Hyppää pääsisältöön

Sissisotaa huumerahoilla

farc-sissit rivissä
Farc-sissien aamuinen käskynjako. farc-sissit rivissä Kuva: pertti pesonen/yle FARC,kolumbialaiset

Saapuminen Kolumbian Farc-sissien leiriin on kummallinen kokemus. Aiemmilla Kolumbian käynneilläni osa selviämistä oli tietää missä on turvallista liikkua, missä ei. Yleisohje oli, että piti välttää alueita joilla Farc-sissiarmeija oli aktiivinen. Se tarkoitti hyvin suurta osaa maasta.

Pääteitä kaupunkien ulkopuolella piti välttää, Farc otti panttivankeja, ja ulkomaalaiset olivat haluttua riistaa. Panttivankeja farc kutsui nimellä ”pescas milagrosas”, eli hienot saaliit, saaliiksi kelpasi kuka tahansa, josta saattoi pyytää isoja lunnaita.

Nyt ihmissieppauksia harrastaneet sissit maleksivat joutilaan oloisena eteläisen Kolumbian sademetsän hautovassa kuumuudessa. Kuvata saa vapaasti, mutta haastatteluun pitää pyytää lupa leirin komentajalta.

Leirin lähellä on Farcin ylimmän johdon kokous. Liikkeen komentajat päättävät siellä tukea rauhansopimusta Kolumbian hallituksen kanssa.

Vanha sieppausvaisto on vielä tallella - yksi sisseistä kysyi espanjalaiselta kuvaajaltani, onko Suomen televisio kenties kovinkin rikas, olisiko sen toimittajalla jotain arvoa.

Yhtenä osana sopimusta Farc lupasi lopettaa panttivankien sieppaukset, ja vapauttaa entiset. Olo on siis jokseenkin turvallinen.

Rauhansopimus veisi Farcilta toisen, ihmissieppauksia paljon tärkeämmän tulonlähteen - kokaiinin. Farcin sissit kertoivat avoimesti, miten he perivät veroja alueillaan toimivilta huumekartelleilta. Farcin ja kokaiinibisneksen lonkeroista Etelä-Amerikassa kertoo tutkija Max Yuli Medellinistä.

Eri arvioiden mukaan 70 prosenttia Kolumbian kokaiinista kulkee Farcin valvonnassa. Venezuela on tärkeä yhteistyökumppani, Venezuelan armeijan sisällä toimiva kartelli on hoitanut Kolumbian kokaiinin salakuljetusta Venezuelan kautta Yhdysvaltoihin. Yhteistyö on ollut myös aatteellista, Venezuelan vasemmistopresidentti Hugo Chavez tuki auliisti Farc sissejä vuonna 2013 tapahtuneeseen kuolemaansa asti.

On tulkinnanvaraista periikö Farc vain veroja vai voiko sitä suoraan pitää huumekartellina. Yleisen käsityksen mukaan Kolumbian sisällissota olisi loppunut ajat sitten ilman kokaiinista sisseille virranneita miljardeja dollareita.

Miinat viljelmien suojana

Myös Kolumbian suuri ongelma, miinat kytkeytyvät huumebisnekseen, kertoo maan miinanraivausta johtava eversti Raul Ortiz.

Ortiz kertoo haastattelun ulkopuolella armeijan Farcin alueelta löytämästä maakätköstä, josta nostettiin ylös paaleittain sadan dollarin seteleitä. Enimmäkseen pilaantuneita, setelipaperi homehtuu nopeasti kosteissa oloissa.

Matkalla sissien leirille näemme kuusi vuotta sitten armeijan surmaaman Farc-johtajan Mono Jojoyn talon. Pikkurahalla sitä ei ole rakennettu. Kuulin miten Farcin johtajat elävät ulkomailla, heidän lapsensa Sveitsissä tai Englannissa.

Vallankumousveroilla aseita

sissit lepäävät.
Sissit nauttivat nyt tulitauosta, siviiliin palaaminen kuitenkin arveluttaa sissit lepäävät. Kuva: pertti pesonen/yle FARC,kolumbialaiset

Farcin rivimiehille huumerahan tuomaa luksusta ei ole riittänyt. Ajan tasalla olevaa aseistusta kyllä. Tässäkin naapurimaa Venezuelan avustuksella - Farcin hallusta on löydetty muun muassa Ruotsin Venezuelalle myymiä panssarintorjunta-aseita.

Myös katkeruutta ja aivopesun jälkiä riittää. Kuulen miten kaksikymmentä vuotta viidakossa asuneet sissit kertovat, miten hallitus maksaa kaikille toimittajille luksusasunnot ja poreammeet. Niistä toimittajat sitten nousevat kirjoittamaan valheita ”kansan puolesta” taistelevista sisseistä.

Jäähyväiset aseille?

Sissit ovat nyt Kolumbiassa kummallisessa välitilassa. He viettävät aikaa leireissään, tulitauko hallituksen kanssa on edelleen voimassa ainakin vuoden loppuun. Edes sotilaallisia harjoituksia ei viitsitä tehdä. Aamusulkeisetkin typistyvät joka-aamuiseen kokoontumiseen ja tehtävänjakoon. Tehtäviä ei ole paljon.

farc-sissit pesevät vaatteita joessa
Vaatteetkin pestään joessa farc-sissit pesevät vaatteita joessa Kuva: pertti pesonen/yle sissit,FARC,peseminen

Vaikea paluu siviiliin?

Edessä on kenties totutteleminen siviilielämään - mutta mitä se on, jos on viimeiset kaksi - kolmekymmentä vuotta asunut viidakossa tai vuorilla? Jos ei ole koskaan elämässään pitänyt kädessään pankkikorttia? Tai kännykkää? Käynyt ostoskeskuksessa tai internetissä?

Kolumbian yhteiskunnassa on paljon katkeruutta sissien tekemien ihmisoikeusrikosten, sieppausten ja murhien vuoksi. Tapaamani sissit sanovat, että virheitä on ollut, niitä voi pyytää anteeksi, mutta yli 200 000 kuolonuhria vaatinut sota hallitusta vastaan on ollut oikeutettu. Matka aitoon anteeksipyyntöön - ja antoon, on pitkä.

kätensä menettänyt sissi viidakkoleirillä
Sodan jättämät vammat ja arvet seuraavat sissejä siviiliinkin, jos rauha lopulta toteutuu. Tulevaisuus on hämärän peitossa. kätensä menettänyt sissi viidakkoleirillä Kuva: pertti pesonen/yle FARC,kolumbialaiset

Ulkolinja: Ei hautoja joilla itkeä 1.12. TV1 klo 22.00. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Lisää aiheesta:

Ulkolinja: Ei hautoja joilla itkeä

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua