Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä

Tekstit: Selaa yksityisesti, Digitreenit, yle.fi/oppiminen.
Tekstit: Selaa yksityisesti, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuva: Yle / Andrew Branch, Unsplash (CC0) Digitreenit,anonyymius,internet

Kun normaalisti käytät nettiselainta niin selaushistoriasi tallentuu selaimen välimuistiin. Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista. Tätä kutsutaan yksityisen selauksen tilaksi.

Eri selaimilla on yksityistä selausta varten eri nimet:

  • Chromessa yksityisen selauksen nimi on Incognito. Incognito-ikkunan saat auki painamalla Ctrl/Cmd (Mac) + Shift + N tai klikkaamalla oikean yläkulman valikkoa ("kolme pistettä") ja valitsemalla New Incognito Window.
  • Explorerissa yksityisen selauksen nimi on InPrivate. InPrivate-ikkunan saa auki painamalla Ctrl/Cmd + Shift + P. Uusimmassa, Microsoft Edgessä valitse Lisää (...) -kuvake ja sitten Uusi InPrivate-ikkuna.
  • Firefoxissa tilan nimi on Private Browsing. Sen saa päälle myös näppäinkomennolla Ctrl/Cmd + Shift + P tai valitsemalla oikean yläkulman valikosta New Private Window.
  • Safarissa tilan nimi on myös Private Browsing ja sen saa Mac-koneella päälle komennolla Cmd+Shift+N Voit myös valita Toiminto-valikon ja sieltä Yksityinen selaus. Toimintovalikko on lähellä Safari-ikkunan oikeata yläkulmaa ja se näyttää hammaspyörältä.

Yksityisen selauksen tila voi olla kätevä jos samalla tietokoneella on useita käyttäjiä. Normaalisti selain muistaa esimerkiksi mitä hakuja olet tehnyt ja millä sivustoilla olet vieraillut.

Näitä tietoja et välttämättä halua aina ulkopuolisille paljastaa. Ja ne paljastuvat automaattisesti kun selaimen hakukenttään alkaa kirjoittaa osoitetta. Selaimet oletuksena tarjoavat samoilla kirjaimilla alkavia sivustoja, joilla viimeksi olet vieraillut.

Halutessasi voit käyttää nettiä myös yksityisesti eli niin, että selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista ja lataamistasi tiedostoista.

Voit myös pitää samaan aikaa auki useampaa selainikkunaa, joista osa on tavallisia ja osa yksityisessä tilassa. Yksityisen tilan tunnistat siitä, että selaimen yläpalkki on tumma tai musta.

Kun avaat Chromen incognito-tilassa, saat tämän näkymän
Chromen incognito-välilehti Kun avaat Chromen incognito-tilassa, saat tämän näkymän Google Chrome,selain

Välimuistin tyhjentäminen

Jos et ole käyttänyt yksityisen selauksen tilaa, mutta haluat poistaa tiedot liikkeistäsi verkossa, voit tyhjentää selaimen välimuistin. Selaimet käyttävät välimuistia nopeuttaakseen aiemmin avattujen sivujen uudelleen avaamista. Välimuistin voi tyhjentää joko kokonaan tai osittain.

Voit halutessasi tyhjentää välimuistista esimerkiksi vain sinne tallentuneet salasanat, evästeet tai osan selailuhistoriaasi. Muistathan, että salasanat eivät koskaan tallennu automaattisesti vaan selain kysyy sinulta tallennetaanko salasana? Kannattaa miettiä tarkasti mitä vastaa. Joskus salasanan tallentaminen on kätevää.

Ohjeet välimuistin tyhjentämiseksi eri selaimilla:

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset: 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 27.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit

Kommentit