Hyppää pääsisältöön

Poikelus ja Hätönen rikkovat myytit menkoista: “Ne ei estä sua tekemästä mitään!”

Ei ole juuri mitään, mitä kuukautiset estäisivät tekemästä, mutta raskaaksi niiden aikana voi silti tulla.

Menkat, moonikset, rättikässäpäivät… Poikelus ja Hätönen pureutuvat Säpinää XXX -sarjan toisessa jaksossa ihmiskehon toiminnallisuuksista kenties ihmeellisimpään eli menkkoihin!

Vaikka menkat ovat yleinen ja käytännössä kaikkia jollain tavalla koskettava asia, niihin liitetään yhä kummia uskomuksia ja myyttejä.

Laitoimme Väestöliiton seksuaalikasvattajan Sari Hälisen kumoamaan väärät väitteet ja uskomukset faktalla:

1. Väite: Kuukautisten aikana ei voi harrastaa liikuntaa.

Kuukautiset eivät estä tekemään mitään! Liikunta voi auttaa myös siihen, jos mieliala on matalalla tai on kiukkuinen olo. Liikunta voi myös lievittää kuukautisiin liittyviä alaselkäkipuja tai muita vaivoja.

2. Väite: Kuukautisten aikana ei voi mennä uimaan.

Kuukautisten aikana voi myös mennä uimaan, jos voi käyttää tamponia tai esimerkiksi kuukuppia.

3. Väite: Kuukautisten aikana ei voi harrastaa seksiä.

Kuukautisten aikana voi harrastaa seksiä, jos se tuntuu molemmista osapuolista hyvältä ajatukselta! Seksin kuukautisten aikana voi lieventää myös kuukautisvaivoja.

Hygieniasta kannattaa silloin kuitenkin pitää erityisen hyvää huolta, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta. Peseydy hyvin, sekä ennen ja jälkeen seksin. Kuukautisten aikana seksi voi olla vähän sotkuista, mutta sängylle (tai missä seksiä harrastaakin) voi laittaa esimerkiksi pyyhkeen. Kuukautisten aikana harrastettavassa seksissä on myös muistettava niin seksitautien kuin raskaudenkin ehkäisy.

4. Väite: Kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi.

Väärin. Raskaaksi voi tulla, jos siemennestettä joutuu emättimeen jollain tavalla. Raskaaksi tuleminen tapahtuu usein ovoulaation aikaan eli noin pari viikkoa aiemmin kun kuukautiset alkavat. Nuorella ovulaatio voi tapahtua muulloin kuin kuukautiskierron puolivälissä, joten tämän vuoksi raskauden alkaminen voi olla mahdollista missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa. Eli koska ovulaatiota voi olla vaikeaa ennakoida, on mahdollista että raskaus alkaa myös kuukautisten aikaan.

Ovulaatio voi tapahtua myös ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet eli raskaaksi voi tulla siis ennen kuin kuukautiset ovat alkaneetkaan.

5. Väite: Jos kuukautiset jäävät väliin, olet taatusti raskaana.

Kuukautiskierto voi vaihdella, syystä tai toisesta. Raskaustesti on luotettava tapa selvittää, onko raskaus alkanut.

6. Väite: PMS muuttaa sinut itkuiseksi hirviöksi.

No toivottavasti ei sentään ihan hirviöksi. On kuitenkin totta, että PMS oireet voivat vaihdella: Ne oireet voivat olla päänsärkyä, rintojen arkuutta, yleistä väsymystä tai mielialan vaihteluita. Toiset kokevat olevansa kuukautisten aikana herkempiä kaikelle, toisilla harmittaa ja ärsyttää parin päivän aikana kaikki, toisilla taas kaikki on niin kuin ennenkin.

Jos PMS oireet häiritsevät elämää ja vaikeuttavat muun muassa ihmissuhteita, on tärkeää hakeutua esimerkiksi terveydenhoitajan luo. PMS-oireisiin on mahdollista saada apua ja helpotusta.

7. Väite: PMS on vain "pään sisällä" eli tekosyy käyttäytyä huonosti.

PMS johtuu hormonimäärien vaihtelusta, joka puolestaan vaikuttaa mielialaan. Kun tiedostaa, mistä alakulo tai ärtyneisyys johtuu, sekin voi jo lievittää oireita. Kuitenkaan, PMS ei ole tekosyy käyttäytyä huonosti... Tai ainakin se on huono tekosyy.

8. Väite: Jos kaikki on hyvin, kuukautiset tulevat aina 28 päivän välein ja kestävät 3-7 päivää.

Kuukautiskierto vaihtelee ja on yksilöllinen. Se on jakso, jonka aikana naisen kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierrossa on eri vaiheita, ja sen pituus yksilöllinen: yleensä 23–35 päivää. 28 päivää on keski-arvo, mutta poikkeamia on suuntaan tai toiseenkin, ja varsinkin nuorella kierto voi olla hyvin epäsäännöllinen.

Vuotopäivien määrä vaihtelee sekin yksilöstä riippuen, 3–7 on keskiarvo. Jos vuodot ovat kovin runsaat, kestävät seitsemän päivää tai pidempään, muistathan, että runsaisiin kuukautisiin on mahdollista saada helpotusta.

9. Väite: On normaalia, että kuukautiset aiheuttavat käsittämätöntä kipua.

Ei ole. Jos kuukautisiin liittyvät vaivat ovat voimakkaita, asiaa on syytä selvitellä tarkemmin lääkärin avustuksella. Esimerkiksi kipujen alkaminen päiviä ennen kuukautisvuodon alkamista tai kipulääkkeiden huono teho ovat hyviä syitä lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen. Jos joudut olemaan poissa koulusta tai harrastuksista kivun takia, yhdyntäkivut ja kipu ulostamisen yhteydessä ovat oireita, joiden syitä on hyvä selvitellä tarkemmin lääkärissä. Rohkeasti vain hakemaan tietoa ja apua, sillä useimpiin vaivoihin on mahdollista saada apua. Joskus kuukautisiin liittyvien vaivojen takana on sairaus nimeltä endometrioosi.

10. Väite: Hyvien ystävien kuukautiskierto synkronoituu niin, että kuukautiset tulevat ystävillä aina samaan aikaan.

Usko tai älä, mutta näin voi käydä! Syy ei kuitenkaan todennäköisesti ole biologinen,  vaan kaiketi syy on siinä, että jokaisella on yksilöllinen kierron pituus ja ajan mukaan ne vain osuvat samoihin ajankohtiin.

Säpinää XXX on toteutettu yhdessä Summerin, YleX:n ja Väestöliiton kanssa. Kaikki jaksot näet täältä.

Lue lisää:

Poikelus ja Hätönen kertovat, millaista se on, kun panettaa – katso seksisarjan ensimmäinen jakso  

Väestöliitto