Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariahon oopperat maailman näyttämöillä

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho Kuva: Metropolitan Opera Kaija Saariaho

Kansainvälisesti tunnetuimpiin säveltäjiimme kuuluva Kaija Saariaho on joulukuun tähti Ylen kanavilla. Teemalla nähdään sekä uusi dokumentti säveltäjästä että uusin keväällä Amsterdamissa kantaesitetty ooppera Only the Sound Remains. Saariahon ensimmäinen ooppera Kaukainen rakkaus saa ensi-iltansa New Yorkin Metropolitanissa 1. joulukuuta. Laulun paikka -ohjelma vie METin kulisseihin, ja ooppera radioidaan suorana lauantaina 10. joulukuuta. Tällä hetkellä Kaija Saariaho kirjoittaa uutta oopperaa Sofi Oksasen tekstiin, ja kantaesitys on Lontoon Covent Gardenissa 2020.

Kaija Saariaho
Säveltäjä haastattelussa Pariisin kodissaan Notes on Saariaho -dokumentissa. Kaija Saariaho Kuva: Yle Kaija Saariaho

Notes on Saariaho

Dokumentti Yle Teema la 3.12. klo 17.30
Miten äänille yliherkästä ja ujosta lapsesta kasvoi menestynyt säveltäjä? Notes on Saariaho kuvaa rehellistä ja konstailematonta naista, joka tarvitsee säveltääkseen valoa ja pitää omien teostensa kuuntelemista kiusallisena. Henkilökuvassa Kaija Saariaho on hieman yli 60-vuotias ja pohtii elämäänsä Pariisin ja Helsingin kotiensa sohvalla.

Minna Lindgrenin ja Pia Hirvensalon dokumentti esittelee myös perheen, jonka kanssa työskentely on ollut Kaija Saariaholle alusta asti luontevaa. Säveltäjäpuoliso Jean-Baptiste Barrièren kanssa parisuhde ja työnteko lomittuvat yhteen. Yhteistyötä tehdään myös aikuisten lasten, Aleksin ja Aliisan kanssa. Nyt lapset ovat jo tahoillaan työskentelemässä ja opiskelemassa, mutta ovat saapuneet joulunviettoon Suomeen.

Davone Tines ja Nora Kimball-Mentzos teoksessa Only the Sound Remains
Only the Sound Remains -ooppera kantaesitettiin Alankomaiden kansallisoopperassa maaliskuussa 2016. Davone Tines ja Nora Kimball-Mentzos teoksessa Only the Sound Remains Kuva: Ruth Walz Only The Sound Remains,teeman musiikki

Only the Sound Remains

Ooppera Yle Teema la 3.12. klo 18
Kaija Saariahon uusi ooppera Only the Sound Remains sai ensiesityksensä Alankomaiden kansallisoopperassa Amsterdamissa 15. maaliskuuta. Yhteistyössä ohjaaja Peter Sellarsin kanssa valmistunut teos on saanut innoituksensa japanilaisesta nō-teatterista ja siinä yhdistyy toisiinsa kaksi nō-klassikkoa. Rooleissa nähdään ranskalaistähti, kontratenori Philippe Jaroussky ja amerikkalainen bassobaritoni Davone Tines sekä amerikkalainen tanssija Nora Kimball-Mentzos.

Only the Sound Remains on Alankomaiden kansallisoopperan, Suomen Kansallisoopperan, Pariisin Opéra Nationalin, Madridin kuninkaallisen teatterin ja Toronton Canadian Opera Companyn tilausteos. Suomen kansallisoopperassa ensi-ilta on 12. huhtikuuta 2017.

Kaukainen rakkaus New Yorkissa

Laulun paikka Yle Radio 1 ma 5.12. klo 14
Anu Jaantilan toimittamassa ohjelmassa seurataan Kaukainen rakkaus -oopperan valmistumista ensi-iltaansa 1. joulukuuta New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Haastateltavina ovat mm. säveltäjä Kaija Saariahoa, kapellimestari Susanna Mälkki, pääosien laulajat sopraano Susanna Phillips, mezzosopraano Tamara Mumfordi ja baritoni Eric Owens sekä ohjaaja - mm. Wagnerin Ringin ohjannut kuuluisa Robert Lepage.

Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Inspiroituneet solistit Susanna Phillips (Clemence), Eric Owens (Jaufré Rudel) ja Tamara Mumford (Pyhiinvaeltaja) pitävät Saariahon teosta "lahjana" esittäjilleen. Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Yle/Anu Jaantila kaukainen rakkaus metropolitanissa
Peter Gelb
Kaukaisen rakkauden saaminen Metropolitan-oopperan ohjelmistoon oli pääjohtaja Peter Gelbin pitkäaikainen haave. Peter Gelb Kuva: Yle/Anu Jaantila peter gelb
Robert Lepage
Ohjaaja Robert Lepagella oli omien sanojensa mukaan oopperassa helpoin homma - ei tarvinnut opetella mitään uutta ja työlästä. Suurin haaste oli miten tuoda rakastavaiset erottava meri näyttämölle. Robert Lepage Kuva: Yle/Anu Jaantila Robert Lepage
Susanna Mälkki
Näyttämö alkaa hahmottua kapellimestari Susanna Mälkille. Susanna Mälkki Kuva: Yle/Anu Jaantila Susanna Mälkki
Kaija Saariaho
Metropolitan-oopperan kuvausryhmän päällikkö Mark Schubin ja kuvaussihteerin töitä tekevä Karen McLaughlin valmistautuvat Kaukaisen rakkauden suoraan elokuvalähetykseen eri puolille maailmaa joulukuun kymmenentenä. Kaija Saariaholle on luvassa tutustumiskäynti puolen korttelin pituiseen kuvausautoon. Kaija Saariaho Kuva: Yle/Anu Jaantila Kaija Saariaho
Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki
Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki vaihtavat ajatuksia toisen näyttämöharjoituksen jälkeen. Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki Kuva: Yle/Anu Jaantila Kaija Saariaho,Susanna Mälkki

Kaukainen rakkaus

Ooppera Yle Radio 1 la 10.12. klo 19.50
Kaija Saariahon ooppera Kaukainen rakkaus suorana radiointina New Yorkin Metropolitan-oopperasta. Libretto: Amin Maalouf, Musiikinjohto: Susanna Mälkki, Rooleissa: Jaufré Rudel - Eric Owens, baritoni, Pyhiinvaeltaja - Tamara Mumford, mezzosopraano, Clémence - Susanna Philips, sopraano. Oopperaillan toimittajana on Risto Nordell.

Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera kaukainen rakkaus metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera kaukainen rakkaus metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera kaukainen rakkaus metropolitanissa
Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Susanna Phillips (Clemence) ja Eric Owens (Jaufré Rudel) Robert Lepagen ohjauksessa Metropolitanissa. Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera kaukainen rakkaus metropolitanissa
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.