Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Sota ja mielenrauha

Sotilas. Kuvassa näkyy päiväkirjan tai kirjeen tekstiä.
Dokumentin pääroolissa ovat talvi- ja jatkosodassa taistelleiden aikalaisten kirjeet sekä päiväkirjamerkinnät. Sotilas. Kuvassa näkyy päiväkirjan tai kirjeen tekstiä. sota ja mielenrauha,Yle TV1

TV1 maanantaina 29.5.2017 klo 21.30 - 22.40, uusinta sunnuntaina 4.6. klo 22.35
Yle Areenassa 30 päivää

Talvi- ja jatkosodasta palanneet eivät heti pystyneet kertomaan traumaattisista kokoemuksistaan. Jotkut vaikenivat pysyvästi. Kuinka monta sukupolvea tarvitaan, kunnes mielten haavat paranevat, kysyy dokumentti Sota ja mielenrauha (12).

Dokumentin pääroolissa ovat talvi- ja jatkosodassa taistelleiden aikalaisten kirjeet sekä päiväkirjamerkinnät. Mukana on myös nykyhetkessä kuvattuja yksityisten ihmisten intiimejä kertomuksia ja aikaisemmin esittämätöntä 1940-luvun arkistomateriaalia.

Dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat Tuomas Tepora, Ville Kivimäki, Jenni Kirves, Markku Jokisipilä ja Juha Mälkki avaavat sotaa sekä ihmismielen saloja.

Ohjaaja Ari Matikainen: Sodan jäljet ovat meissä kaikissa

Ohjaaja Ari Matikaisen mielestä lähihistoriaa tarkastellessa on olennaista yrittää ymmärtää olosuhteita ja tilanteita niistä lähtökohdista, joissa elämää on eletty ja ratkaisuja on jouduttu tekemään.

Sotaa kokeineiden ajatuksia

"Muistitieto on sangen muuntuvaista, ja toisaalta pelkkien asioiden ja ilmiöiden linkittäminen tähän päivään sellaisinaan harvoin edesauttaa historian ja kokonaisuuksien ymmärtämistä, Matikainen pohtii.

"Halusin päästä mahdollisimman lähelle nuorten sotaa kokeneiden ajatuksia, ja tälle tunnematkalle kirjeet, kuvat, filmit ja äänitteet tuolta ajalta olivat paras ja ainoa ratkaisu. Kirjeissä herättää huomion se, että taistelujen keskellä kaivattiin tavallista elämää, kuten kesäisiä uintiretkiä."

"Sota ei suinkaan ole ollut vaiettu asia, vaan siitä on kirjoitettu paljon, tutkittu ja tehty elokuviakin, mutta ne tuotokset, joissa ihmisen henkinen selviytyminen on keskiössä, ovat olleet vähemmistössä", Matikainen kertoo.

Sodalla on pitkät jäljet

Viime vuosina on virinnyt tutkimusta myös Suomessa siitä, mitä sota tekee ihmiselle ja kuinka se on vaikuttanut jälkipolviin.

"Vaikka sodasta on kulunut jo yli 70 vuotta, edelleen moni meistä on kokenut sodan tai elänyt sodan kokeneiden keskuudessa. Sodan jäljet ovatkin lähes meissä kaikissa – halusimme tai emme", Matikainen sanoo.

Ohjaus: Ari Matikainen. Tuotanto: Kinocompany, 2016. HD. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Kommentit