Hyppää pääsisältöön

Rockstopin viides vuosi

Rockstopin Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg.
Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg vuonna 1987. Rockstopin Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg. Kuva: Yle kuvapalvelu Rockstop,Heli Nevakare,Matti Grönberg

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.

Rockstopin ensimmäinen vuosi
Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin neljäs vuosi
Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Texasin parrakkaita boogie-rokkareita ja Hollywoodin pahoja poikia

Rockstopin viides vuosi aloitettiin kesäkatsauksella karvaisissa tunnelmissa, kun texasilainen ZZ Top -yhtye oli konsertoimassa Helsingin Oulunkylässä Recycler-levyn tiimoilta. Letkeän lehdistötilaisuuden lomassa rokkareille luovutettiin platinalevyt viimeisemmästä tuotoksestaan.

ZZ Top -yhtye lehdistötilaisuudessa Suomessa 1991.
ZZ Topin mielipide lehdistötilaisuuden tarjoiluista. ZZ Top -yhtye lehdistötilaisuudessa Suomessa 1991. Kuva: Yle kuvanauha ZZ Top,Rockstop,1991 (musiikkialbumi)
Cheap and Nasty -yhtyeen Timo Caltio vuonna 1991.
Cheap and Nastyn kitaristi Timo Caltion mielestä katse kannattaa pitää tulevaisuudessa. Cheap and Nasty -yhtyeen Timo Caltio vuonna 1991. Kuva: Yle kuvanauha Rockstop,timo caltio,1991 (musiikkialbumi)

Rockstop oli vieraillut kesän aikana myös monilla festivaaleilla. Seinäjoen Provinssirockissa haastateltavaksi oli tarttunut muun muassa EMF-yhtye sekä Cheap and Nasty, jonka nokkamiehenä toimi Hanoi Rocksita tuttu Nasty Suicide. Turun Ruisrockissa rokattiin ja rupateltiin Wigwamin, Living Colourin ja Jesus Jones yhtyeiden kanssa.

Musikkivideot: ZZ Top: My Head's in Mississippi, EMF: Unbelievable, Cheap and Nasty: Beautiful Disaster, The House of Love: Beatles and the Stones, Roger McGuinn: King of the Hill, Living Colour: Love Rears it's Ugly Head, Jesus Jones: Who? Where? Why?, The Ramones: I Wanna Be Sedated, Dan Reed Network: Rainbow Child

Kauden toinen jakso oli omistettu tuolloiselle maailman suurimmalle yhtyeelle, Guns N' Rosesille, joka oli tuonut vaarallisen ja räjähdysherkän Use Your Illusion -kiertueen shownsa kahdeksi illaksi Helsingin Jäähalliin. Nevakareen kysymyksiin vastasi väsyneen oloinen basisti Duff McKagan, joka kertoi muun muassa omista musiikillisista vaikutteistaan sekä tulevan soololevynsä esiintyjävieraista. Guns N' Rosesille tuttuun tyyliin McKaganilla oli sanomista myös musiikkikriitikoista.

Rock 'n' rollin on tarkoitus olla vaarallista ja räjähdysherkkää.― Duff McKagan

Marraskuussa vuonna 2016 juontaja Heli Nevakare muisteli Ylen Elävälle arkistolle, että alunperin ohjelmaan oli tarkoitus saada haastateltavaksi yhtyeen ikoninen kitaristi Slash, mutta huonovointisuuden johdosta kitarasankari ei päässyt paikalle. Jakson aikana ei unohdettu myöskään Guns N' Rosesin suurta vaikuttajaa, Hanoi Rocksia, jonka tyylillä oli suuri vaikutus amerikkalaisyhtyeeseen niin musiikillisesti kuin ulkonäöllisesti.

Musikkivideot: Guns N' Roses: Sweet Child of Mine, Guns N' Roses: Welcome to the Jungle, Michael Monroe: Dead, Jail or Rock n Roll, Guns N' Roses: Patience, Guns N' Roses: Paradise City, Guns N' Roses: You Could Be Mine, Guns N' Roses: Don't Cry

Hollywoodin pahoilla pojilla jatkettiin vielä kolmannessa jaksossa, jossa ääneen pääsivät hetkellisesti raitistunut Mötley Crüe -yhtye, jonka kymmenvuotista taivalta kunnioitettiin usealla musiikkivideolla sekä laulaja Vince Neilin ja "koko Mötiköiden porukan" haastattelulla. Neil käy läpi haastattelussa yhtyeen kymmenevuotista taivalta, johon kuului niin nousuja kuin laskuja. Los Angelesissa vuonna 1984 Neil oli surullisen kuuluisessa auto-onnettomuudessa, jossa surmansa sai Hanoi Rocks -rumpali Razzle ja kaksi ihmistä loukkaantui vakavasti.

Hurjin muisto minulla on se, kun ajoimme aikoinaan bändin kanssa...Ladalla sata kilometriä tunnissa. Siitä en toipunut.― Raptorin Izmo

Skandinaavista osaamista esitteli puolestaan ruotsalainen Roxette ja ahvenanmaalainen brittipoppia soittanut Good Evening Manchester . Nopea sananen kuullaan myös laulaja Anja Niskaselta.

Musikkivideot: Raptori: Suomenkielinen rap-biisi, Roxette: Big L, Good Evening Manchester: Take It Like a Man, Anja Niskanen: Beibi soittaa kitaraa, Mötley Crue: Girls, Girls, Girls, Mötley Crue: Smokin' in the Boys Room, Mötley Crue: Kickstart My Heart, Mötley Crue: Dr. Feelgood, Mötley Crue: Primal Scream, Mötley Crue: Without You, Mötley Crue: Home Sweet Home

Marraskuun 23. päivänä lähetetyssä neljännessä jaksossa paneuduttiin Rockstopin kestosuosikkiin, rock 'n' roll -säikyttelijä Alice Cooperiin . Konkari kertoi haastattelussa muun muassa taustoja tuoreesta ja valistavasta Hey Stoopid -hitistään. Vastapainoa mustille nahka-asusteille tarjoili Marky Mark and The Funky Bunch -yhtye. New Kids On The Block -poikabändin Donnie Wahlbergin pikkuveljen Mark Wahlbergin rap-kollektiivi oli lämmittelemässä NKOTB:tä Helsingin Jäähallissa. Tuolloin vasta 20-vuotias Wahlbergin harmitteli lehdistötilaisuudessa, ettei päässyt nauttimaan Helsingistä ahdistelevien fanien vuoksi.

Marky Mark & The Funky Bunch esiintymässä Suomessa 1991.
Mark Wahlberg ei meinannut pysyä keikalla pöksyissään. Marky Mark & The Funky Bunch esiintymässä Suomessa 1991. Kuva: Yle kuvanauha Mark Wahlberg,Rockstop,1991 (musiikkialbumi)

Suomalaista saundia ja turinontia kuultiin Suurlähettiläiltä, Mikael Anreotilta, Virgo Intactalta ja Advanced Artilta.

Musikkivideot: Alice Cooper: Love's A Loaded Gun, Alice Cooper: Hey Stoopid, Marky Mark and The Funky Bunch: Wildside, Marky Mark and The Funky Bunch: Good Vibrations, Alice In Wasteland: Man in the Looking Glasses, Virgo Intacta: Dance To Desire, Mikael Anreot: Only One Woman, Advanced Art: From Nothing to Nothing,

Rock 'n Roll -shamaaneja ja joulun taikaa

Viidennessä jaksossa muisteltiin vuonna 1971 kuollutta rock-messiasta Jim Morrisonia ja The Doors -yhtyettä. Jaksossa kuultiin "maailman ainoaa Doorsiin erikoistunutta filosofian tohtori Stig Söderholmia", joka oli vuonna 1990 julkaissut väitöskirjansa Liskokuninkaan mytologia – rituaali ja rocksankarin kuolema : Jim Morrison –kultin etnografinen tulkinta. Söderholmin ja monen rokkarin seurassa kurkistetaan Morrisonin myytin taakse ja keskustellaan The Doorsin vaikutuksesta kulttuurimaailmaan. Sanaista arkkuaan avaavat muun muassa The Doorsin jäsenet hyvin tuntenut Alice Cooper, Billy Idol, B.B. King sekä elokuvaohjaaja ja Morrisonin ystävä Agnes Varda.

Mies, joka rikkoi tabuja ja nieli niitä kuin tyhjää vaan.― Stig Söderholm Jim Morrisonista väitöskirjassaan.

Jaksossa koettiin myös monien suomalaisten artistien versioita The Doorsin tuotannosta, kuten komeasti kulkeva Underdogsin versio Riders On The Storm -kappaleesta. Ohjelman luultavasti eksoottisinta antia esittelee Hausmyllyn 1990-luvulle ominaiseen poljentoon sovitettu versio Hello, I Love You -kappaleesta. Kirsikkana kakun päällä kuullaan Heli Nevakareen tulkinta Light My Fire -hitistä.

Musikkiesitykset: Moogetmoogs: Rakasta kaks' kertaa, The Doors: Light My Fire, Smack: Out Of The Day, Pate Mustajärvi: Donna Maria, The Doors: Roadhouse Blues, Billy Idol: L.A. Woman, Pelle Miljoona: Alabama Song, Henry Stucki: Vieras vieraiden, Boycott: Touch Me, D.C. Klowns: Break On Through, Hausmylly: Hello, I love you, Morrison Hotel: Light My Fire

Joulukuun 21. päivänä esitetty ohjelma pyhitettiin luonnollisesti joululle. Jaksossa kunnioitettiin myös marraskuun 24. päivänä menehtynyttä Queen-ikonia Freddie Mercurya. Queen-yhtye nousee puheenaiheeksi Mercuryn yhtyetoverin, rumpali Roger Taylorin kanssa, kun hänen kokoonpanonsa The Cross oli konsertoimassa Helsingin Tavastialla. Extreme-yhtyeen laulaja Gary Cherone tavataan myös pikaisesti. Cherone valottaa yhtyeensä alkuaikoja ja vastaa Rockstopin tunnollisen fanin kysymykseen.

Se oli melko hullua, sillä suljimme katuja ja tuhosimme kaiken.― Ohjaaja John Landis Blues Brothers -elokuvasta.

Tv-tähti Ken Wahlin eli Wiseguy-tv-sarjan Vinnie Terranovan vierailu noteerattiin myös Rockstopissa. Railakkaista Suomen-vierailun illoistaan lööppeihin asti päätyneeltä näyttelijältä udeltiin muun muassa, miten hän suhtautuu omaan seksikkyyteensä. Näytelmien puolella pysyttiiin, kun elokuvaohjaaja John Landista jututettiin Espoon Tapiolassa. Puheeksi maestron kanssa nousi muun muassa hänen ohjaamansa Blues Brothers -elokuvan hurja ostoskeskuskohtaus.

Tv-tähti Ken Wahl lehdistötilaisuudessa Suomessa vuonna 1991.
Wiseguy-tähti Ken Wahl tiesi myös Suomesta. Tv-tähti Ken Wahl lehdistötilaisuudessa Suomessa vuonna 1991. Kuva: Yle kuvanauha Rockstop,Ken Wahl,Wiseguy,1991 (musiikkialbumi)

Musikkivideot: Steve Vai: For the Love of God, Poverty Stinks: Another World, Pave Maijanen: Hän ei tule mun sänkyyn, Extreme: More Than Words, Clifters: Sormus, The Cross: New Dark Ages, Queen: Who Wants To Live Forever, Michael Jackson: Black Or White, Spearman: Unta vain

Rockstop-live ja videoraati

Rockstopin viidennen vuoden todellinen herkkupala koettiin, kun Tampereen YO-talolla lavalle nousivat Andy McCoy, Nicky Hopkins ja Dave Lindholm. Rock-maailmassa merkittävän ansioluettelon luonut Hopkins oli tavannut McCoyn Los Angelesissa. McCoy kertoo Rockstopin haastattelussa miehillä olleen luppoaikaa, joten yhteistyö oli helppo aloittaa. Nicky Hopkinsin haastattelussa kiitosta saa erityisesti Dave Lindholmin kitaratyöskentely.

Se (Dave Lindholm) on ainoo jäbä, jonka mä oon tavannu, joka vetää kahvii 15 kuppii päivässä.― Andy McCoy

Yhdeksän konsertin mittainen minikiertue koettiin Suomessa syys-talvella vuonna 1991. Pääosin blues-standardeista ja rock-klassikoista koostunutta settilistaa maustettiin Hopkinsin kosketinsoololla Nicky's Rumble, joka kuullaan Rockstopin jaksossa. Kokonaisuudessaan konserttia ei nähty televisiossa.

Musikkiesitykset: Hanoi Rocks: Tragedy, McCoy-Hopkins-Lindholm: Louisiana Blues, Dust My Broom, Brown Eyed Girl, Keith Richards: Take it So Hard, Keith Richards: Make No Mistake, McCoy-Hopkins-Lindholm: Angie, McCoy-Hopkins-Lindholm: Nicky's Rumble,

Kauden kahdeksannessa Rockstop -jaksossa katseet kohdistettiin audiovisuaaliseen ilmaisuun, kun vuorossa oli videoraati. Tuomaristossa istuivat muusikko Ile Kallio, teatteriohjaaja Eija-Elina Bergholm, esitys- ja show-tekniikan ammattilainen Matti Sarapaltio sekä Ne Luumäet -yhtyeen kitaristi Heko Luumäki. Virallisena valvojana toimi leikkisästi Maku Menner.

Rockstop-ohjeman videoraadin tulokset.
Rockstop-ohjeman videoraadin tulokset. Kuva: Yle kuvanauha Rockstop,1991 (musiikkialbumi)

Ohjelmassa turistaan pikaisesti myös ruotsalaisen hard rock -jätti Europen vokalistin Joey Tempestin ja kosketinsoittaja Mic Michaelin kanssa. Videoraadin arvostelun kohteeksi päätyi myös Tempestin lukema Edith Södergranin runo "Kuun salaisuus" . Ohjelman lopuksi sukelletaan vielä studiovelhojen pariin, kun brittiläinen, monessa mukana ollut Stephen W. Tayler kuuntelee suomalaisia tuotantoja. Taylerin mieleen on ainakin 22-Pistepirkkojen Frankenstein-kappale. Amerikkalaisen tuottaja-äänittäjä Bruce Swedienin kanssa puheeksi nousee muun muassa hänen yhteistyönsä Michael Jacksonin kanssa.

Musikkivideot: Ressu Redford: Kato mitä sä teit; Waltari: Good God, Grappa Djuna: Lemon, Moon: There's No Magic, Ne Luumäet: Onnellinen perhe, Nikke-T: Muistomyymälä

Vuoden yhdeksännessä jaksossa tunnelmoitiin ruotsalaisittain Eva Dahlgrenin seurassa sekä "poppailtiin ja funkkailtiin" englantilaisen Level 42 -yhtyeen kanssa. Eva Dahlgrenin haastattelussa puheeksi nousee hänen uunituoreen En blekt blondins hjärta -levyn teko niin säveltäessä kuin studiossakin. Kolmenkympin kriisiä sivutaan Dahlgrenin kanssa nopeasti. "Se oli lyhyt, intensiivinen ja erittäin syvä", toteaa Dahlgren. Kappaleilleen inspiraation Dahlgren kertoo saavansa rakkaudesta, kuolemasta ja elämästä yleensä ottaen.

Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja Level 42 -basisti Mark King.
Juontaja Heli Nevakare ja Level 42 -basisti Mark King. Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja Level 42 -basisti Mark King. Kuva: Yle kuvanauha Rockstop,Heli Nevakare,Mark King,1991 (musiikkialbumi)

Level 42 -yhtyeen basisti Mark Kingin kanssa uppoudutaan yhtyeen soundimaailmaan sekä bassonsoittoon, stemmalauluihin ja rahantekoon.

Musikkivideot: Eva Dahlgren: Vem Tänder Stjärnorna, Tomas Ledin: Snart Tystnar Musiken, Level 42: Lesson in Love, Level 42: Running in the Family, Level 42: Overtime, Level 42: Guaranteed

Vuoden toiseksi viimeisessä ohjelmassa rokattiin laidasta laitaan. Etnoilua afrikkalaisten rytmien parissa koettiin Peter Gabrielin ja Youssou D'nourin seurassa. Värikkäistä kuoseista nautittiin skotlantilaisen Bay City Rollersin kanssa. Astetta rajumpaa asennetta nähtiin Zodiac Mindwarp & the Love Reaction -yhtyeen laulaja Mark Fanningin seurassa, joka valotti muun muassa tatuointiensa taustoja. Supisuomalaista musiikkia esitteli gospel-muusikko Jaakko Löytty, joka oli saatu vieraaksi Rockstopin studioon.

Vieraana ehti piipahtaa myös Garbo-yhtyeestä tuttu Esa Eloranta. Ohjelman päätähdeksi nousee kuitenkin "Kalevankadun laulava talonmies" Sepi Kumpulainen. Yllättävin hetki koettiin, kun muun muassa "Mä oon mahtava mies" ja "Armotonta menoa" kappaleistaan tunnettu Kumpulainen lupautuu kitarataistoon länsinaapurimme kitaradiiva Yngwie Malmsteenin kanssa. Haastattelussa Kumpulainen arvelee oman uransa menestyksen salaisuutena olevan hänen rehellisyytensä ja omaperäisyytensä.

Musikkivideot: Youssou N'dour & Peter Gabriel: Shakin' the Tree, Jaakko Löytty: Helsinki-Dakar, Army of Lovers: Crucified, Esa Eloranta & Ihmeidentekijät: Sydän paikallaan, Jesus Jones: Who? Where Why?, Jackflash: Some People, L.A. Guns: It's All Over Now, Metallica: One, Jussi Hakulinen: Pennitön Onassis

Kauden viimeinen jakso oli pyhitetty yleisön pyynnöstä Hurriganesille, jonka basisti Cisse Häkkinen ja kitaristi Albert Järvinen olivat molemmat menehtyneet vuosikymmenen alkuvaiheessa. "On hieman vaikeaa puhua ihmisistä, jotka kuuluvat tuonpuoleiseen hiippakuntaan", toteaa rumpali Remu Aaltonen puhuessaan Häkkisestä ja Järvisestä.

Ohjelmaa kuljettavat eteenpäin Remun omaperäiset pohdinnat yhtyetovereistaan ja Hurriganesin magiikasta. Aaltonen valottaa muun muassa Get On -hitin syntytarinaa ja harmittelee, että Hurriganesin arvostaminen oli Suomessa sallittua vasta kun yhtye oli saanut kiitosta Ruotsin puolella.

Cisse oli inhimillisimpiä ötököitä, joita olen koskaan tuntenut.― Remu Aaltonen

Remun tutun ja vauhdikkaan ilmaisun ohella ohjelmassa nähdään monia Hurriganesin live-taltiointeja yhtyeen uran varrelta.

Musikkiesitykset (useat vain otteita): Hurriganes: Ain't What You Do, Hurriganes: My Sweet Lily, Hurriganes: Say Mama, Hurriganes: Keep on knocking, Hurriganes; Hear Me Calling, Hurriganes: Get on; Hurriganes: Hey Groupie, Hurriganes: Tallahassee Lassie, Hurriganes: In The Nude, Hurriganes: Oowee-Oohla, Hurriganes: Roadrunner, Hurriganes: Talking About You, Hurriganes: Red River Rock, Kirka: Pintaa, Remu: Paholaisen masurkka, Rauli Badding Somerjoki: Ja rokki soi

Lue lisää:

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Kommentit