Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Tulevaisuuden ruoka kasvatetaan kotona soluista

mustikkasolupuuroa
VTT:n bioreaktorissa kasvatettua mustikkasolupuuroa mustikkasolupuuroa Kuva: VTT/Heiko Rischer prisma studio

TV1 keskiviikkona 30.11.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 2.12.2016 klo 5.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Maito voidaan pian tuottaa ilman lehmää, muna ilman kanaa ja pihvi ilman sikaa. Tulevaisuuden ruoka kuulostaa scifiltä, mutta ei ehkä ole sitä. Myös marjojen terveyshyödyt voi kohta saada ilman metsäreissua ja hyttysiä. VTT on kehitellyt bioreaktorin, joka mahdollista kasvisolujen viljelemisen kotikeittiössä.

Ei enää ruoanlaittoa, vaan pillereitä ja avaruusjauheita

Vuonna 1893 Chicagon Maailmannäyttelyn yhteydessä kirjoitettiin esseitä siitä, miltä maailma näyttäisi sata vuotta myöhemmin. Amerikkalainen suffragetti Mary Elizabeth Lease ennusti, että vuonna 1993 ihmiset söisivät tiivistettyä, keinotekoista ruokaa, mikä vapauttaisi naiset ruoanlaiton ikeestä.

Kaikkien aikojen ensimmäinen kuva Maasta, joka tulee esiin Kuun takaa.
Kaikkien aikojen ensimmäinen kuva Maasta, joka tulee esiin Kuun takaa. Kaikkien aikojen ensimmäinen kuva Maasta, joka tulee esiin Kuun takaa. Kuva: NASA / University College of London prisma studio

1960-luvulla avaruuskilpailun olleessa kiivaimmillaan näytti jo siltä, että Leasen ennustus kävisi toteen. Avaruuden valloituksessa ravinto imettiin hopeanvärisistä pusseista jauheina, jotka sisälsivät kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Maassa haluttiin olla mukana seikkailussa ja esimerkiksi avaruuslennolla veden pahaa sivumakua peittämään käytetyn Tang-mehujauheen myyntiluvut kohosivat huikeasti.

Mutta miksi emme vieläkään syö ravintoamme pillereinä tai jauheina? Ehkä ruoka ei olekaan muuttumassa miksikään. Ruoantuotanto muuttuu, ruoka ei.

Jos esimerkiksi kasviperäisistä raaka-aineista voidaan valmistaa pihvi, joka tuntuu, tuoksuu, maistuu ja näyttää pihviltä, niin onko mitään väliä, miten se on tuotettu?

Mitä jos koko maailma ryhtyisi kasvissyöjiksi?

Sika on älykäs eläin, joka on kognitiivisilta kyvyiltään koiran tasolla. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että sikojen luontainen käyttäytyminen pitäisi ottaa paremmin huomioon. Yllättäen tehokkuusajattelu ja eläinten oikeudet näyttäisivät paiskaavan kättä. Onnelliset possut nimittäin tuottavat enemmän lihaa.

Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ja sikalan pitäjä Veera Ollikkala
Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ja sikalan pitäjä Veera Ollikkala Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ja sikalan pitäjä Veera Ollikkala Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan lihantuotanto aiheuttaa vuosittain yli 7 gigatonnin kasvihuonekaasupäästöt. Se on enemmän kuin liikenteen osuus. Jos esimerkiksi keskimääräinen nelihenkinen amerikkalaisperhe puolittaisi lihankulutuksensa, sen vaikutus olisi sama kuin sillä, että perhe luopuisi (yhdestä) autosta.

Pitäisikö meidän kaikkien siis ryhtyä kasvissyöjiksi? Oxford Martin School -tutkimuslaitoksen tekemien laskelmien mukaan punaisen lihan kulutuksen lopettaminen vähentäisi ruoantuotantoon liittyviä kasvihuonekaasuja 60 prosentilla.

Mutta mitä muuta siitä seuraisi?

Studiossa ruoan tulevaisuudesta keskustelemassa bioteknologian tutkija Lauri Reuter, avaruustutkija Sini Merikallio ja futuristi Elina Hiltunen. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit