Hyppää pääsisältöön

Hannes Hynönen oli itsenäisyyspäivän hurmuri vm/2014

Mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen nousi suomalaisten suosikiksi vuoden 2014 Linnan juhlissa. Hän oli 101-vuotiaana yksi vanhimmista juhliin kutsutuista.

Perinteinen itsenäisyyspäivän vastaanotto vietettiin vuonna 2014 Helsingissä. Linnan juhlien yhteydessä tehdyssä haastattelussa veteraani Hynönen muisteli 75 vuoden takaisen Talvisodan alkua. Hän oli ollut tuolloin itse rintamalla ja muisti vieläkin sodan ensimmäisen päivän Pohjois-Laatokan koillispuolella. Vihollisen kranaatti-isku pelästytti suomalaisjoukon pahemman kerran kesken aamuteen.

Hynönen myös muisteli ensimmäistä itsenäisyyspäivää rintamalla. Lisäksi hän kertoi olleensa erittäin yllättynyt kutsusta Linnan juhliin.

Enhän minä osannut odottaa tällaista juttua, mutta tosi on, että nyt minä olen täällä― Hannes Hynönen

Koko kansan huomion Hynönen varasti, kutsuttuaan kirjailijat Sofi Oksasen ja Salla Simukan impulsiivisesti tanssiparketille kesken kirjailijoiden haastattelun.

Juhlien jälkeen Hynönen oli yhtäkkiä koko kansan suosikkihenkilö. Hän esiintyi tämän tästä eri medioissa, milloin minkäkin asian yhteydessä:

Ylen Puoli seitsemän -ohjelma ehti haastatella Hynöstä jo ennen Linnan juhlia. Tuolloin hän keskusteli kameran ääressä mm. nuorisotyöttömyydestä.

Kaksi päivää juhlien jälkeen Hynönen oli A-studion haastateltavana. Tällä kertaa sotaveteraani puhui muustakin kuin Talvisodasta, tanssimisesta taikka omasta medianäkyvyydestään. Haastatelun aloitusaiheina olivat Venäjä ja silloiset Ukrainan tapahtumat.

Hynöseltä myös tiedusteltiin hänen mielipidettään Suomen liittymisestä sotilasliittouma Natoon. Hänellä oli myös esittää oma mielipiteensä itsenäisyyspäivänä järjestetyistä mielenosoituksista.

Hannes Hynönen kuoli 30. marraskuuta vuonna 2015. Sotaveteraani nukkui pois Talvisodan 76-vuotispäivän aamuna.