Hyppää pääsisältöön

Hannes Hynönen oli itsenäisyyspäivän hurmuri vm/2014

Mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen nousi suomalaisten suosikiksi vuoden 2014 Linnan juhlissa. Hän oli 101-vuotiaana yksi vanhimmista juhliin kutsutuista.

Perinteinen itsenäisyyspäivän vastaanotto vietettiin vuonna 2014 Helsingissä. Linnan juhlien yhteydessä tehdyssä haastattelussa veteraani Hynönen muisteli 75 vuoden takaisen Talvisodan alkua. Hän oli ollut tuolloin itse rintamalla ja muisti vieläkin sodan ensimmäisen päivän Pohjois-Laatokan koillispuolella. Vihollisen kranaatti-isku pelästytti suomalaisjoukon pahemman kerran kesken aamuteen.

Hynönen myös muisteli ensimmäistä itsenäisyyspäivää rintamalla. Lisäksi hän kertoi olleensa erittäin yllättynyt kutsusta Linnan juhliin.

Enhän minä osannut odottaa tällaista juttua, mutta tosi on, että nyt minä olen täällä― Hannes Hynönen

Koko kansan huomion Hynönen varasti, kutsuttuaan kirjailijat Sofi Oksasen ja Salla Simukan impulsiivisesti tanssiparketille kesken kirjailijoiden haastattelun.

Juhlien jälkeen Hynönen oli yhtäkkiä koko kansan suosikkihenkilö. Hän esiintyi tämän tästä eri medioissa, milloin minkäkin asian yhteydessä:

Ylen Puoli seitsemän -ohjelma ehti haastatella Hynöstä jo ennen Linnan juhlia. Tuolloin hän keskusteli kameran ääressä mm. nuorisotyöttömyydestä.

Kaksi päivää juhlien jälkeen Hynönen oli A-studion haastateltavana. Tällä kertaa sotaveteraani puhui muustakin kuin Talvisodasta, tanssimisesta taikka omasta medianäkyvyydestään. Haastatelun aloitusaiheina olivat Venäjä ja silloiset Ukrainan tapahtumat.

Hynöseltä myös tiedusteltiin hänen mielipidettään Suomen liittymisestä sotilasliittouma Natoon. Hänellä oli myös esittää oma mielipiteensä itsenäisyyspäivänä järjestetyistä mielenosoituksista.

Hannes Hynönen kuoli 30. marraskuuta vuonna 2015. Sotaveteraani nukkui pois Talvisodan 76-vuotispäivän aamuna.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto