Hyppää pääsisältöön

Ritarit on jälleen sooloprojekti: Eva & Manu -yhtyeestäkin tuttu Manu jatkaa yksin

YleX:n entinen juontaja Kalle Ruusukallio liittyi Ritarit-yhtyeeseen viime kesänä. Nyt bändin toinen osapuoli Manu jatkaa projektia itsekseen, ilman bändikaveria.

Manu on nyt Ritarit-yhtyeen ainoa jäsen. // Kuva: Promokuva / Fried Music

Ritarit-yhtye on ollut olemassa noin puolentoista vuoden ajan. Bändi julkaisi debyyttisinkkunsa Ritari kesäkuussa 2015. Tuolloin Ritarit koostui Eva & Manu -duon Manusta sekä Lake Jons -yhtyeen Jooel Jonsista.

Keväällä 2016 Jons jätti yhtyeen. Ritareita ei kuitenkaan kuopattu, sillä Manu päätti jatkaa bändin taivalta yksin. Samalla hän etsi julkisen ilmoituksen kautta kaveria rinnalleen.

YleX:n Bäkkäri-ohjelman entinen juontaja, myös Uusi Päivä -sarjasta tuttu Kalle Ruusukallio täytti hakemuksen ja pääsi koesoittoon, joka meni mallikkaasti. Pian Ruusukallio oli Ritarien toinen jäsen.

- Tämä on sellainen tilaisuus, että sitä ei saa kaupasta ostettuna uudestaan, Ruusukallio kommentoi tuolloin YleX:lle.

Nyt bändin keulakuva Manu on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että haluaa Ritarien olevan hänen oma sooloprojektinsa, josta ei tarvitsisi stressata niin paljon. Manu keskusteli asiasta Ruusukallion kanssa, ja teki päätöksen, että jatkaa Ritareissa yksin.

- Ritarit on kuitenkin muuttuva projekti, eikä tämä tilanne ole välttämättä pysyvä. Olemme tehneet Kallen kanssa biisejä yhdessä, ja hän on loistava biisinkirjoittaja. Kallen kädenjälkeä tullaan kuulemaan biiseissä jatkossakin, Manu kertoo YleX:n Uuden musiikin ohjelmien haastattelussa.

Manun mukaan Ruusukallio oli ottanut tilanteen olosuhteisiin nähden hyvin, vaikka pettymys oli suuri.

- Kalle oli iloinen siitä, että tein päätöksen jo nyt, kun emme olleet vielä edenneet niin pitkälle. Tunsin sydämessäni, että minun pitää tehdä näin.

Harva ranskalainen laulaa suomeksi

Suomen kieli on yksi maailman vaikeimmista kielistä. Siihen nähden ranskalaisen Manun suomen kielen lausunta on huikean hyvää: Ritareiden Ritari-, Etelään- ja tuoreella, tiistaina Uuden musiikin iltavuorossa ensisoittonsa saavalla Aloitan sut alusta -kappaleella on havaittavissa vain pieni aksentti, joka paljastaa, ettei laulaja ole natiivipuhuja.

Suomen kielen käyttö on Manulle se juttu, joka tekee Ritareista poikkeuksellisen: hän voi leikitellä kielellä rohkeasti, sillä Ritarien tähtäimessä ei ole ulkomaiden markkinat. Tässä mielessä yhtye on aivan erilainen kuin Eva & Manu, jolla on kansainvälinen agenda.

- Rakastan sitä, miltä suomen kieli kuulostaa, Manu sanoo.

"Rakastan sitä, miltä suomen kieli kuulostaa."― Manu

- Olen vielä uusi kielen ja suomalaisen musiikin parissa, joten tämä on uutta ja innoittavaa.

Manun suomen kieli sujuu mukavasti, mutta englanninkielisessä haastattelussa korvaan särähtää se, että vaikka Ritarit on nyt Manun sooloprojekti, hän puhuu bändistä monikossa.

Manun mukaan kyse on sooloprojektista siinä mielessä, että hän on ainoa, joka antaa haastatteluja ja laulaa biiseillä. Projekti on kuitenkin aina ollut yhtyettä suurempi.

- Eva on tehnyt lyriikoita ja Kalle Keskikuru tuottanut biisejä. Lisäksi olemme kirjoittaneet biisejä Kalle Ruusukallion kanssa, Manu sanoo.

- Minä haluan jatkaa bändiä ja tehdä tästä maailman parhaan projektin. En kuitenkaan halua tehdä kaikkia päätöksiä yksin.

Lue myös:

YleX:n juontaja pääsi koesoiton kautta bändiin – on nyt yksi Ritareista

YleX Ensinäyttö: Ritarit haaveilee ensimmäisellä videollaan Jennifer Lawrencesta

Ritari-kappaleellaan yllättänyt Ritarit-yhtye: Emme jää yhden hitin ihmeeksi