Hyppää pääsisältöön

Norja on maailman sähköautosupervalta

(22.11.2016) Norja on nopeaa tahtia toteuttamassa sähköautotavoitteen, jonka Suomen hallitus vastikään esitteli. Norjassa on jo nyt 95.000 sähköautoa, Suomessa 774.

Norjassa sähköautoilua on tuettu veroalennuksilla jo parikymmentä vuotta. Suhteellisen pienellä rahalla - 29 miljoonaa euroa vuodessa - on saatu ihmeitä aikaan. Sähköautojen lisäksi maassa on ladattavia hybridiautoja 30.000, Suomessa pari tuhatta. Kuusi prosenttia maailman sähköautokannasta on Norjassa.

Suomen hallituksen torstaina julkistamassa ilmasto- ja energiastrategiassa tähdätään noin 250.000 sähkö- ja 50.000 kaasuautoon.

”Norjan kansa, valtio ja yksityiset yhdessä, ovat maksaneet 585 miljoonaa euroa sähköautovallankumouksesta, ei siis ollenkaan niin paljon kuin kriitikot väittävät”, kertoo Transportekononomiska institutetin tutkija Lasse Fridström Spotlight-ohjelmassa.

Suurin muutos autokannassa tapahtui vuosina 2011-15. Silloin sähköautojen osuus kaikista henkilöautoista nousi 1,4 prosentista 17 prosenttiin.

”Suomen kannattaa noudattaa Norjan esimerkkiä, sillä Fortum ja muut suomalaiset sähköalan yhtiöt ovat jo isoja toimijoita täällä, joten Suomessakin olisi valtavasti kasvuvaraa”, sanoo puolestaan Norjan sähköautoyhdistyksen puheenjohtaja Christina Bu.

Norjassa biopolttoaineet nähdään vaihtoehtona vain raskaalle tieliikenteelle. Norjan valtion ympäristölaitos uskoo, että vuonna 2030 jopa 60-100 prosenttia kaikista myydyistä autoista Norjassa on täyssähköautoja. Suomen öljy- ja autoala laskee, että vastaava luku EU:ssa on vain kolme prosenttia.

”Ehkä me olemme enemmän teknologiaoptimisteja kuin te”, sanoo Tina Bru, kokoomuspuolue Höyren kansanedustaja.

Norjan parlamentissa on laaja yksimielisyys siitä, että valtion tulee taata se, että kuluttajalle on aina edullisempaa hankkia vähäpäästöinen hybridiauto tai täyssähköauto kuin perinteinen bensa- tai dieselauto.

Spotlightin elokuussa tekemässä haastattelussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner arveli, että ilmaston kannalta Suomessa pitäisi olla vähintään 400.000 sähköautoa vuonna 2030.

Yle FST tiistaina 22.11. klo 20
Spotlight: Kuka jarruttaa sähköautoa?
Toimittaja Stefan Brunow

Kommentit