Hyppää pääsisältöön

Historia: Nadia Comaneci ja diktaattori

Valokuva Nadia Comanecista
Huippulahjakas voimistelija Nadia Comaneci hämmästytti maailmaa täydellisillä suorituksillaan. Valokuva Nadia Comanecista Nadia Comăneci,historia: nadia comaneci ja diktaattori,Yle TV1

TV1 lauantaina 30.6.2018 klo 13.30 - 14.30
Areenassa vain suorana

Romanialainen Nadia Comaneci sai 14-vuotiaana kolme kultamitalia Montrealin olympialaisissa vuonna 1976. Hänet muistetaan etenkin täydellisestä 10 pisteen suorituksesta eritasonojapuilla samaisissa olympialaisissa.

Kun Comaneci palasi kotimaahansa, vastassa oli toisenlainen todellisuus. Diktaattori Nicolae Ceausescun kommunistinen hallinto kasasi raskasta taakkaa nuoren voimistelijan harteille. Se halusi Comanecista maailman parhaan telinevoimistelijan.

Dokumentti kertoo tarinan voimistelijasta, jonka lahjat huomattiin, kun hän heitti kärrynpyöriä koulun pihalla. Millainen oli huippulahjakkaan voimistelijan suhde diktaattorin perheeseen? Miksi Comaneci loikkasi länteen?

Nadia Comaneci, la gymnaste et le dictateur. Nadia Comaneci – The Gymnast And The Dictator. Ohjaus: Pola Rapaport. Tuotanto: Roche Productions, 2016, Romania/Ranska. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit