Hyppää pääsisältöön

Kalle Lindroth oli Smakin keulakuva ja perustamassa Slush Musicia − seuraavaksi hän juontaa Bumtsibumia, koska kulttuurin monitoimikone ei tunne rajoja

Eikö se ole vähän outoa, että sama mies juontaa vanhan liiton musiikkiohjelmaa televisiossa ja järjestää start up -skenen ytimessä olevaa Slush-tapahtumaa?

Kalle Lindroth juontaa maaliskuussa MTV3-kanavalla alkavaa Bumtsibum-ohjelmaa. // Kuva: MTV

Moni hieraisi silmiään marraskuun viimeisen viikon tiistaina: Marco Bjurströmin tilalle Bumtsibum-ohjelman juontajaksi valittiin Kalle Lindroth. Ei Mikko Leppilampea, ei Heikki Paasosta, ei Roope Salmista tai Mäkkäriä. Vaan Kalle Lindroth.

Monelle − ehkä varsinkin ohjelman iäkkäämmille faneille − Kalle Lindroth on ihan uusi nimi. Pieni kertaus lienee hyväksi.

Nyt 27-vuotias Kalle Lindroth tuli etenkin nuorille tutuksi Smak-rockbändin laulajana 2000-luvun alkuvuosina − samasta bändistä on lähtöisin myös tuottaja Hank Solo, joka oli Smakin kitaristi. Smakin debyyttisinkku, vuonna 2004 julkaistu Myrsky, nousi parhaimmillaan Suomen virallisen listan sijalle kaksi. Vuonna 2006 bändi vastasi YleX:n Kesäkumibiisistä Antaa palaa vaan.

Smak on ollut muutaman vuoden tauolla, mutta Lindroth ei ole lopettanut musiikin tekemistä. Hän on julkaissut tänä vuonna Ida Paulin kanssa kaksi kappaletta. Kesällä ilmestyi Hakuammuntaa, marraskuussa Parvekkeella.

Mutta ei Lindrothin talentti pelkkiin musahommiin jää: vuonna 2004 hän alkoi näytellä Kotikatu-sarjassa Juuso Lehto -nimistä hahmoa, joka kirjoitettiin ulos sarjasta vuonna 2012. Vuosina 2008−2011 hän juonsi Ylen nuortenohjelma Summeria.

Lindroth on kuin hieman nuorempi versio Olavi Uusivirrasta, median ja kulttuurin moniosaajasta.

Musiikin ja näyttelijäntyön lisäksi Kalle Lindroth on ollut valmistamassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävää Slush Music -tapahtumaa. Lindrothin tehtävä on vastata tapahtuman ohjelmasta.

Slush Musicin ohjelmaan kuuluu muun muassa erilaisia start up -yritysten workshopeja ja puheita maailman suurimpien musiikkisovellusten perustajilta sekä sijoittajilta. Jos ohjelmaa − ja Slushia sekä Slush Musicia − kuvailisi kolmella sanalla, ne olisivat nuorekkuus, trendikkyys ja edelläkävijyys. Tapahtumassa on sitä kuuluisaa pöhinää.

Entäs se Bumtsibumin pöhinä?

Bumtsibum on − tai ainakin oli − koko perheen musiikkiviihdeohjelma, jossa Suomen suosituimmat muusikot yrittivät vihjeiden avulla saada selville, mistä klassikkobiisistä ja nykyhitistä on kyse. Kun oikea kappale löytyi, se esitettiin yhdessä.

"En lähtisi vertailemaan mua ja Marcoa."― Kalle Lindroth

Tästä on pöhinä kaukana.

Kun Lindrothin valinta Bumtsibum-juontajaksi julkistettiin, Lindroth kommentoi Ilta-Sanomille, että jokaisessa jaksossa on hyvä jamit ja että tunnelma on turvallinen kuin olohuoneessa. Ei Slush-virtuaalitodellisuuden pyörteissä, vaan olohuoneissa.

Kuulostaa, ööh, keski-ikäiseltä?

Koko kansan Kalle?

Toisessa kädessä päivitystä kaipaava musiikkiohjelma, toisessa musamaailmaa mullistava start up -tapahtuma. Kalle Lindroth ei pidä mitenkään ongelmallisena sitä, että hän vetelee täysin erilaisia naruja, joiden ainoa yhteinen tekijä on musiikki.

- Ne [Slush Music ja Bumtsibum] ei kyllä liity toisiinsa juuri millään tavalla. En lähtisi vertailemaan duuneja, joita teen, Lindroth sanoo YleX:lle Slush Musicissa.

Lindroth kertoo olevansa otettu siitä kunniasta, että juuri hänet valittiin Bumtsibumin uudeksi juontajaksi. Se on iso asia miehelle, joka ei ole vuoden 2012 jälkeen tehnyt tv-alan töitä.

- Jos saan tehdä jotain televisio-ohjelmaa, niin kyllä mä haluan että se on musiikkiohjelma. Sairaan siistiä, että ensi keväänä tehdään tällainen pläjäys.

Juontajan ohella Bumtsibum vaihtoi myös vakipianistinsa eli joukkueidensa kapteeni. Seppo Hovi ja Esa Nieminen saivat väistyä. Tilalle astuvat nuoremman sukupolven tekijät, Heikki Puhakainen ja Lasse Piirainen.

Uudesta juontajasta ja uusista kapteeneista päätellen ohjelma hakee aiempaa nuorekkaampaa ilmettä.

- Kyllä me tehdään uutta, omanlaistamme ohjelmaa, mutta alkuperäistä formaattia kunnioittaen. Ei me voida eikä haluta muuttaa koko konseptia muuttaa. Formaattihan on toimiva lähtökohtaisesti, Lindroth sanoo.

Totta, formaatti on toimiva ja ohjelma oli aikanaan äärimmäisen suosittu. Mutta johtuiko suosio enemmän formaatista vai iki-ihanasta Marco Bjurströmistä, koko kansan Marcosta?

Kun syksyllä kerrottiin, ettei Bjurström toimi jatkossa ohjelman juontajana, monet suomalaiset pettyivät. Perustettiin jopa adressi, jolla Marcoa vaadittiin takaisiin ruutuun.

Voiko Lindroth ikinä kunnolla täyttää Bjurströmin valtavia saappaita? Tuleeko hänestä koko kansan Kalle?

- En lähtisi vertailemaan mua ja Marcoa. Hassulta tuntuu ajatus koko kansan Kallesta. Mä oon aina ollut oma itseni. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Koko kansan Kalle -imago voisi lähentää Bumtsibumin ja Slush Musicin yleisöä keskenään. Nuorekas monikasvo sopii hyvin yhdeksi Slush Musicin kaulahahmoista. Ensi keväänä nähdään, sopiiko hän myös viikonloppuiltojen kevyen viihteen keulakuvaksi.

YleX on vahvasti mukana Slushissa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävässä Slush Musicissa. Kuuntele YleX Etusivun erikoispitkät lähetykset vuoden suurimmasta kasvuyritystapahtumasta Slushista 30.11. ja 1.12. klo 11–14. Tsekkaa lisätiedot tapahtumasta täältä!

Lue myös:

Kalle Lindroth löysi äänensä Ida Paulin kanssa: "Ei ollut mitään projektia, teimme vain musiikkia"

Slush on valonkantaja synkeässä bisnes-Suomessa – seuraavaksi se aikoo pelastaa musiikin