Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin jäljität kadonneen puhelimesi

Älypuhelin ruohikolla.
Älypuhelin ruohikolla. Kuva: Noizy Bull / Unsplash Digitreenit,paikannus,digitaidot

Jäiköhän puhelin työpaikalle vai putosiko se ehkä bussiin? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Voit paikantaa kadonneen puhelimen tietokoneella tai toisella puhelimella.

Kadonneen kännykän käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Aloita kuitenkin paikannuksella.

Kadonneen Android-puhelimen paikannus

Keino 1

Android-puhelimen paikannuksen voi tehdä Googlen Löydä Android -palvelussa.

Jos olet kirjautuneena Google-käyttäjätililläsi, näet puhelimesi sijainnin kartalla. Toiminto edellyttää, että olet kytkenyt puhelimen sijaintipalvelun päälle. Se tehdään puhelimen asetuksista.

Jos sijaintipalvelu on pois käytöstä, puhelinta ei voi paikantaa, mutta siihen voi soittaa ja puhelin hälyttää, vaikka se olisikin äänettömällä.

Samassa palvelussa voit myös lukita puhelimen antamalla sille uuden salasanan.

Voit myös lisätä lukitusnäytölle tekstin (esimerkiksi puhelinnumeron, josta sinut tavoittaa), jonka mahdollinen puhelimen löytäjä näkee.

Jos pelkäät puhelimen sisällön päätymistä vääriin käsiin, niin voit tyhjentää laitteen muistin komennolla Tyhjennä laitteen tiedot. Sen jälkeen puhelinta ei voi enää paikantaa ja se palaa tehdasasetuksiin.

Keino 2

Vaihtoehtoisesti paikannus onnistuu kirjoittamalla Google-hakuun löydä puhelimeni. Silloin voit soittaa puhelimeen suoraan Googlen kautta. Tämä vaatii, että olet kirjautunut Google-tilillesi selaimellasi.

Yleiset Android-ohjeet loydät Googlen sivulta.

Kädet näppäilemässä älypuhelinta.
Kadonneen puhelimen paikannus onnistuu, jos puhelimesta on kytketty sijainti päälle. Kädet näppäilemässä älypuhelinta. Kuva: Janne Lindroos / Yle Facebook,kahvilat,matkapuhelimet,kädet,Puhelin,älypuhelimet,Bergga

Kadonneen iPhone-puhelimen jäljitys

IPhonen löydät kirjautumalla tietokoneella tai toisella Applen laitteella iCloudiin ja klikkaamalla toimintoa Etsi iPhoneni.

Kartalta näet puhelimen sijainnin ja voit etälukita laitteen Kadonnut-tilan avulla. Lisää ohjeita löytyy Applen sivuilta.

Liittymällä Perhejako-ryhmään voit kertoa sijaintisi myös muille perheenjäsenille. Voitte myös auttaa toisianne kadonneen laitteen paikantamisessa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
16.4.2018 Otsikko päivitetty
27.9.2018 ingressi päivitetty ja lisätty kuva
23.3.2022: Koko tekstin ajantasaisuus tarkistettu.

Keskustele