Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

Tekstit: Datan käyttö ulkomailla, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa drinkkilasi.
Tekstit: Datan käyttö ulkomailla, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa drinkkilasi. Kuva: Yle / Jezz Timms, Unspash (CC0) Digitreenit,data

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Puhelimen datankäyttöä voi säädellä kolmella tavalla:

 1. Wifi (langattomat verkot): Käytännössä langattomia verkkoja etsivä wifi-toiminto voi olla päällä koko ajan. Wifi-verkot vaativat joskus salasanan, ja jos käyttö on maksullista, siitä kerrotaan verkkoon liityttäessä. Mm. monissa hotelleissa, kahviloissa ja lentokentillä voi hyödyntää ilmaista langatonta verkkoa.
 2. Datasiirto (mobiilidata): Jos mobiilidatan kytkee pois päältä, dataa ei voi vastaanottaa sen paremmin kotimaassa kuin ulkomaillakaan, eikä laskuun ole odotettavissa yllätyksiä. Puhelimella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä. Esim. kuvat ovat kuitenkin "dataa", eli kuvaviestejä ei voi lähettää.

  Näin saat mobiilidatan pois päältä:
  Android: Asetukset -> Datan käyttö -> valitse Mobiilidata pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidata pois käytöstä.

 3. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä.
  Modiilidatan poistaminen käytöstä. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus matkaviestinpalvelut,älypuhelimet,Android,Apple,iPhone
 4. Verkkovierailu (roaming): Älypuhelimissa on yleensä vakioasetuksena verkkovierailun esto ulkomailla. Sen voi kuitenkin tarkistaa ja tarvittaessa estää tai sallia puhelimen asetuksista. Jos puhelimessa on roaming-esto, kaikenlainen datasiirto estyy, mutta laitteella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä.

  Näin saat roamingin pois päältä:
  Android: Asetukset -> Mobiiliverkot -> valitse Dataverkkovierailu pois käytöstä.
  Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatavalinnat: Roaming pois.

Kun käytät puhelintasi ulkomailla, puhelin etsii automaattisesti kotimaisen operaattorisi operaattorikumppanin verkon. Jos ulkomaisia kumppaneita on useita, verkon voi myös valita.

EU:n alueella roaming-maksut poistuivat kokonaan 15.6.2017. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelut ja tekstiviestit ovat saman hintaisia kuin kotimaassa. Lisäksi datasiirron hinnat laskevat asteittain viiden vuoden ajan.

Datasiirroissa roaming tulee olemaan ilmasta tiettyyn datamäärään asti. Tämä määrä riippuu sopimuksesta, jonka liittymälle on tehty. Operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan korkeintaan 4,50 euroa + alv yhdestä gigasta dataa. Hinta laskee 2,5 euroon vuoteen 2022 mennessä.

Käyttökatto suojaa jättilaskuilta

EU:n ulkopuolella tilanne on toinen. Kannattaakin etukäteen selvittää omalta operaattorilta, mitä puhelimen käyttö matkakohteessasi maksaa.

Monilla operaattoreilla on erilaisia datasiirtopaketteja ulkomaan käyttöä varten. Myös Viestintäviraston sivuilla on hyödyllisiä ohjeita.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee se, että liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee myös se, että suomalaisten operaattoreiden liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto. Tiedonsiirron käyttökatto on EU:n operaattoreille asettama viranomaisvaatimus ja sen suuruus on n. 50-62 euroa.

Kun dataa on kulutettu kattoon määritellyn euromäärän verran, saa käyttäjä tekstiviestin käyttökaton ylittämisestä ja datan käytön jatkaminen vaatii hyväksyntää.

Datanhallinta 2.0

Älypuhelimissa on myös mahdollista seurata puhelimen tiedonsiirtomääriä.

Android: Asetukset -> Datan käyttö -> Määritä mobiilidatakiintiö
Apple iOS: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatan kayttö (Tilastot voi nollata vierittämällä saman sivun alalaitaan.)

Jos soitat ulkomailla paljon maan sisäisiä puheluja, kannattaa harkita prepaid-kortin ostamista.

Euroopan Unionin Sinun Eurooppasi -sivulta voi lukea datamaksuista lisää.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
1.2.17: Korjattu tieto EU:n roaming-maksuista.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
4.10.17: Poistuvat -> poistuivat.
11.6.2019: Korjattu EU:n roaming-maksujen hintoja.
11.6.19: Lisätty EU:n Sinun Eurooppasi -sivuston linkki.

Digitreenit