Hyppää pääsisältöön

Miten suomalaisiin poliitikkoihin ja virkamiehiin on vaikutettu Guggenheim-asiassa?

Kuvituskuva: Guggenheim ja kädet.
Kuvituskuva: Guggenheim ja kädet. Kuva: YLE / Mikko Lehtola kädet,kädet

Jos haluaa vaikkapa rakentaa museon suomalaisen yhteiskunnan rahoilla, tarvitaan hyvät suhteet poliitikkoihin. Jos suhteita ei valmiiksi ole, kuten esimerkiksi saattaa olla tilanteessa, jossa amerikkalainen säätiö haluaa perustaa museon Helsinkiin, suhteita voi edistää rahalla. Tämä tapahtuu viestintätoimistojen avulla.

Miltton Networks on viestintäkonserni Miltton Groupin vaikuttajaviestintään erikoistunut tytäryhtiö, jonka piirissä toimii entisiä avainministerien erityisasiantuntijoita. He tuntevat suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekoprosessit ja keskeiset henkilöt. Juuri he tuntevat käytännössä koko sen suhdeverkoston ja institutionaaliset rakenteet, joihin johtavien poliitikkojen ja virkamiesten valta perustuu.

Toukokuussa 2013 Miltton Networksin emoyhtiö Miltton Group solmi yhteistyösopimuksen amerikkalaisen Solomon R. Guggenheim -säätiön kanssa. Viestintäyhteistyön ilmoitettiin koskevan varainhankintaa sekä vaikuttaja- ja mediaviestintää.

Vaikuttajaviestinnällä tarkoitetaan sitä, että Miltton Networksin asiakkaan näkemyksiä tuodaan vaikuttajien saataville, jotta näin voitaisiin vaikuttaa heidän tekemiinsä päätöksiin. Millä tavoin tarkalleen tämä Miltton Networksin tapauksessa tapahtuu, sitä emme tiedä.

Ainahan voi kysyä. Soitin torstaina 24.11.2016 Miltton Groupin mediasuhteista vastaavalle osakkaalle Jukka-Pekka Myllykselle ja pyysin saada haastatella yhtiön toimitusjohtaja Jussi Kekkosta, yhtiön osakkaita Ville Kopraa ja Anne-Mari Vimparia tai Guggenheim-hanketta käytännössä hoitavaa Sanna-Mari Jänttiä. Myllys soitti takaisin selvitettyään asiaa muutamia tunteja, ja kertoi, että heidän asiakkaansa kanta on, että Miltton Networks ei kerro tarkempia tietoja heidän yhteistyöstään.

- Ja asiakas on Solomon R. Guggenheim -säätiö New Yorkista?
- Näin on, vahvisti Myllys.

Tämän jälkeen kysyin, olisiko kuitenkin mahdollista haastatella Miltton Networksin edustajia vaikuttajaviestinnästä yleisellä tasolla. Myllys palasi asiaan lauantaina, ja kertoi ettei ketään ollut nyt saatavissa ehdottamallani aikataululla. Sinänsä se ei ole ihme, sillä eletään viimeisiä päiviä ennen Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta 30.11.2016, jossa on tarkoitus päättää Guggenheimin museohankkeesta.

Olemme siis mediatietojen varassa. Yle Uutisten 8.1.2014 julkaisemassa jutussa toimitusjohtaja Kekkonen kertoi, että viestintäkonsultit pitäytyvät vain neuvonantajan roolissa: hänen mukaansa konsultit eivät esimerkiksi itse ota yhteyttä vaikuttajiin, vaan ainoastaan neuvovat miten asiakas voi lähestyä heitä. Toisaalta yritys- ja yhteisöviestinnän alan ammattilaisten ProCom-yhdistyksen toimitusjohtaja Elina Melgin on Guggenheimin tapausta käsittelevässä artikkelissaan kertonut, että Guggenheim-hankkeesta muodostui Milttonille erityistapaus sen vuoksi, että sen asiakas, eli Solomon R. Guggenheim -säätiö, sijaitsee Yhdysvalloissa, eikä kykene kommentoimaan päivittäisiä tilanteita paikan päällä Helsingissä. Näin Milttonin roolista olisi saattanut tulla aktiivisempi, kuin mitä Kekkosen kommentista voisi päätellä. Melgin kirjoittaa: ”Milttonin tehtäväksi tuli osittain käyttää asiakkaansa ääntä, ja tästä syystä Milttonin rooli ja hankkeen rooli näyttivät menevän sekaisin mediassa.” Melginin lähteenä artikkelissa oli Guggenheim-hankkeen parissa työskentelevä Sanna-Mari Jäntti.

Kuvituskuva: Kirjain G ja kädet.
Kuvituskuva: Kirjain G ja kädet. Kuva: YLE / Mikko Lehtola kädet,Solomon R. Guggenheim -museo,kädet

Mitä meille on kerrottu tapaamisista?

Kertomukset Miltton Networksin lobbaustilaisuuksista ovat hajanaisia ja satunnaisia. Kaikki eivät halua kertomustaan julkisuuteen. Minulle kerrotun mukaan tapaamiset ovat olleet lyhyehköjä, enintään noin tunnin pituisia, luottamuksellisia ja syntyy vaikutelma, että ne ovat olleet asiallisia.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Osku Pajamäki (SDP) kertoo tavanneensa Miltton Networksin henkilöitä Guggenheimiin liittyen kaksi kertaa. Toisella kertaa hän tapasi tuolloin Miltton Networksillä vielä työskennelleen (ja yhtiön silloisen osakkaan) Matti Hirvolan. Hirvola on työskennellyt ministerien erityisavustajana (Jutta Urpilainen ja Antti Rinne) ja SDP:n puoluetoimistossa eri tehtävissä. Nykyisin hän työskentelee SAK:ssa vaikuttajaviestinnän parissa. Jälkimmäisellä kerralla lobbaajana oli Miltton Networksissä edelleen työskentelevä Ville Kopra, joka on myös yhtiön osakas. Myös Kopra on ollut Urpilaisen erityisavustaja, ja hän on työskennellyt myös Pörssisäätiössä, Kalevi Sorsa -säätiössä ja SAK:ssa.

Kysyessäni Pajamäeltä, oliko lobbaustilanteessa kyse keskustelusta vai luennoinnista, hän vastasi nauraen: ”Minä luennoin heille.”

Kulttuuripiireissä on tapana kauhistella Miltton Networksin valtaa ja yhteiskuntasuhteiden osaamista. Pajamäki ei näe lobbareita aivan yli-ihmisinä.

- He eivät oikeastaan tunne tätä Guggenheim-asiaa muuten kuin omalta kannaltaan. Eivät he tunne tätä hanketta, Helsingin kaupunkia tai kaupunkitaloutta. Ei heillä ole tarkkaa käsitystä Helsingistä, joka on kuitenkin kuin valtio valtiossa. Heillä on erittäin ohut osaaminen kulttuurivaikutuksista, Pajamäki luettelee.

Mitä hyötyä sellaisista lobbareista sitten on?

Heidän fokuksensa on vaikuttaa niihin, joille hanke on yhdentekevä. Lobbaus tehoaa ihmisiin, joille tällainen huomio on imartelevaa.

- Heidän fokuksensa on vaikuttaa niihin, joille hanke on yhdentekevä. Lobbaus tehoaa ihmisiin, joille tällainen huomio on imartelevaa.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Leo Stranius (vihreät /sit.) kirjoittaa omassa blogissaan lobbaamisesta näin:

”Monet ovat syyttäneet Guggenheimia ja esimerkiksi Milttonia salamyhkäisyydestä ja aggressiivisesta lobbauksesta. Itse en ole näin kokenut. Minuun on oltu Milttonilta yhteydessä muistini mukaan vain kerran. Susanna Eskola ehdotti sähköpostilla 11.5.2015 tapaamista ja tapasin hänet lounaan yhteydessä ma 25.5.2015 klo 12.15-13.15 Helsingin Lauttasaaressa (maksoin lounaani itse ja hän omansa). Keskustelimme museohankkeesta sekä niistä huolista, toiveista ja kysymyksistä, joita helsinkiläisillä päättäjillä museoon liittyen on. Muista lobbauksen kohteeksi joutuneista itselläni ei ole tietoa.”

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Risto Rautava kertoo KulttuuriCocktailille kantansa, jota ei ole aikaisemmin esittänyt julkisesti:

- Kannatan hanketta. Se on erittäin tärkeä ja hyvä hanke Helsingille ja koko Suomelle, ja se pitäisi tänne saada.

Rautavan kanta perustuu tietoon, jota hän on saanut esimerkiksi Guggenheim-tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahden sähköpostilistalta. Henkilökohtaisesti esim. Lahti tai kukaan MIltton Networksin edustaja ei ole häntä lähestynyt.

- Itse olen pyytänyt Milttonista tietoa julkisen puolen kustannuksista, ja he sitä myös minulle antoivat.

- Pitää muistaa että Helsingin virkakoneisto on tehnyt suurimman työn, luotan virkamiehiimme. Koko hanke on matalan riskin hanke, toteaa Rautava.

Hän mainitsee käyneensä Bilbaon ja Berliinin Guggenheim-museoissa, mutta ei New Yorkin museossa.

Kertomus isoimman vaikuttajan tapaamisesta tulee yllättävältä taholta. Suomen kommunistisen puolueen yhden hengen valtuustoryhmää edustava Yrjö Hakanen kertoo:

- Silloin kun oli se mitä voi kutsua ”Guggenheim kakkoseksi” Miltton Networks kutsui minut tapaamaan [Solomon R. Guggenheim -säätiön johtajaa] Richard Armstrongia, kertoo Hakanen.

Se oli lyhyt tapaaminen, kahvit juotiin.

- Se oli lyhyt tapaaminen, kahvit juotiin. Itse asiassa halusin varmistaa muutaman perustelun, joita minulla oli hanketta vastaan. Ne koskivat rahoitusta ja museon näyttelykonseptia. Silloin olivat ihan samat asiat esillä kuin nytkin: onko heillä yksityistä rahoitusta ja mikä olisi toimintakonsepti.

- Kerroin sitten, että minä ja edustamamme ryhmä olemme jo alusta asti ottaneet kannan, ettemme kannata verovarojen käyttöä tähän hankkeeseen. Tontin osoittamista voisimme tukea jos yksityinen rahoitus järjestyy.

- Vastustan hanketta, koska samaan aikaan kaupunki vähentää kaupungin taidemuseon, kirjastojen, koulujen määrärahoja ja muita palveluita. Minusta ei voida hyväksyä, että isolla rahalla perustetun yksityisen säätiön tukemiseen ohjataan verovaroja samalla kun leikataan muualta.

Valtuuston ainoan kommunistin ja amerikkalaisen säätiön johtajan tapaaminen jäi varsin lyhyeksi.

Guggenheim Helsinki -hankkeen sivulta löytyykin päiväämätön tiedote, jossa kerrotaan:

"Solomon R. Guggenheim -säätiön johtaja Richard Armstrong on vieraillut loppuviikosta Helsingissä. Vierailun ohjelmaan on kuulunut tapaamisia poliitikkojen, kaupungin johdon, elinkeinoelämän ja median edustajien kanssa. Vierailunsa aikana Armstrong on tavannut muun muassa keskustan kansanedustaja Paula Lehtomäen, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindströmin, kaupunginjohtaja Jussi Pajusen sekä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen."

Kyseinen Armstrongin vierailu tapahtui helmikuussa 2014. Hän on vieraillut Suomessa useita kertoja vuodesta 2011 alkaen.

Mitä keinoja lobbarit käyttävät?

Mitä keinoja vaikuttajaviestinnässä sitten käytetään? Tutkijat Anu Kantola ja Lotta Lounasmeri ovat kirjoittaneet viestintätoimistojen nykyisellä kultakaudella vallitsevasta promootiokulttuurista. Heidän artikkelinsa perustuu viestintätoimistojen työntekijöiden haastatteluihin heidän työnsä tavoitteista ja keinoista. Olennaista on ensinnäkin viestin kirkastaminen ja tiivistäminen ymmärrettäväksi, uskottavaksi ja kiinnostavaksi.

Guggenheim-hankkeessa tällaisia tiivistyksiä voisivat olla esimerkiksi puhe Guggenheimille varatusta tontista ”yhtenä Helsingin parhaista paikoista, joka on nykyisellään parkkipaikkana” tai puhe paikallisten, hanketta vastustavien kulttuuripiirien nurkkakuntaisuudesta.

Kuvituskuva: Kirjain H ja kädet.
Kuvituskuva: Kirjain H ja kädet. Kuva: YLE / Mikko Lehtola kädet,kädet

Tiivistäminen on tarpeen myös siksi, että vaikuttajat ovat usein kiireisiä. Kantolan ja Lounasmeren aineistossa ilmenee esimerkiksi, että 20 minuuttia on keskimäärin se aika, joka ministerillä on aikaa kuunnella.

Tehokas vaikuttaminen edellyttää myös ennakointia ja suunnittelua. Viesti tuodaan tarkkaan harkittujen henkilöiden ulottuville. Esimerkiksi Guggenheimin vastustajina tunnettuja henkilöitä tuskin on erityisesti pyritty käännyttämään, vaan päähuomio on kohdistunut poliitikkoihin, joilla ei valmiiksi ole sen kummempaa käsitystä asiasta. Lisäksi vaikuttajaviestintää tekevä tietää ketkä voisivat olla alttiita hänen viesteilleen.

Olennaista Kantolan ja Lounasmeren mukaan on myös proaktiivisuus: asioiden ”seuraaminen” johtaa jälkijunassa olemiseen, kuten Guggenheim-hanketta seuraaville vastustajille näyttää käyneen. Vaikuttajaviestinnässä pyritään etumatkaan tekemällä avauksia ja aloitteita.

Viestintätoimiston tehtävänä on pikemminkin pohjustaa keskustelua, kuin juntata läpi mielipiteitä. Kantola ja Lounatmeri kirjoittavat:

"Toimistot pyrkivät usein eri tavoin siihen, että viestit eivät näyttäisi organisaation edunvalvonnalta tai markkinoinnilta. Sanoma yritetään saada läpi journalismina, kansalaiskeskusteluna tai kansalaisliikkeenä eikä niinkään mainoksena."

Guggenheim-keskustelussa keskeisessä roolissa ovat olleet erilaiset selvitykset. Kantolan ja Lounatmeren mukaan myös selvitysten tilaaminen kuuluu viestintätoimistojen keinovalikoimaan:

"Yksi tapaa nostaa asia esiin journalistisena uutisena on tutkimuksen tai selvityksen tilaaminen. Tutkimustieto on faktaa, josta on helppo tehdä uutisia."

Yksi keino vaikuttamiseen on rakentaa koalitioita, joissa samansuuntainen viesti tulee useasta eri lähteestä:

"Koalitioiden rakentamisesta on monenlaisia strategisia hyötyjä. Asian taakse saadaan enemmän voimaa ja uskottavuutta, eikä se näyttäydy kenenkään erityisenä etuna."

Guggenheim-hankkeen esitteleminen laajempana, kuin muutaman ihmisen ja yhden säätiön hankkeena lienee yksi keskeisistä tavoitteista, sillä siksi paljon on nähty näkyvien vaikuttajapersoonien myönteisiä julkisia lausumia Guggenheimiin liittyen. Aivan viime päivinä ennen Helsingin valtuuston äänestystä minulle kerrottiin myös yksittäiseen tunnettuun taiteilijaan kohdistuneesta yhteydenotosta, jossa häntä pyydettiin mukaan Guggenheim-myönteiseen julkilausumaan. Silti tällaisista tapauksista ei voi varmuudella sanoa, että niillä olisi mitään suoraa yhteyttä Miltton Networksiin.

Onko vaikuttajiin vaikuttaminen oikein?

Guggenheim-hanketta koskevassa artikkelissaan Melgin heittää ilmaan kysymyksen, onko oikein pyrkiä vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon vaikuttajaviestinnällä. Hän ei kuitenkaan vastaa siihen tai pohdi asiaa.

Määritelmän mukaisesti vaikuttajaviestintä pyrkii vaikuttamaan demokraattiseen prosessiin siten, että päätöksenteossa otetaan huomioon maksavan asiakkaan toivomat näkökohdat. Vastausta siihen, onko se oikein vai väärin, voi pohtia sen kannalta, haluaako yhteiskunnallista vaikutusvaltaa olevan ostettavissa rahalla sen poliittisen voiman lisäksi, jota rahalla muutenkin on. Vaikuttajaviestintä perustuu Miltton Networksin tapauksessa myös (usein) virkamiehenä kerätyn osaamisen ja tiedon ulosmyyntiin kaupallisessa yhteydessä, sillä Miltton Networks on järjestelmällisesti rekrytoinut erityisesti ministerien entisiä erityisavustajia, mutta myös muita avainosaajia koko poliittisen kentän laajuudelta:

Miltton Networksin toimitusjohtajana toimii pääministeri Jyrki Kataisen entinen erityisavustaja Jussi Kekkonen. Yrityksen osakkaita ovat edellämainittu Ville Kopra ja pääministeri Matti Vanhasen ja pääministeri Mari Kiviniemen entinen erityisavustaja Anna-Mari Vimpari. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän entinen pääsihteeri Toni Kokko on hänkin siirtynyt Miltton Networksin leipiin. Edellämainittu Markku Hirvola on ilmoittanut myyneensä Miltton Networksin osakkeensa siirryttyään muualle töihin.

Miltton Networksin hallituksen puheenjohtajana on Veikkauksen entinen toimitusjohtaja Risto Nieminen. Guggenheim-hankkeen kannalta olennainen on myös Sanna-Mari Jäntti, joka oli Kiasman yhteistyöpäällikkö ja vastasi mm. museon markkinoinnista ja yritysyhteistyöstä.

Emoyhtiö Miltton Group on kutsunut hallituksensa puheenjohtajaksi Nokian entisen toimitusjohtajan Jorma Ollilan, joka Nokian jälkeen toimi vuoteen 2014 öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajana. Samoin Miltton Groupin hallitukseen on hiljattain liittynyt entinen puolustusministeri Carl Haglund. Jorma Ollila mainitaan yhtenä harvoista Guggenheim-hankkeen yksityisistä rahoittajista. Guggenheim-hankkeen rinnalla Miltton keskittyy Suomen tuleviin hävittäjäkauppoihin, joihin liittyvissä vaiheissa se toimii ruotsalaisen, JAS Gripen -hävittäjää kauppaavan Saabin neuvonantajana ja viestintäkumppanina.

Koska ministereiden erityisavustajilla on laajat mahdollisuudet saada ja käsitellä arkaluonteisia tietoja, neuvottelukunta esittää, että erityisavustajien virkasuhteen alussa sovittaisiin aina mahdollisuudesta karenssiaikaan työsuhteen päättyessä.

Pitäisikö vaikuttamista säännellä?

Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta on 22.9.2014 antanut suosituksen toimenpiteiksi ministerien, valtiosihteerien ja ministerien erityisavustajien siirtyessä toisiin tehtäviin. Koska ministereiden erityisavustajilla on laajat mahdollisuudet saada ja käsitellä arkaluonteisia tietoja, neuvottelukunta esittää, että erityisavustajien virkasuhteen alussa sovittaisiin aina mahdollisuudesta karenssiaikaan työsuhteen päättyessä. Kyse on tosin vain suosituksesta.

Kuvituskuva: Kirjain M ja kädet.
Kuvituskuva: Kirjain M ja kädet. Kuva: YLE / Mikko Lehtola kuvituskuva

EU:n ja eduskunnan entinen oikeusasiamies Jacob Söderman katsoo että pohjoismaisessa oikeusvaltiossa julkisen hallinnon päätösten valmistelu pitäisi olla mahdollisimman avointa, niin että voidaan taata sen tasapuolisuus ja riippumattomuus.

- Ns. lobbaaminen on asiaan vaikuttamista ja se on asiallista niin kauan kuin toiminta on avointa, sanoo Söderman.

Jokaisen pitäisi saada ainakin tietää kuka lobbaa, kenen ja minkä asian puolesta lobataan sekä siinä käytettävät argumentit.

- Jokaisen pitäisi saada ainakin tietää kuka lobbaa, kenen ja minkä asian puolesta lobataan sekä siinä käytettävät argumentit.

- Olisi lisäksi hyvä jos alan yritykset hyväksyisivät asiallisen vaikuttamisen eli lobbaamisen eetiittset periaatteet ja että niitä lobatessa noudatettaisiin. Se kehittäisi alaa oikeaan suuntaan. Julkinen lobbausrekisteri puhdistaisi ilmaa.

Lisäksi Suomen pitäisi Södermanin mukaan vihdoin täyttää Euroopan neuvoston korruptiosopimuksen vaatimus siitä, että epäasiallinen lobbaaminen eli vaikutusvallan väärinkäyttö tai sen kauppaaminen vihdoin kriminalisoitaisiin.

Jacob Söderman näkee myös poliitikkojen ja ministerien erityisavustajien siirtymiset lobbausfirmoihin ongelmallisena. Se on hänen mukaansa vielä hankalampaa, jos avustajat kulkevat edestakaisin virka-aseman ja lobbarityön välillä.

- Toisessa roolissa heille maksetaan siitä että he pitävät yhteyttä poliittisen esimiehensä ja kansalaisen välillä ja toisessa, että he käyttävät siinä saatua tietoa ja taitoa edistäkseen maksusta jonkin osapuolen, vaikkapa yrityksen tai järjestön, etuja julkisen hallinnon päätöksen valmistelussa, sanoo Söderman.

Niissäkin siirroissa pitäisi voida soveltaa virkamiehille suunniteltua kuuden kuukauden – yhden vuoden karenssia, toteaa Söderman KulttuuriCocktailille.

Yle Uutisten Ari Mölsän 8.1.2014 julkaistussa jutussa kolme lainoppinutta ilmaisee huolensa poliitikkojen siirtymisestä lobbareiksi. Esimerkiksi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää tärkeänä lainsäädännön saattamista nopeasti ajan tasalle. Niinikään samassa jutussa oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori pitää merkittävänä julkisen ja yksityisen intressin konfliktiriskiä, joka syntyy tällaisissa tilanteissa.

Saamiemme tietojen joukossa ei ole mitään näyttöä eikä viitteitä epäasiallisesta vaikuttamisesta.

KulttuuriCocktailin saamat tiedot vaikuttamisesta ovat sirpaleisia ja hajanaisia. Niiden avulla on mahdotonta muodostaa kokonaiskuvaa tapahtuneesta. Lisäksi potentiaalisia vaikuttajia on muitakin kuin Miltton Networks, ilmeisimpänä Guggenheimin säätiö. Saamiemme tietojen joukossa ei ole mitään näyttöä eikä viitteitä epäasiallisesta vaikuttamisesta.

Södermanin yllä luettelemat ehdot ovat ilmeisesti varsin hyvin täyttyneet: me tiedämme, että Miltton Networks lobbaa Guggenheimin säätiön puolesta, jotta Guggenheimin nimeä kantava museo perustettaisiin Helsinkiin, ja lobbarien argumentitkin taitavat olla aika hyvin julkisesti tiedossa.

Yleisellä tasolla lainsäädännön valmistelun tilasta voidaan sanoa, että oikeusministeriössä on valmistelussa epäasiallisen vaikuttamisen kriminalisointi, mutta se odottaa, että poliitikot veisivät asian eteenpäin. Uudessa laissa olisi tarkoitus ottaa huomioon esimerkiksi myös sellainen tilanne, jossa asiakas maksaa jollekulle taholle siitä, että tämä vaikuttaa epäasiallisesti poliitikkoihin tai virkamiehiin. Epäasiallinen vaikuttaminen, esimerkiksi suoranaiset lahjukset ovat toki jo nykyisen lainsäädännön perusteella rangaistavia. Kuten sanottu, Guggenheim-hankkeen yhteydessä ei ole tullut esiin mitään näyttöä tai viitettä sellaisesta.

Kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen (SKP) teki 26.10.2016 valtuustoaloitteen avoimuusperiaatteesta kaupunginjohtajien tapaamisissa. Hän ehdottaa, että kaupunginjohtajat pitäisivät avointa kalenteria tapaamisistaan EU-komissaarien tapaan. Asiaa ei ole vielä käsitelty. Edellisellä valtuustokaudella Thomas Wallgren (SDP) teki samansuuntaisen aloitteen, joka tuolloin hävisi äänestyksessä.

Valtionhallinnossa otettiin 28.11.2016 käyttöön uudet, avoimuutta korostavat viestintäsuositukset. Myös sananvapauden ja yhdenvertaisuuden kerrotaan olevan keskeisiä periaatteita.

Guggenheim-hanke jää historiaan käännekohtana riippumatta siitä, rakennetaanko museo lopulta vai ei. Se on merkittävä käännekohta suomalaisen demokratian kannalta. Milloinkaan aikaisemmin suomalaisiin päättäjiin ei tiettävästi ole vaikutettu näin systemaattisesti, laajasti ja julkisuudelta piilossa siten, että vaikuttajana on yksi viestintätoimisto.

Viestintätoimistot, kuten myös Miltton Networks korostavat mielellään itse avoimuuden merkitystä. Esimerkiksi Milttonin lobbarit ovat ilmoittaneet nimensä avoimeen, vapaaehtoisuuteen perustuvaan lobbarirekisteriin, jota ProCom ylläpitää. Sieltä löytää esimerkiksi useimmat tässä jutussa mainitut Milttonin työntekijät. Miltton Networks kertoo myös olevansa sitoutunut kaikkiin alan olemassa oleviin normeihin. Viestintätoimistot eivät kuitenkaan paljasta heidän asiakkaittensa kanssa tekemänsä sopimuksen yksityiskohtia tai taloudellista merkitystä. Se täytyy päätellä yrityksen yleisistä tunnusluvuista.

Vuodesta 2013, jonka puolivälissä yhteistyö Guggenheimin säätiön kanssa solmittiin, Miltton Networksin liikevaihto on noussut 1,2 miljoonasta eurosta vuoden 2015 2 miljoonaan euroon. Samana aikana yrityksen voitto on noussut 179 000 eurosta 436 000 euroon. Näistä lukemista voi ehkä päätellä jotain Guggenheim-sopimuksen taloudellisista puitteista. Tai sitten ei, sillä säätiön kanssa teki sopimuksen emoyhtiö Miltton Group, joten kaikki sopimuksen taloudelliset vaikutukset eivät välttämättä näy ylläolevissa luvuissa.

Mikäli sopimukseen on kirjattu nk. success fee, eli palkkio hankkeen läpiviemisestä myönteiseen päätökseen, tämä olisi summa, joka luultavasti ainakin erottuisi selvästi yhtiön tuloksessa tänä vuonna.

***

Jutusta on korjattu tieto Richard Armstrongin Suomen vierailua koskevan tiedotteen sijaintipaikasta.

Kommentit