Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

7 vinkkiä: näin pihtaat mobiilidataa ulkomailla

Tarkista hinnat, lataa isot tiedostot jo kotona ja kytke mobiilidata pois päältä aina kun mahdollista. Näillä ja muutamalla muulla vinkillä pidät kännykkälaskun kurissa ulkomailla matkaillessasi.

Roaming-maksujen on määrä poistua EU-maissa kesäkuussa 2017. Tämän “Roam like at Home” -järjestelyn mukaan toisessa EU-maassa tilapäisesti oleskelevat voivat käyttää mobiililiittymäänsä kohtuullisessa määrin samanlaisin hinnoin ja ehdoin kuin kotimaassa.

EU:n ratkaisusta riippumatta datatietoisuutta tarvitaan. Jos reissaa EU:n ulkopuolelle, kännykkänetin kanssa pitää olla tarkkana kesäkuun 2017 jälkeenkin. Kaukomailla yksikin megatavu voi maksaa pitkälti toistakymppiä.

Matkailevan kännykänkäyttäjän kannattaa opetella muutama kikka, jolla kallista ulkomaan dataa voi säästää.

Datasäätöjen esimerkit on poimittu Samsung GalaxyS4 ja iPhone5S -puhelimista. Datasäätöjen sijainti ja nimeäminen vaihtelee puhelinmerkistä ja mallista riippuen.

Matkailevan data-pihtarin vinkit:

1. Tarkista operaattoriltasi jo etukäteen, paljonko data matkakohteessa maksaa.

Roaming-hintoja tekstiviesteissä
Mobiilidatan hinta Yhdysvalloissa Soneran liittymällä: 12,49€/Mt Roaming-hintoja tekstiviesteissä Kuva: Yle/Ville Alijoki verkkoliikenne

— Mieti hinnan tarkistamisen jälkeen uudelleen, mihin tarkoituksiin ja miten paljon haluat käyttää kännykkänettiä sikäläisillä hinnoilla.

2. Lataa isot tiedostot, esim. kartat ja musiikkitiedostot puhelimen muistiin jo kotona.

Näin lataat kartan: 1. avaa sovellus, 2. hae alue, 3. lataa kartta.
Näin lataat kartan Google Maps -sovelluksella: 1. avaa sovellus, 2. hae alue, 3. lataa kartta. Näin lataat kartan: 1. avaa sovellus, 2. hae alue, 3. lataa kartta. Kuva: Yle/ Google Maps/ Kuningaskuluttaja,Google Maps,ohjeet,kuvamanipulaatio (digitaalinen kuvankäsittely)

— Matkakohteessa suunnistaminen onnistuu ladatun kartan ja puhelimen GPS:n avulla. Näiden käyttäminen ei vaadi internet-yhteyttä ja on siis ilmaista. Myös joitain sana- ja opaskirjoja on mahdollista käyttää offline-tilassa.

3. Kytke mobiilidata päälle vain silloin kun tarvitset internet-yhteyttä

— Mobiilidatan poistaminen estää kaiken nettiliikenteen mobiiliverkossa eikä datamaksuja kerry.

Poista mobiilidata käytöstä.
Poista mobiilidata käytöstä. Poista mobiilidata käytöstä. Kuva: Yle/Samsung Kuningaskuluttaja,mobiilidata,ohjeet

Samsung GalaxyS4: Sovellukset -> asetukset -> yhteydet -> datan käyttö - täppä pois mobiilidatan ruudusta
iPhone 5S: Sovellukset -> asetukset -> mobiiliverkko - mobiilidatan säädin pois päältä

4. Kytke sovellusten automaattinen synkronointi ja taustadata pois

Sovellusten sykronointi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että näet puhelimestasi samat kalenteritiedot kuin tietokoneeltakin. Tai että saat ilmoituksen saapuneista sähköposteista tai seuraamiesi kavereiden somepäivityksistä, jolloin ne ovat heti luettavissa puhelimen kautta. Synkronointikin kuluttaa dataa ja se kannattaa sulkea kallista ulkomaan dataa käytettäessä.

— Jos mobiilidata unohtuu auki, sovellukset kuluttavat dataa vaikka et koskisi koko puhelimeen. Taustadatan määrä riippuu siitä, kuinka paljon ja millaisia sovelluksia puhelimeen on asennettu. Vuorokaudessa pelkkään taustadataan voi kulua jopa 10 megatavua.

Rajoita taustadataa ja sulje automaattinen synkronointi.
Rajoita taustadataa ja sulje automaattinen synkronointi. Rajoita taustadataa ja sulje automaattinen synkronointi. Kuva: Yle/ Samsung Kuningaskuluttaja,mobiilidata,ohjeet

Samsung GalaxyS4: Sovellukset -> asetukset -> yhteydet -> datan käyttö -> valikkonäppäin -> rajoita taustadataa ja poista tietojen automaattinen synkronointi

Sovellusten taustadatan estäminen iPhonessa
Sovellusten taustadatan estäminen iPhonessa Sovellusten taustadatan estäminen iPhonessa Kuva: Yle/ Apple Kuningaskuluttaja,mobiilidata,ohjeet,iPhone

iPhone5S: Sovellukset -> asetukset ->yleiset

5. Kytke sovellusten automaattiset päivitykset pois matkan ajaksi

— Automaattisten päivtysten tarkoitus on pitää puhelimessa olevien sovellusten toiminta tehokkaana ja paikata vaikkapa niiden tietoturva-aukkoja. Päivitykset saattavat olla kooltaan usean kymmenen megatavun tiedostoja. Niiden lataamisesta ulkomailla voi joutua maksamaan pitkän pennin. Päivitykset kannattaa hoitaa ajantasalle jo kotona.

Poista sovellusten automaattiset päivitykset.
Poista sovellusten automaattiset päivitykset. Poista sovellusten automaattiset päivitykset. Kuva: Yle/ Samsung Kuningaskuluttaja,mobiilidata,ohjeet

Samsung GalaxyS4: Sovellukset -> asetukset -> yhteydet -> datan käyttö -> Google Play -> sovelluksen asetukset ->automaattiset sovelluspäivitykset

Sovellusten automaattisten päivitysten estäminen iPhonessa.
Sovellusten automaattisten päivitysten estäminen iPhonessa. Sovellusten automaattisten päivitysten estäminen iPhonessa. Kuva: Yle/ Apple Kuningaskuluttaja,mobiilisovellukset,mobiilidata,ohjeet

iPhone5S: Asetukset -> iTunes Store ja AppStore

6. Ota puhelimen internet-selaimessa datan säästötila käyttöön

— Puhelimiin valmiiksi asennetun selaimen tyyppi riippuu puhelimen valmistajasta. Sovelluskaupoista on mahdollista ladata myös muita selaimia. Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille löytyvät esim. Chrome ja Firefox -selaimet. Dataa säästävien säätöjen mahdollisuudet ovat jokaisella selaimella omanlaisensa.

Tutustu oman puhelimesi selaimen asetuksiin. Mikäli datasäästötila löytyy, kytke se päälle. Myös videoiden automaattinen toisto kannattaa kytkeä matkan ajaksi pois. Joissain selainmalleissa on mahdollista estää nettisivuilla olevien valokuvien latautuminen.

7. Käytä somepalveluita harkiten ja mieluiten WiFi-verkossa

— Jos kuitenkin tiedät haluavasi matkan aikana vilkaista sometilejäsi, tutustu sovellusten datasäätöihin ja tee etukäteen ainakin seuraavat:

 • Kytke valokuvien ja videoiden esilataus pois,
 • Kytke videoiden autoplay pois
 • Jos sovelluksessa on matkustus/datasäästötila, se ota käyttöön matkan ajaksi

Mieti onko matkakuvien jakaminen someen välttämätöntä mobiiliverkossa vai malttaisitko odottaa pääsyä hotellin tai muun luotettavan WiFi-verkon ulottuville. Videoiden katselu ja videopuhelut kannattaa myös tehdä pelkästään WiFin kautta.

Päivitys 2.12.2016: Video lisätty

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.