Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

Digitreenien pääkuva, tekstissä Puhelimen muistin siivous. Taustakuvassa roska-astia.
Digitreenien pääkuva, tekstissä Puhelimen muistin siivous. Taustakuvassa roska-astia. Kuva: Yle / Unsplash / Shane Rounce (CC0) Digitreenit,matkapuhelimet,muistitieto,kännykkä

Ei ole niin isoa tallennustilaa, etteikö sitä lopulta saisi täyteen. Puhelimen muisti saattaa vaikuttaa ostohetkellä valtavalta, mutta sovellusten asentamisen jälkeen muistitila on jo huomattavasti ahtaampi. Tässä muutama vinkki mobiililaitteesi muistitilan vapauttamiseen.

 1. Hätäapu: poista välimuisti
 2. Kännykän muisti täyttyy Murphyn lain mukaan juuri silloin kun on ns. tilanne päällä. Nopein ja huolettomin keino saada hieman lisää tilaa on tyhjentää puhelimen välimuisti.

  Mobiililaitteesi tallentaa välimuistiin tietoja käytön nopeuttamiseksi. Välimuistissa saattaa olla esimerkiksi kuvia ja videoita, joita olet katsonut nettiselaimellasi. Nämä tiedot voit huoletta poistaa.

  Android 7.0 ja 8.0: Asetukset > Laitteen ylläpito > Muisti > Tyhjennä nyt
  Vanhemmat Android-laitteet: Asetukset > Tallennustila > Välimuistissa olevat tiedot

  Apple iOS: Selaimen välimuistin tyhjentäminen: Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data

  Ohjeet puhelimen välimuistin tyhjentämiseen
  Puhelimen välimuistia ja selaimen historiaa kannattaa siivoilla säännöllisin väliajoin. Ohjeet puhelimen välimuistin tyhjentämiseen Kuva: Tapio Kantele / Yle mobiilisovellukset,matkapuhelimet
 3. Siirrä kuvat
 4. Yleisimpiä muistitilan täyttäjiä ovat valokuvat ja videot. Yleensä ne voi siirtää talteen liittämällä laitteesi tietokoneeseen. Voit myös siirtää kuvat ensin pilvipalveluun (esim. Dropbox, Google Drive, OneDrive tai iCloud) ja varmuuskopioida sieltä vielä omalle tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle.

 5. Poista turhat tiedostot
 6. Äänikirjasovellukset, musiikkisoittimet ja podcast-ohjelmat lataavat usein kuuntelemasi tiedostot automaattisesti puhelimen muistiin. Sähköpostisovellus saattaa myös ladata jokaisen meilin ja liitetiedoston kännykkääsi. WhatsApp ja muut pikaviestisovellukset säilyttävät yleensä viestien lisäksi myös kuvat. Androidissa näitä tiedostoja pääset poistamaan suoraan sovellusten asetuksista, iPhonessa asetuksiin mennään joskus yleisasetusten kautta.

 7. Poista turhat sovellukset
 8. Puhelimeen tulee helposti asennettua kaikenlaisia sovelluksia, jotka jäävät alkuinnostuksen jälkeen keräämään virtuaalista pölyä eli viemään puhelimesi muistitilaa. Voit joko poistaa turhia sovelluksia asetuksista tai jos sinulla on ulkoinen muistikortti, niin osan sovelluksista voi siirtää sinne. Puhelin näyttää eniten tilaa vievät sovellukset listan kärjesssä (ja ellei näytä, voit lajitella sovellukset näkymään koon mukaan).

  Android: Asetukset -> Sovellusten hallinta / Sovellukset

  Apple iOS: Asetukset > Yleiset > Tallennustila / Tallennus- ja iCloud-tilan käyttö (> Hallitse tallennustilaa) > [valitse sovellus] > Poista appi
  IPhonessa voit myös siirtää käyttämättömät sovellukset automaattisesti sivuun. Se vapauttaa tallennustilaa, mutta ei poista sovellukseen liittyvää dataa: Asetukset > Yleiset > Siirrä sivuun. Tämän voit tehdä myös sovellus kerrallaan.

  iOSissa on myös oikotie sovellusten nopeaan poistamiseen: Paina pitkään jotakin sovellusikonia. Silloin kaikkien poistettavissa olevien sovellusten ikoneihin ilmestyy viiva, jota klikkaamalla sovelluksen voi deletoida.
  Android-laitteissa sovelluksia saa poistettua niiden kuvakkeista yksitellen. Paina haluamaasi kuvaketta pitkään.

  Ohjeet mobiilisovelluksen poistamiseen
  Sovelluksia saa poistettua asetusten kautta tai suoraan aloitusnäytöltä. Kuvat iPhonesta. Ohjeet mobiilisovelluksen poistamiseen Kuva: Tapio Kantele / Yle mobiilisovellukset,digitaidot
 9. Ennaltaehkäise
 10. Muistitilan siivoaminen on taistelua virtuaalisia tuulimyllyjä vastaan. Voit harventaa muistitilan suursiivouspäiviä määrittelemällä pilvipalvelun synkroinoimaan tiedostosi niin, että se lataa ottamasi kuvat suoraan "pilveen". Synkronointi helpottaa muistitilan hallinnointia sekä lisää käytettävyyttä. Kun asennat ohjelman sekä puhelimeen että tietokoneelleesi, on tiedostoihin helppo päästä käsiksi myös tietokoneelta.

  Suosituimmat tiedostojen synkronointisovellukset Dropbox, Google Drive ja OneDrive toimivat yleisimmissä puhelimien ja tietokoneiden käyttöjärjestelmissä. Applen iOS-tuotteisiin on asennettu valmiiksi iCloud. Synkronointi vapauttaa puhelimen muistia, mutta myös pitää tiedostot turvallisemmassa paikassa kuin puhelimen muistissa.

  Kannattaa myös määritellä musiikkisoitinten, podcast-sovellusten ja viestipalveluiden asetukset niin, etteivät ne turhaan lataa tiedostoja puhelimeen.

  Esimerkiksi WhatsApp-sovellus tallentaa kaikki sinulle lähetetyt kuvat oletuksena puhelimeesi. Asetuksen voi vaihtaa:

  Android: WhatsApp > Asetukset > Tallennustila ja data > Medioiden autom. lataus > säädä haluamallasi tavalla.
  Apple iOS: WhatsApp > Asetukset > Tallennustila ja data > Median automaattinen lataus > säädä haluamallasi tavalla.

  Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

  Muokkaukset:
  28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17: Pääkuvaan uusi pohja. 11.10.17 Lisätty Android 7.0 Nougat -ohjeita. 3.2.21: Täsmennetty ohjepolkujen termejä.

Digitreenit

Keskustele