Hyppää pääsisältöön

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja.
Juontaja Sinikka Hein ja Iltatähti-sarjan grafiikkaa ja artisteja. Kuva: Yle kuvanauha (kollaasi Elävä arkisto) Iltatähti,1977 (musiikkikappale),kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,musiikkiohjelmat,sinikka hein

Iltatähden tuttu isäntä Mikko Alatalo jätti musiikkisarjalle vuonna 1977 jäähyväiset ja teki tilaa seuraajalleen Sinikka Heinille. Samaan aikaan ohjelman katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Säilyneiden tallenteiden harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Vain osa vuoden 1977 Iltatähtien lähetysnauhoista on tallella. Kadonneita ohjelmia on tätä artikkelia varten kuitenkin osittain ennallistettu säilyneiden työnauhojen ja sisältöselostusten avulla. Toisaalta joitakin täydellisinä säilyneitä jaksoja on jouduttu lyhentämään tekijänoikeudellisista syistä. Joistakin lähetyksistä ei ole tallella mitään materiaalia. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Miessolistien kevät

Kevätkauden alkajaisjaksosta leijonanosa oli varattu sarjan vakiovieraalle Hectorille. Edellisenä syksynä 10-vuotista taiteilijauraansa juhlinut ja nyt 30. ikävuottaan lähestyvä laulaja esiintyy sekä yksin että lyhytikäisen H.E.C.-kokoonpanonsa kanssa. Soittajistona on eräänlainen suomirockin veteraanien all stars -joukkue: Hasse Walli, Antero Jakoila, Holle Holopainen, Kaj Westerlund ja Vando Suvanto.

Iltatähden lähetysten lukumäärä pieneni vuonna 1977 hieman edellisvuotisesta. Jaksoja nähtiin ruudussa yhteensä kuusitoista. Niistä kaksitoista oli noin 45-minuuttisia makasiiniohjelmia, joita televisioitiin kevät- ja syyskaudella yleensä parin viikon välein. Ulkomaisten vieraiden Suomen-keikkojen taltiointeihin ei budjetissa enää ollut varaa. Iltatähti Special -otsikon alla esitettiin kuitenkin jälleen muutamia ostofilmejä. Näitä ei tekijänoikeussyistä voida tässä julkaista.

Tasapainon vuoksi on tarjottava todellisuuttakin, koska niin paljon on musiikkia missä tarjotaan ihmisille unelmia.― Mikko Alatalo lauluistaan Iltatähden haastattelussa 26.2.1977

Vuoden ainoa kotimaiselle tähdelle omistettu erikoisjakso oli helmikuussa lähetetty Maalaispojan hasardi, jossa sarjan oma juontaja Mikko Alatalo nähtiin studiossa ja kiertueella osin yksin, osin Tabula Rasa -bändin komppaamana. Dokumentissa puidaan juohevan miehen kaksoisroolia toimittajana ja artistina sekä hänen "ristiriitaista" repertuaariaan, jossa sutjakat rallit vuorottelevat vakavien sanoma- tai rakkauslaulujen kanssa. Alatalo esittää ohjelmassa omien kappaleidensa ohella mm. Veltto Virtasen biisin Sinä olet sade.

Maaliskuun alussa esitetystä Iltatähdestä on tallella alle puolet. Poplaulaja Harpo, "Ruotsin suurin vientiartikkeli Abban jälkeen", kekkuloi playbackina läpi pari kepeää viisua, ja helsinkiläinen funkyhtye Madame George esiintyy Alibi-klubissa solistinaan nuori Timo Kojo. Myös "englantilaisen rähjärokin kärkiryhmä" Sex Pistols (luonnehdinta ohjelman sisältötiedoista) pääsee esittäytymään suomalaisille Alatalon ironisen juonnon saattelemana.

Kaakkoista rockia ja kansainvälistä humppaa

Maaliskuun toisessa lähetyksessä nähtiin raportti popyhtyeiden SM-kilpailun finaalista, jossa koettiin hämmästyttävä eteläkarjalainen vyörytys. Lappeenrantalainen Jimi Sumén ällistytti Helsingin Kulttuuritalon yleisön Hendrix-numeroillaan ja -kikoillaan: hän soitti turnauksen ykköseksi hampaillaan ja niskan takana tuikaten lopuksi instrumenttinsa tuleen esikuvansa tavoin. Saman kaupungin Sukellusvene voitti progressiivisten bändien sarjan, ja kolmanneksi kiilasi funktyylinen Wiemäri Band Imatralta.

SM-menestys antoi aiheen tutustua tarkemminkin kaakkoissuomalaiseen rockelämään. Huhtikuisessa Iltatähdessä esittäytyi Lappeenrannan vireä bändiyhdistys Wilmasound, yhtyeet Sukellusvene, Canto ja Survival sekä trubaduuri Cile. Jaksossa kuultiin myös Mircea Stanin kvintetin romanialaisperäistä etnojazzia.

Toukokuun puolivälissä lähetetty Iltatähti erottuu tavallistakin kirjavammalla artistikoostumuksellaan: mukana on rempseä, jo 1960-luvun alussa perustettu folkyhtye Finntrio, Anneli Pasasen diskohtavaa iskelmää (Alatalon termein "kansainvälistä humppaa") ja Wasama Quartetin intialaisvaikutteista musiikkia. Maailmanmusiikkia ja jazzia yhdistävään huippunelikkoon kuuluivat Piirpaukessa kunnostautuneet Jukka ja Olli-Pekka Wasama, kitaristi Ilkka Niemeläinen ja kansainvälisissäkin viulukilpailuissa menestynyt Mikko-Ville Luolajan-Mikkola.

Kovaa mennään ja kapinoidaan, lujaa soitetaan ja kamalilta näytetään.― Mikko Alatalo punkista Iltatähdessä 29.5.1977

Kevätkauden viimeisestä osasta noin puolet omistettiin popjazzille eli kitaravelho Jukka Tolosen jamisessiolle virkaveljensä Ilkka Rantamäen johtaman Himalaya Bandin kanssa. Kohutun punkin eli "rentturockin" tuoreimpana edustajana esiteltiin The Damned, jonka video innoitti juontaja Alatalon apinoimaan metelöiviä soittajia parodisin elein ja ilmein. Punk-osuuden jälkeen siirryttiinkin sitten takaisin totutumpaan tyyliin eli "vanhan kunnon Jethro Tullin" pariin.

Tämä toukokuun lopussa nähty Iltatähti oli Alatalon viimeinen (ennen hänen paluutaan 1980-luvun puolella), sillä suosikkilaulajaksi noussut juontaja siirtyisi kokonaan "makeilemaan musiikkimaailman puolelle". Seuraajaa ei vielä kerrottu.

Suurten ärsytysten syksy

Syyskuussa paljastui, että Alatalon korvaisi Sinikka Hein, josta tuli näin ohjelmasarjan ensimmäinen pitempiaikainen naisjuontaja. Musiikkitarjonta jatkui moniaineksisena, vaikka osa valinnoista olikin hieman sattumanvaraisen tuntuisia. Iskelmää kuultiin sen verran, että se herkimpiä hermostutti. "Nuoret kysyvät vimmoissaan, mitä 'vanhoilla rouvilla' on tekemistä Iltatähdessä", Katso-lehti kuvasi yleisöpalautetta keväällä 1978 julkaistussa jutussaan. Reaktion ovat saattaneet kirvoittaa syys-lokakuun jaksoissa esiintyneet Lea Laven ja Seija Simola.

Sinikka Hein juontaa Iltatähteä vuonna 1977.
Sinikka Hein juontaa Iltatähteä. Sinikka Hein juontaa Iltatähteä vuonna 1977. Kuva: Yle kuvanauha Iltatähti,1977 (musiikkikappale),juontajat,sinikka hein,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto

Alkusyksyn ensimmäinen edes osittain säästynyt ohjelma on lokakuun alussa televisioitu Iltatähti, jossa Simolan lisäksi nähtiin turkulainen progebändi Kaamos ja brittiläinen popvieras Smokie. Lisäksi turistiin pitkään Ylen Pohjanmaan keskuksen järjestämästä harrastajasäveltäjien kisasta. Yhteensä 260 lähetetyn kilpailusävelmän joukosta ei löytynyt kuulemma "mitään huippua", mutta sellaista ei itse asiassa kaivattukaan, järjestäjiä edustava Heikki Hissa toteaa haastattelussa levollisesti.

Marraskuun ohjelmista ei ole tallella ainuttakaan, ja joulukuun puolivälissä lähetetystä jaksostakin on säilynyt vain pieni osa. Näytteissä kuullaan 1960-luvun lopulla pinnalle noussutta poplaulaja Kristiania eli Bengt Huhtaa, joka vuonna 1977 kokeili comebackia englanninkielisellä Indian Girl -levyllään.

Syksyn mittaan ohjelmasarja teki kaksikin yhteenvetoa kuluneesta vuodesta. Iltatähden noin puolituntista ns. "kansainvälistä versiota" ei ilmeisesti aikanaan koskaan esitetty Suomessa. Siinä muistettiin ex-juontaja Alataloa, joka oli hiljattain palkittu Kultaisella ylennysmerkillä vuoden parhaana miessolistina. Muita esiintyjiä olivat Wasama Quartet, Kaamos, Seija Simola, Lea Laven, ja lahtelainen teinipopbändi Bamboo, jonka äkillistä suosiota juontaja Hein ironisoiden ihmettelee.

Vuoden viimeisessä lähetyksessä olivat mukana Freeman, H.E.C., Bamboo, iskelmän uusi suurmenestyjä Jamppa Tuominen, jazzveteraani Gusse Rössi, italialaisbändi La Bottega dell’Arte, amerikkalaissatiirikko Country Joe McDonald ja parodiseksi aiottu laulukvartetti Silhuetit. Ohjelmassa käsiteltiin myös Sex Pistolsin kotimaassaan kokemaa sensuuria ja esiteltiin punk-suuntauksen uutena tulokkaana brittiläinen The Stranglers. Koko punk-rock saattoi vielä jäädä ohimeneväksi muodiksi, mutta aiheesta luvattiin tulevaisuudessa joka tapauksessa vakavampaakin informaatiota.

Juonnoissaan Sinikka Hein summaa kuluneen vuoden musiikkisaavutukset yleisesti ottaen kovin köykäisiksi. "Musiikin tekijöiden mielikuvitus näyttää pahoin juuttuneen jumiin", hän ruoskii. Iskelmän ilmiöihin mahtui monta "älytöntä" muttei yhtään merkittävää, humpan hyökyaalto tuotti toinen toistaan tylsempiä levytyksiä, ja radiokin edisti musiikkimaun turmelusta. Kommenttiensa purevuudessa Hein ei ainakaan jäänyt edeltäjästään jälkeen.

Koskaan ei ole Iltatähden juontaja aiheuttanut yhtä paljon ärsyyntyneitä mielialoja.― Katso 21/1978 Sinikka Heinista

Uuden juontajan kriittinen asenne ei luonnollisestikaan ihastuttanut kaikkia – eikä ilmeisesti myöskään tv-lehti Katsoa. "Sinikan omatekoiset mielipiteet eivät miellyttäneet katsojia. Vaadittiin jo kovaäänisesti koko Iltatähden lopettamista", se julisti artikkelissaan seuraavana keväänä. Sarja jatkui, mutta tammikuun 1978 ohjelmassa juontaja oli jo vaihdettu toiseen.

Lehtisitaatit Marjut Jousen artikkelista Viisivuotias Iltatähti vastaa syytöksiin, Katso 21/1978.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Iltatähti 20.2.1977 Hector: Universal Soldier; Freeman: Kaksi lensi yli käenpesän; Hector & H.E.C.: Kathy’s Song, Kuuden kielen orkesteri (=Monofilharmoonikko), Kaipaava haavanlehtinen; Electric Light Orchestra: Living Thing. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Abba ja Queen, ja siihen sisältyi myös raportti tiskijukkien SM-kilpailuista.
Iltatähti 26.2.1977 Mikko Alatalo: Lättähattublues, Hän hymyilee kuin lapsi, Syli, Maisteri, Baby Face; Mikko Alatalo & Tabula Rasa: Sinä olet sade, potpuri Maalaispoika/Saara/Hasardi, Tuhkimo, Että jotain tuntisimme, Rokkilaulaja. Haastateltavana Mikko Alatalo.
Iltatähti 6.3.1977 Harpo: Moviestar, Rock'n Roll Clown; Madame George: I Feel a Groove Comin' On, I'm a Man; Sex Pistols: Anarchy in the UK. Ohjelmassa on lisäksi esiintynyt Arild Andersenin kvartetti.
Iltatähti 20.3.1977 Sukellusvene: Song of the New World; Wiemäri Band: Only So Much Oil in the Ground; Jimi Sumén & Dreams: In from the Storm, Hey Joe. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Runaways, Next ja Led Zeppelin.
Iltatähti 3.4.1977 Don Williams: My Best Friend; Survival: Myöhään illalla; Sukellusvene: Hiilijuna, Savitaipaleen polka; Cile: Kova kundi; Canto: Äy, Late; Mircea Stan Quintet: Banu Maracine, Doina Oltului. Haastateltavina Jouko Rikkilä, Timo Kotineva, Timo Oksala. Ohjelmassa on lisäksi esiintynyt Linda Ronstadt.
Iltatähti 15.5.1977 Finntrio: Halitulijallaa, Katselin taivaan, Roapasupolkka, Ella, Arvet repeilee; Anneli Pasanen: Hääkarnevaalit, Teot ihmisten; Wasama: 7 Up 8 Down, Joanie, Hickory. Haastateltavana Jukka Wasama, Mikko Luolajan-Mikkola, Olli-Pekka Wasama ja Ilkka Niemeläinen. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Carl Perkins ja Crystal Gayle. Lyhennetty versio alkuperäisestä ohjelmasta.
Iltatähti 29.5.1977 Dr. Buzzard's Original Savannah Band: Cherchez la femme; Jukka Tolonen & Himalaya Band: The House on the Hill, Friends; The Damned: New Rose; Jethro Tull: The Whistler; David Bromberg: Such a Night. Haastateltavana Jukka Tolonen.
Iltatähti 4.10.1977 Jorma Pellinen ja Hannu Rosblom: Myllärin Sylvia; Kivimäen sisarukset: Riihenpuinti; Alpo Pellinen: Pohjanmaa. Haastateltavina Smokie, Heikki Hissa ja Lasse Lintinen. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Kaamos, Seija Simola ja Smokie.
Iltatähti 13.12.1977 Bengt Huhta: Sad Man, Any Other Rock And Roll Song. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Split Enz, Kajaani Big Band ja Pikku-yhtye.
Iltatähti (valm. 27.10.1977) Mikko Alatalo: Rokkilaulaja, Että jotain tuntisimme; Kaamos: When Shall We Know; Seija Simola: Et itkeä saa Argentiina; Bamboo: True Love Ways, Janet; Lea Laven: Nyt miestä petkutetaan; Wasama: 7 Up 8 Down. Haastateltavina Mikko Alatalo ja Lea Laven. Kansainväliseen käyttöön tehty ohjelma.
Iltatähti 27.12.1977 Jamppa Tuominen: Aamu toi, ilta vei; Freeman: Kaksi lensi yli käenpesän; Hector & H.E.C.: All Along the Watchtower; Sex Pistols: Pretty Vacant; The Stranglers: Something Better Change; La Bottega dell’Arte: Che dolce lei; Gusse Rössi: Indiana; Bamboo: Janet; Country Joe McDonald: Entertainment Is My Business; Silhuetit: Jos mulle sydämesi annat. Ohjelmassa esitettiin lisäksi ote elokuvasta Abba – the Movie.
Julkaisemattomat tai kadonneet jaksot: 19770311 Iltatähti special: Fleetwood Mac (kadonnut). 19770906 Wigwam, John Miles, Elp, Lea Laven (kadonnut). 19770920 Iltatähti special: Linda Ronstadt (kadonnut). 19771018 Iltatähti special: Reggae (ulkomainen osto-ohjelma). 19771101 Dead End 5, Bamboo, Arkiviisu, Nils Lofgren, Peter Frampton (kadonnut). 19771115 Elf, Pedro Luis Ferrer, John Miles, Yes (kadonnut).

Lue lisää:

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Lue lisää:

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 Iltatähti-ohjelma tarjoili "rytmimusiikin rautaisannoksia" parhaimmillaan jopa kahdesti kuussa. Folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III ja Professori Pitkätukka.

Lue lisää:

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Lue lisää:

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

TV2:n musiikkiohjelma Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, mutta vuosikymmenen taitteen lähestyessä himmeni myös Iltatähti – vaikkakin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti kuitenkin tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-esiintymiset.

Lue lisää:

Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

Kevyen musiikin ohjelmaklassikko Iltatähti palasi pitkän tauon jälkeen ruutuun vuoden 1980 lopussa. Viimeisinä vuosinaan se tarjosi raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta. Vuosien 1980–1983 herkkuja ovat mm.