“En mä tiedä edes, miten paljon meidän asuntolainan lyhennys on”, totesi ystäväni ja nauroi päälle. Mikäpäs siinä, en minäkään muistanut äitiyslomallani vauvan koliikki-itkujen lomassa edes omaa nimeäni ja osoitettani. Kunnes tuli havahtuminen - talousasiat on oikeasti syytä ottaa haltuun, kirjoittaa Marja Hintikka.
Kun havahtumiseni sitten tapahtui, tsekkasin taas tilien saldot, lainojen tilanteet ja budjetoin perheen talouden tuleville kuukausille. Lisäksi tein henkilökohtaisen säästö- ja investointisuunnitelman. Tiedän: olen melkoinen kontrollifriikki ja tylsimys, mutta niin pitääkin olla. Talousasiat eivät hoidu ruusunpunaiset lasit silmillä ja vauvaa haistelemalla. Niihin pitää perehtyä, ottaa asioista selvää ja usein kaivaa myös se kuuluisa laskin esiin.
Tyhmintä, mitä perheen taloussuunnittelussa voi tehdä, on laittaa laput silmille ja kuvitella, että perheen rahaliikenne hoituu itsestään tai että joku muu on asian päällä. Ehkä puoliso onkin, mutta silloin on turha romahtaa siihen, jos erotilanteessa käteen jää kassillinen vanhoja lastenvaatteita, kun siippa vie autot, talot ja kesämökit. Näitäkin tarinoita kuulee valitettavan usein.
Taloudellinen tasa-arvo ei toteudu itsestään, valitettavasti.
Terhi-Anna Wilskan ja Anu Raijaksen tutkimusten mukaan tilanne on juuri se, että miehet suurituloisempina rahoittavat naisia useammin perheen yhteisiä menoja, naiset lasten menoja. Tutkimustietoa on myös siitä, että naiset tarkastelevat perheen taloutta kokonaisuutena ja asettavat muiden tarpeet omien edelle miehiä helpommin. Tasa-arvobarometrin mukaan miehistä kolmasosa ja naisista vain viidesosa on sitä mieltä, että mies on ensisijaisesti vastuussa perheen toimeentulosta. Palkkatyöstä vanhempain- tai hoitovapaalle jäämisen arvioidaan edelleen olevan miehille huomattavasti naisia vaikeampaa, vaikka asiasta ei olisi tehty yhtäkään perheen sisäistä laskelmaa.
Olisiko siis aika alkaa puhua raha-asioista suoraan - myös perheiden sisällä?
Taloudellinen tasa-arvo ei toteudu itsestään, valitettavasti. Hiekkalaatikoilla keskustellaan siitä, kuinka kampaajalla ei ole ollut varaa käydä vuosiin, mutta puoliso on jatkanut koko pikkulapsiajan viikoittaista golf-harrastustaan. Kotona tehtävälle työlle ei tunnetusti arvoa lasketa. Samaan aikaan miehillä edelleen paineita olla perheen elättäjiä, eikä urakehityksessä voi jäädä milliäkään kavereita jälkeen.
THL:n erikoistutkijan Johanna Lammi-Taskulan mukaan pienten lasten vanhempien keskuudessa elää yllättävän vahvana käsitys miesten ja naisten erilaisista vastuualueista. Miehet kokevat vastuun perheen elannosta kovana, vaikka todellisuudessa on harvinaista, että elättäminen olisi yksin isän harteilla. Elättämisvastuu on juurtunut meihin. Mitä kaveritkin sanovat, jos vaimo elättää minua lyhyen ajan? Lapsen synnyttyä perinteiset roolit vahvistuvat, ja lapsiperheiden isät tekevätkin enemmän töitä kuin lapsettomat miehet samassa ikäryhmässä.
Voitaisiinko jo murtaa nämä älyttömän stereotyyppiset rooliodotukset? Työnjakoja on yhtä monta kuin perheitäkin.
Äidit ovat lapsille selvästi vahvempia esikuvia taloudenpidossa kuin isät.
Mielestäni jokainen vanhempi voi kysyä, onko elintaso yhtenevä kaikkien perheenjäsenten välillä. Valitettavan usein pienten lasten perheissä asuu kahden kerroksen väkeä. Tutkija Anu Raijas Helsingin yliopistosta tuntee ilmiön ja on pohtinut sen syitä. Yksi suurimmista on se, että puolisot eivät keskustele raha-asioista eivätkä sovi siitä, millaisella osuudella kumpikin yhteiseen taloudenpitoon osallistuu.
Rahankäyttötavat ja -taidot myös periytyvät. Tutkimukset kertovat, että äidit ovat lapsille selvästi vahvempia esikuvia taloudenpidossa kuin isät. Eli sillä, miten maksetaan ostoksia ja avataanko laskut ajallaan, on siis merkitystä. Samoin kuin omasta taloudellisesta asemasta huolehtimisella ja rahasta puhumisella.
Eli: Jos haluat omasta lapsestasi taloudellisesti itsenäisen ja omista oikeuksistaan kiinnipitävän aikuisen, aloita rahasta puhuminen jo tänään!
MHL: Mun rahat ei oo sun
Yle TV2 maanantaina 5.12. klo 21 - vieraina yrittäjä Kaisa Liski sekä yrittäjä Wilson Kirwa.
Yle Puhe tiistaina 6.12. klo 16 - vieraana Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas.
yle.fi/mhl
Liity meihin:
Lisää ohjelmasta




