Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Terassilämmittimet testissä: Kaasulämpö tehokasta, mutta paloturvallisuus vaatii huolellisuutta

Tehokas terassilämmitin pidentää parvekekautta syysviileillä, mutta ei tee kesää keskelle talvea. Lämmitintestin jaettuun voittoon ponnistivat kaasulla toimiva Landmann ja infrapunalämmitin Rebel Neck.

Markkinoilla on monenlaisia terassilämmittimiä. Ne ovat useimmille tuttuja paremminkin ravintoloista kuin kodeista.

Tämän testin tarkoitus ei ole läpivalaista koko valikoimaa, vaan kokeilla kepillä jäätä: Onko terassilämmittimestä aidosti iloa kotiloissa? Millainen teho on riittävä? Kaasu vai sähkö?

Vertasimme kahta edullista lämmitintä kahteen kalliimpaan. Laitteet ovat Landmann, Rebel Neck, Silverline ja Opal. Laitteiden tehoissa on isot erot. Ainoan kaasulämmittimen Landmannin maksimiteho 9,9 kilowattia on moninkertainen sähkölämmittimiin verrattuna. Jokainen laite Silverlineä lukuunottamatta vaati puolisen tuntia kokoamistyötä.

Neljä terassilämmitintä
Testilämmittimet ja niiden suurimmat tehot. Landmannin hinnassa on mukana paineensäädin. Neljä terassilämmitintä kuningaskuluttaja

Ennen lämmitinostoksia kannattaa selvittää, onko käytettävän pistorasian sulake riittävän iso. Rebel Neck vaatii 16 amppeerin sulakkeen, jollaista ei välttämättä ole jokaisessa pistorasiassa.

On myös syytä huomioida laitteiden vaatimat suojaetäisyydet. Kaasulämmitin Landmannin etäisyys helposti syttyviin materiaaleihin pitää olla kaksi metriä ylöspäin ja metri sivulle.

Täydellä teholla kaasulämmitin käy eniten kukkarolle, 1,44 € tunnissa. Kaasulaite on niin tehokas, ettei sitä ole aina pakko pitää täysillä. Kulut laskettiin kerrostalosähkön ja halvan teräspullokaasun mukaan.

Käyttökulu / tunti / täysteho
Landmann 1,44 €
Rebel Neck0,38 €
Opal Patio Heater Quartz0,36 €
Silverline0,16 €

Kolme kovaa testaajaa löytyivät Suomen Omakotiliiton ja Facebook-ryhmien kautta. Jenna Hännisen kodissa Vantaalla on lasitettu parveke, jossa hän viettää aikaa ystävien kanssa.

Virpi Mustosella ja Esa Tikkasella on Tuusulassa omakotitalo, jonka terassi on kovassa käytössä. Lämmittimen hankintaa on jo harkittu. Lämmittimiä kokeili myös perheen tytär Ida Tikkanen.

Terassilämmittimiä testataan.
Virpi Mustonen ja Ida Tikkanen totesivat, että testilämmittimien hyöty jäi niukaksi hyvin avoinaisella terassilla. Terassilämmittimiä testataan. kuningaskuluttaja

Esan ja Virpin terassi on hyvin avoin, mikä verotti lämmitinten tehoa. Tuuli vei lämmön helposti pois. Tyynelläkin lämmittimien hyöty jäi vähäiseksi, kun testiä tehtiin noin 0 – 10 asteen syyskeleillä ja pikkupakkasilla.

- Melkein sanoisin, että meillä ei ole käyttöä tuollaisille lämmittimille, sanoo Virpi.

Suojattu parveke lämpeni hyvin

Jennalla on myönteisempi kokemus testilämmittimistä - kiitos suojaisan lasitetun parvekkeen. Sieltä lämpö ei karkaa niin helposti kuin avoterassilta.

Sähkölämmittimistä paras ja tehokkain on Jennan mielestä Rebel Neck. Eräänä päivänä Rebel Neck nosti parvekkeen lämmön parissa tunnissa kuudesta 14:ään asteeseen.

Rebel neck -lämmitin
Rebel Neck oli Jennan mielestä tehokkain sähkölämmitin. Rebel neck -lämmitin kuningaskuluttaja

Ilmanlämpö ei kuitenkaan kerro kaikkea. Testin sähkölaitteet ovat ns. infrapunalämmittimiä. Tällöin ne voivat lämmittää paitsi edessä olevaa ilmaa, myös suoraan fyysistä kohdetta kuten ihmisiä. Tämän takia vertailua ei tehty lämpömittarilla, vaan terassinkäyttäjien tuntemusten pohjalta.

Joka tapauksessa Silverline ja Opal jäivät jälkeen parhaasta sähkölaitteesta eli Rebel Neckistä, kun testiä tehtiin syys-marraskuussa.

- Rebel Neckin kanssa ei tarvitse päällysvaatteita, sanoo Jenna.

Kaasu antoi eniten tehoa

Kaasulämmitin Landmann on testin selvästi tehokkain lämmitin. Tämän huomasi, kun Landmannia kokeiltiin Jennan parvekkeella.

Landmann hönki parvekkeen hetkessä paljon lämpimämmän tuntuiseksi kuin yksikään sähkölaite.

Landmann-lämmitin.
Kaasukäyttöinen Landmann oli selvästi tehokkain lämmitin. Landmann-lämmitin. kuningaskuluttaja

Landmannia käytettäessä pitää kuitenkin huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, jotta nestekaasun palaminen ei aiheuta häkää: Ohjeen mukaan vähintään 25 prosenttia ympäröivästä seinätilasta pitäisi olla avoinna.

Vaadittu tuuletus onnistui, kun parvekelaseja avattiin. Tuulisella ilmalla tuuletus veisi kuitenkin väistämättä paljon lämpöä harakoille ja aiheuttaisi vedon tunnetta parvekkeelle. Kun lämmittää sähköllä, räppänät voi pitää kiinni.

Varovaisuussyistä jätimme Landmannin parveketestauksen vähäiseksi. Jennan parvekeella Landmann sai parvekelasin lämpenemään huolestuttavasti täydellä teholla, kun etäisyyttä oli noin 30 senttiä – etäisyyttä pitäisi ottaa lisää. Tehoakin voisi säätää pienemmälle.

Lakipykälät eivät kiellä kaasulämmittimen käyttöä parvekkeella. Kodissa tai parvekkeella saa säilyttää enintään 25 kiloa nestekaasua.

Plussat ja miinukset

Jaettu voitto: Rebel Neck

Rebel Neck -lämmitin.
Rebel Neck. Rebel Neck -lämmitin. kuningaskuluttaja
 • kolmeportainen säätö
 • 0,9 kw - 1,2 kW - 2,1 kW
 • sulake 16 A

+ tehokkain sähkölämmitin
+ heijastaa lämmön laajalle
- 16 ampeerin sulaketta ei ole jokaisessa pistorasiassa

Jaettu voitto: Landmann

Landmann-lämmitin.
Landmann Landmann-lämmitin. kuningaskuluttaja
 • portaaton tehonsäätö
 • 5 kW - 9,9 kW
 • Piezo-sytytin
 • 248 €
 • hinta sisältää paineensäätimen, mutta ei kaasupulloa

+ kaasun ansiosta tehokkain lämmitin
- vaatii paljon tuuletusta
- suojaetäisyys voi olla ongelma

Jaettu kolmossija: Opal Patio Heater Quartz

Opal-lämmitin
Opal Opal-lämmitin kuningaskuluttaja
 • kolmeportainen tehonsäätö
 • 0,65 kW - 1,3 kW - 2 kW
 • 40 €
 • sulake 10 A tai 16 A, isompi ehkä tarpeen jos samalla muita sähkölaitteita päällä

+ hinta
+ kaatumissuoja katkaisee virran
- lämpö tulee keilamaisemmin kuin Rebel Neckistä

Jaettu kolmossija: Silverline 880

Silverline-lämmitin
Silverline 880 Silverline-lämmitin kuningaskuluttaja
 • 0,9 kW
 • 59 €
 • sulake 10 A

+ hinta, pieni koko
+ ei tarvitse koota
+ kaatumissuoja katkaisee virran
- pientehoisin testilämmitin, teho tuntui liian pieneltä syysviileillä

Kun olet hankkimassa terassilämmitintä, selvitä:

 • Löytyykö pistorasia tarpeeksi läheltä, onko sulake riittävän iso?
 • Riittääkö teho tilaan ja tarpeeseesi?
 • Jääkö kuumuuden takia tarvittava suojaetäisyys?
 • Onnistuuko vaadittava tuuletus?

Muokattu 1.12.2016: Lisätty linkki Areena-videoon.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.