Hyppää pääsisältöön

Kari Heiskasen Linnan juhlat -kuunnelma on yhteiskuntasatiiri

Juhlapukuinen mies, kokki ja lehmä linnan juhlien salissa.
Juhlapukuinen mies, kokki ja lehmä linnan juhlien salissa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi martti suosalo

Kari Heiskasen uusi komedia käynnistyy, kun maakunnallisten silmäätekevien ja eliittiin tyrkyttäytyvän älykön, Jallu Ritvasen (Martti Suosalo) matka linnan itsenäisyyspäivän juhliin katkeaa huoltoaseman baariin. Liikennetukoksen takia juhlat uhkaavat jäädä matkalaisilta kokonaan väliin. Siinä alkavat kampaukset lässähtää ja hermot kiristyä. Kuunnelman lähetykset su 4.12. ja uusinta ma 5.12. Yle Radio 1.

Linnan juhlat -kuunnelma on riemukas, lempeästi satiirinen näkymä arvomaailmojen törmäilyyn, itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien, kuten linnan juhlien merkitykseen. Se avaa hauskan kulman myös suomalaiseen luokkarakenteeseen - mitä eliitti kullekin tarkoittaa, ja kenellä se eliittiin kuulumisen kiima onkaan polttavin. Ja palaako kaikki lopulta kuitenkin perusasioihin, kun ikkunan takaa katsoo lehmä?

Käsikirjoittaja-ohjaaja Kari Heiskanen vastaa tuottaja Erja Mannon kysymyksiin:

1. Mistä aihe Linnan juhlat -kuunnelmaan? Miksi yhteiskuntasatiiri?

”Samaan aikaan kun itsenäisyyspäivän juhlapuheet toisaalla muistuttavat vastoinkäymisistä ja annetuista uhreista, linnan juhlien kättelyseremonia toisaalla nostaa kollektiivisesta kokemusmaailmasta juorulehtitason, joka viis veisaa itsenäisyyden todellisista merkityksistä. Naisten asujen ruotimisesta on tullut tapahtuman tärkein elementti.

Tämän näkökulman kautta yritän sanoa jotakin kansakunnan tilasta ja sen näyttävimmin kipinöivistä sädetikuista. Sellaista voi yrittää vain satiirin kautta, koska meneillään on globaali neljäs tai viides tasavalta, politiikan lopullinen päätyminen viihteeksi, kun yksi prosentti omistaa 90 prosenttia maailman varallisuudesta.”

2. Miltä tuntui tehdä kuunnelmaa mikin toisella puolella?

”Kuunnelman jos minkä täytyy luoda kuulijalle kuva siitä mitä tapahtuu. Olen visuaalinen ohjaaja ja kuvien rakentaminen äänen avulla oli uusi ja nautinnollinen tapa rakentaa näytelmä. Olin onnekas kun sain äänisuunnittelijaksi Anders Wikstenin, joka näki monesti minua enemmän.”

3. Suomi 100 vuotta, mitä mietteitä?

”Itsenäisyys on kulmakivenä arvoton jollei sille rakennu yhteiskunta, joka takaa kaikille yksilöille mahdollisuuden muita loukkaamatta, toteutua omana itsenään. Se tarkoittaa vapautta, tasa-arvoa, hallinnon läpinäkyvyyttä, totuudellisuutta ja politiikan viisautta, joka takaa kansakunnan tulevaisuuden. Arjen melskeissä syntyy paljon tunnekuonaa, joka hämärtää kaikkea sitä hyvää mitä meillä on, niitä vastaan toimivat suhteellisuuden taju ja faktat.”

4. Itsenäisyyden ja isänmaallisuuden merkitys sinulle?

”Perinteet ovat arvokkaita vain jos ne rakentuvat arvokkaille periaatteille. Kaikessa luovassa työssä innovaatiovaiheen pitää olla mahdollisimman vapaata ja kaikin tavoin sitoutumatonta. Uskon, että myös kansakunnan elinvoimaisuuden tae on ennakkoluulottomuus, joka avaa useampia mahdollisen ovia. Kun teen luovaa työtäni, en juuri ajattele isänmaata. Luulen, että se on kohdallani suurinta isänmaallisuutta. Luottamusta siihen, että kaikki erilaiset äänet parhaiten rakentavat kokonaisuutta. Tietysti eettisyys on se nuottiviivasto, jonka mukaan kaikki muu saa arvonsa.

Olen kulkenut Suomen kanssa yhtä jalkaa 61 vuotta. Niin pitkässä liitossa osapuolet alkavat usein muistuttaa toisiaan. Luulen, että minä muistutan Suomea enemmän kuin se minua. Ja koska en näe itseäni, yritän karistaa niskastani kaikki suomalaisuuden prototyypit.”

5. Miten juhlistat itsenäisyyspäivää vai juhlistatko?

”Itsenäisyypäivänä yritän saada lapset ja muita läheisiä saman pöydän ääreen. Karjalanpaistia ja punaviiniä.”

Linnan juhlat
Käsikirjoitus ja ohjaus: Kari Heiskanen, tuottaja: Erja Manto, äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

Rooleissa:
Jallu Ritvanen: Martti Suosalo, Armas Pänttäjä: Eero Saarinen, Aulikki Pänttälä: Heidi Herala, Jusuf: Abdirahim " Husu" Hussein, Lotte Tötterman: Sanna-Kaisa Palo, Ahti Ojanperä: Puntti Valtonen, Pirjo Kotti: Ragni Grönblom-Jolly, Uutistenlukija: Piia Pasanen, Toimittaja: Marjukka Havumäki.

Lähetykset sunnuntaina 4.12. ja uusinta maanantaina 5.12. Yle Radio 1.
Ohjelma tulossa myös Areenaan.

Kommentit