Hyppää pääsisältöön

Historia: Berliinin muuri

Ihmiset pyrkivät piikkilanka-aidan läpi.
Berliinin jakaneen piikkilanka-aidan vaikutukset näkyivät maailmanpolitiikassa kolme vuosikymmentä. Ihmiset pyrkivät piikkilanka-aidan läpi. rautaesirippu,Yle TV1

TV1 maanantaina 12.12.2016 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 18.12. klo 14.10
Yle Areenassa 30 päivää

Toisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat Saksan ja Berliinin neljään miehitysvyöhykkeeseen sodan päätyttyä. Neuvostoliiton vyöhykkeestä perustettiin Saksan demokraattinen tasavalta DDR, ja vyöhykkeeseen kuului myös Itä-Berliini.

Muuttaminen DDR:stä länteen oli laissa kielletty. Uskaliaat saattoivat kuitenkin paeta Berliinin kautta. Vuoteen 1961 mennessä jo yli kolme miljoonaa ihmistä oli paennut DDR:stä. Joukossa oli paljon koulutettua väestöä, kuten lääkäreitä ja opettajia.

Berliiniläisten elämä ja samalla koko Eurooppa muuttui yhdessä yössä. Elokuun 13. päivän vastaisena yönä vuonna 1961 Saksan demokraattisen tasavallan rajajoukot sulkivat Itä- ja Länsi-Berliinin rajan piikkilankaesteillä.

Myöhemmin rajalle pystytettiin muuri. Yli 150 kilometriä pitkästä Berliinin muurista tuli kylmän sodan monumentti, rautaesirippu Neuvostoliiton ja lännen välissä.

Historia-sarjan dokumentti kertoo maailmanpolitiikan tapahtumista, jotka johtivat rautaesiripun laskemiseen idän ja lännen välille. Samalla se seuraa tarkasti tunteja, jotka edelsivät käänteentekevää yötä.

Berlin Wall: The Night The Iron Curtain Closed. Tuotanto: Parthenon Entertainment Limited, Britannia, 2014.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.