Windows-koneissa on automaattisesti mukana kätevä kuvakaappausohjelma Snipping Tool/Leikkaustyökalu, jonka avulla voit ottaa kuvakaappauksen tietystä osasta tietokoneen näyttöä. Ohjelma löytyy helpoiten Windowsin haku-toiminnolla.

Snipping Toolin avulla voit kuvata joko koko ruudun tai valita vain tietyn kohdan ruudusta kuvaan. Yleensä on järkevää itse rajata kuva, jolloin esim. näytön ylä- ja alapalkit jäävät pois.

Kun kuvakaappaus on otettu, voit joko tallentaa sen koneellesi tai kopioida suoraan Snipping Toolista esimerkiksi sähköpostiin tai johonkin toiseen ohjelmaan (esimerkiksi Facebookiin). Kuvaa ei siis ole pakko edes tallentaa.

MacOS-koneissa koko ruudun kuvakaappaus tehdään komennolla cmd ⌘ + Shift + 3.
Jos haluat kuvata vain osan ruudusta, on komento cmd ⌘ + Shift + 4.

Näppäimiä painettuasi kursori muuttuu ristiksi, jonka avulla voit maalata haluamasi osan näytöstä ja tallentaa sen kuvana. Mac-koneilla ottamasi kuvakaappaus tallentuu automaattisesti työpöydälle png-kuvatiedostona.

MacOS-koneissa saa kaapattua kuvan osasta ruutua komennolla cmd ⌘ + Shift + 4.

Kuvakaappaus puhelimella

Puhelimella kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa tietoa vaikkapa ystävän kanssa käydystä chat-keskustelusta. Kannattaa muistaa, että kaikki lähetetyt viestit on mahdollista tallentaa kuvakaappauksena.

iPhonella kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa lyhyesti kotipainiketta ja virtapainiketta. Kun otteen irrottaa, välähtää ruutu ja kuva on otettu. Kuva tallentuu automaattisesti puhelimen kameran rullaan.

Android-puhelimilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa Koti-painiketta ja joko äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta tai Virta-painiketta, puhelimen mallista riippuen. Molempia painetaan hetki ja kun otteen irrottaa, ruutu välähtää ja kuva tallentuu kameran rullaan.

Snapchat on tässä asiassa vähän erilainen. Jos otat saamastasi snäpistä (joka voi olla kuva tai video) kuvakaappauksen, snäpin lähettäjä saa tiedon, että olet näin tehnyt.

Kuvakaappaus 2.0: Videokaappaus

Kun kuvakaappaus on rutiinia, voit opetella tekemään videokaappauksia.

Tietokoneen näytön videokaappauksia tarvitaan esimerkiksi pelivideoiden tai opetusvideoiden tekemiseen.

Windows-käyttäjille löytyy useita ohjelmia, joilla videokaappauksia voi tehdä, esim. Screencast O Matic, Icecream Screen Recorder ja vaikkapa Camtasia.

Ohjelmien ilmaisversioilla voi kokeilla vaikka pelivideon tekemistä, tosin usein niitä saa käyttää vain tietyn ajan tai sitten niistä puuttuu monia ominaisuuksia.

Mac-koneilla voi videokaappauksen tehdä Macin omalla QuickTime Player -ohjelmalla. Ohjelmasta valitaan Uusi äänitallenne/Record the screen.

Ohjelman avulla voi tallentaa myös muiden Apple-laitteiden (iPhonen, iPadin tai iPod touchin) näytön tapahtumia, kun kytkee laitteen tietokoneeseen kiinni.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
3.12.16: Lisätty Snipping Toolin suomenkielinen nimi Leikkaustyökalu.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit