Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö
graafinen kuva, jossa mm. tabletti, kännykkä, kuulokkeet ja näppäimistö Kuva: YLE/Tapio Kantele yleoppiminen,internet,tietokone,taulutietokoneet

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Puhelimen datankäyttöä voi säädellä kolmella tavalla:

 1. Wifi (langattomat verkot): Käytännössä langattomia verkkoja etsivä wifi-toiminto voi olla päällä koko ajan. Wifi-verkot vaativat joskus salasanan, ja jos käyttö on maksullista, siitä kerrotaan verkkoon liityttäessä. Mm. monissa hotelleissa, kahviloissa ja lentokentillä voi hyödyntää ilmaista langatonta verkkoa.
 2. Datasiirto (mobiilidata): Jos mobiilidatan kytkee pois päältä, dataa ei voi vastaanottaa sen paremmin kotimaassa kuin ulkomaillakaan, eikä laskuun ole odotettavissa yllätyksiä. Puhelimella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä. Esim. kuvat ovat kuitenkin "dataa", eli kuvaviestejä ei voi lähettää.

  Näin saat mobiilidatan pois päältä:
  Android: Asetukset -> Datan käyttö -> valitse Mobiilidata pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidata pois käytöstä.

 3. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä.
  Modiilidatan poistaminen käytöstä. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus matkaviestinpalvelut,älypuhelimet,Android,Apple,iPhone
 4. Verkkovierailu (roaming): Älypuhelimissa on yleensä vakioasetuksena verkkovierailun esto ulkomailla. Sen voi kuitenkin tarkistaa ja tarvittaessa estää tai sallia puhelimen asetuksista. Jos puhelimessa on roaming-esto, kaikenlainen datasiirto estyy, mutta laitteella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä.

  Näin saat roamingin pois päältä:
  Android: Asetukset -> Mobiiliverkot -> valitse Dataverkkovierailu pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatavalinnat: Roaming pois.

Kun käytät puhelintasi ulkomailla, puhelin etsii automaattisesti kotimaisen operaattorisi operaattorikumppanin verkon. Jos ulkomaisia kumppaneita on useita, verkon voi myös valita.

EU:n aluella roaming-maksut poistuvat kokonaan 15.6.2017. Poistuminen koskee ansin puheluita ja tekstiviestejä, joille määrään tukkuhintojen katto. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelut ja tekstiviestit ovat saman hintaisia kuin kotimaassa. Lisäksi datasiirron hinnat laskevat asteittain viiden vuoden ajan.

Datasiirroissa roaming tulee olemaan ilmasta tiettyyn datamäärään asti. Operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan korkeintaan 7,7 euroa yhdestä gigasta dataa. Hinta laskee 2,5 euroon vuoteen 2022 mennessä.

Käyttökatto suojaa jättilaskuilta

EU:n ulkopuolella tilanne on toinen. Kannattaakin etukäteen selvittää omalta operaattorilta, mitä puhelimen käyttö matkakohteessasi maksaa.

Monilla operaattoreilla on erilaisia datasiirtopaketteja ulkomaan käyttöä varten. Myös Viestintäviraston sivuilla on hyödyllisiä ohjeita.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee se, että liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee myös se, että suomalaisten operaattoreiden liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto. Tiedonsiirron käyttökatto on EU:n operaattoreille asettama viranomaisvaatimus ja sen suuruus on n. 50-62 euroa.

Kun dataa on kulutettu kattoon määritellyn euromäärän verran, saa käyttäjä tekstiviestin käyttökaton ylittämisestä ja datan käytön jatkaminen vaatii hyväksyntää.

Datanhallinta 2.0

Älypuhelimissa on myös mahdollista seurata puhelimen tiedonsiirtomääriä.

Android: Asetukset -> Datan käyttö -> Määritä mobiilidatakiintiö
Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatan kayttö (Tilastot voi nollata vierittämällä saman sivun alalaitaan.)

Jos soitat ulkomailla paljon maan sisäisiä puheluja, kannattaa harkita prepaid-kortin ostamista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 1.2.17: Korjattu tieto EU:n roaming-maksuista.
Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.