Hyppää pääsisältöön

Kreegah bundolo! - Voiko eläin oppia kielen?

Aukeama albumista, jossa kaksi kuvaa apinasta ja ihmisistä polttamassa savukkeita.
Apina ja mies nauttivat savukkeista 1920-luvun saksalaisessa sirkuksessa. Aukeama albumista, jossa kaksi kuvaa apinasta ja ihmisistä polttamassa savukkeita. Kuva: Circus Museum (Creative Commons) valokuva,simpanssit,tupakointi,valokuvat

Eläimistä on moneksi, mutta voivatko ne todella oppia kielen? Entä olisiko Tarzanin tarina edes teoriassa mahdollinen? Tarzan oppi puhumaan ja lukemaan, vaikka oli apinoiden kasvattama. Aristoteleen kantapää otti asiasta selvää yhdessä professori ja eläintieteilijä Anto Leikolan kanssa.

Apina hoivaamassa ihmislasta on ehkä kuviteltavissa, mutta tällaisesta ei ole luonnossa todisteita. Varsinaisten susilastenkaan olemassoloa ei ole aukottomasti onnistuttu todistamaan. Eläinten ja ihmisten symbioosi tuntuisikin olevan lähes aina ihmisen aloitteellisuudesta riippuvaa.

Jotkut eläinlajit kykenevät hallitsemaan yllättävän suuriakin merkkimääriä. Erilaisia alkeellisen kommunikoinnin välineitä on kyetty opettamaan mm. tietyille lintulajeille, delfiineille ja apinoille.

Simpanssit ja gorillat kykenevät oppimaan erilaisia symbolisen kommunikaation mahdollistavia kieliä, vaikka ne eivät pystykään tuottamaan ihmisen kaltaista puhetta. Näiden kielten merkkimäärä ja käsitteistö ovat kuitenkin huomattavasti ihmisten käyttämiä rajallisempia. On jopa kyseenalaista, onko kyseessä edes kieli?

Vanha Tarzan-juliste. Leijona, norsu, Tarzan ja Jane.
Tarzan ja Jane saksalaisessa sirkusjulisteessa Vanha Tarzan-juliste. Leijona, norsu, Tarzan ja Jane. Kuva: Friedländer, Adolph / Europeana.eu (Creative Commons) Tarzan, apinain kuningas,norsut,Jane,leijona
Monilla korkeilla kehittyneillä apinoilla on keskinäisen kommunikaation välineitä, jos ne eivät aivan puhetta olekaan.― Anto Leikola

Kirjailija Edgar Rice Burroughs kuvasi Tarzanin kasvattaneille mangani-apinoille alkeellisen kielen, jossa esiintyy jopa jumalan käsite. Tämän tasoinen ajatustenvaihto ei kuitenkaan tieteen tuntemilta ihmisapinoilta onnistu. Eikä tiede tunne sen puoleen manganejakaan. Vaikuttaisikin siltä, että Borroughsin kehittämät manganit ovat kuin se kuuluisa puuttuva lenkki ihmisen ja muiden kädellisten kehityksen välissä.

Burroughs kehitti Tarzanille myös maailmankuulun taisteluhuudon. Apinoiden kommunikaatiossa tällä ei kuitenkaan ole varsinaista esikuvaa. Toisaalta professori Leikola ei voinut olla asiasta täysin varma:

- En ole koskaan joutunut taisteluun apinan kanssa.

Ilmeisesti elokuvien Tarzan-huuto on muodoltaan palindromi. Kyseessä saattaa olla elokuvastudioiden äänimiesten sisäpiirihuumori. Oheisessa aaltomuotokuvassa Tarzan-huuto etuprein ja sitten takaperin toistettuna.

Tarzan-huudon aaltomuotokuvaaja äänieditorissa.
Tarzan-huudon aaltomuoto Tarzan-huudon aaltomuotokuvaaja äänieditorissa. Kuva: Pasi Heikura / Yle kuvaaja,Aaltomuoto

Tarzanin tarinoissa Burroughs kuvasi Tarzanin oppivan lukemaan omin avuin löytämiensä kirjojen avulla. Symbolifunktion oppiminen olisi periaatteessa ihmisaivoilla mahdollista myös lapsuuden jälkeen.

Eläinten kommunikaatiosta puhuttessa ja sitä tutkittaessa ajaudutaan helposti antropomorfismin virheeseen - eläinten toiminnassa ja käytöksessä halutaan nähdä ihmismäisiä piirteitä ja merkityksiä. Kehittyneet eläimet yltävät kuitenkin vain harvoissa ja rajatuissa tilanteissa symbolisen kommunikaation tasolle.

Kolme simpanssia ihmisten vaatteissa.
Kolme simpanssia ihmisten vaatteissa. Kuva: Circus Museum (Creative Commons) apina,apinat,simpanssit

Kuvatiedot

Apina ja mies tupakoimassa. Circus Museum. CC BY-SA.

Tarzan ja Jane elefantin selässä. Friedländer, Adolph. CC BY-SA.

Kolme apinaa puettuna vaatteisiin. Circus Museum. CC BY-SA.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri