Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Mobiilidatan käyttö EU-maissa ja EU:n ulkopuolella

Tekstit: Datan käyttö ulkomailla, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa drinkkilasi.
Tekstit: Datan käyttö ulkomailla, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa drinkkilasi. Kuva: Yle / Jezz Timms, Unspash (CC0) Digitreenit,data

EU:n alueella suomalaisella liittymällä voi nykyisin käyttää puhelinta melko huolettomasti. Euroopan ulkopuolella varsinkin datankäyttöä on syytä seurata tarkasti. Mitä roaming on ja miten sitä säädetään?

EU:n ulkopuolella suomalaisen liittymän käyttäminen on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. EU-maissa puhelut ja tekstiviestit ovat samanhintaisia kuin kotimaassa – mutta mobiilidatan käytöllä on rajat ja niihin kannattaa perehtyä.

Puhelimeen saa ulkomaillakin verkkoyhteyden näillä kahdella tavalla:

1. Wifi eli langaton lähiverkko: Wifin kautta pääset nettiin ilman mobiilidatan käyttöä. Wifi-verkkoja on avoimia ja salasanalla suojattuja. Avointen wifi-verkkojen käytössä voi olla tietoturvariskejä. Jos wifi-verkon käyttö maksaa, se kerrotaan verkkoon liityttäessä. Kun puhelimessa on wifi-toiminto päällä, se etsii koko ajan lähistöllä olevia wifi-verkkoja.

2. Datasiirto eli mobiilidata: Puhelimen lukitusnäytöllä näkyy mobiiliyhteyden tyyppi, esimerkiksi 4G. Jos mobiilidatan kytkee pois päältä, dataa ei voi vastaanottaa sen paremmin kotimaassa kuin ulkomaillakaan, eikä laskuun ole odotettavissa yllätyksiä. Puhelimella voi kuitenkin soittaa ja lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä. Esimerkiksi kuvat ovat dataa eli kuvallisia tekstiviestejä ei voi lähettää.

Saat mobiilidatan pois päältä puhelimen esiin pyyhkäistävästä pikavalikosta tai asetuksista:
Android: Asetukset > Yhteydet > Datan käyttö > täppää Mobiilidata pois käytöstä.
IPhone: Asetukset > Mobiilidata > täppää Mobiilidata pois käytöstä.

Mitä on verkkovierailu eli roaming?

Kun käytät puhelintasi ulkomailla, puhelin etsii automaattisesti kotimaisen operaattorisi paikallisen kumppanin verkon. Tämän nimi on roaming. Jos ulkomaisia kumppaneita on useita, verkon voi myös valita.

Puhelimen asetuksista voit erikseen sallia tai estää dataverkon roamingin. Jos estät dataroamingin, kaikenlainen datasiirto loppuu, mutta voit kuitenkin soittaa sekä lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä.

Näin saat dataroamingin pois päältä:
Android: Asetukset > Yhteydet > Matkapuhelinverkot / Mobiiliverkot > täppää Dataverkkovierailu pois käytöstä.
IPhone: Asetukset > Mobiilidata > Mobiilidatavalinnat: Roaming pois.

Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä.
Modiilidatan poistaminen käytöstä. Ruutukaappaukset Androidin ja iPhonen näytöiltä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus mobiilipalvelut,älypuhelimet,Android,Apple,iPhone

Roaming EU-maissa

EU:n alueella roaming-maksut ovat poistuneet. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelut ja tekstiviestit ovat saman hintaisia kuin kotimaassa. Datasiirroissa roaming on vuodesta 2022 alkaen ollut ilmaista tiettyyn datamäärään asti.

Ilmaisen datasiirron määrä riippuu liittymän sopimuksesta. EU:n esimerkkilaskelma (englanniksi) avaa yhden kuukauden lukuja: Jos rajaton liittymäsi maksaa 40 €, voit käyttää EU-maiden alueella vähintään 25,6 GB edestä ilmaista datasiirtoa.

Käyttökatto suojaa jättilaskuilta

Selvitä aina EU:n ulkopuolelle matkustaessasi omalta operaattoriltasi, mitä puhelimen käyttö matkakohteessasi maksaa. Käyttö on yleensä kotimaan käyttöä kalliimpaa. Monilla operaattoreilla on tarjolla erilaisia datapaketteja ulkomaan käyttöä varten.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee se, että liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto. Käyttökatto on EU:n alueella pakollinen, mutta suomalaisten operaattorien liittymissä se koskee yleensä koko maailmaa. Vuona 2022 käyttökatto on 60-62 euroa. Operaattori varoittaa tekstiviestillä käyttökaton lähestymisestä ja katon ylittäminen vaatii sinulta erillistä hyväksyntää.

Jättilaskujen syntymista ehkäisee se, että liittymissä on automaattinen ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto.

Datanhallinta 2.0

Voit myös itse seurata puhelimesi tiedonsiirtomääriä.

Android: Asetukset > Yhteydet > Datan käyttö (> Mobiilidatan käyttö).
IPhone: Asetukset > Mobiilidata.

Jos soitat ulkomailla paljon maan sisäisiä puheluja, kannattaa harkita prepaid-kortin ostamista. Pidempään ulkomailla oleskellessasi paikallisen liittymän hankkiminen on suositeltavaa myös EU:n sisällä.

EU:n Sinun Eurooppasi -sivulta voi lukea datamaksuista lisää (suomenkielisen sivun tiedot ovat vuodelta 2021). Euroopan komission sivuilta löydät englanniksi paljon tietoa roamingista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
27.4.22: Teksti kauttaltaan ajan tasalle.

Digitreenit