Hyppää pääsisältöön

Miksi rahasta on vaikea puhua - mutta helppo riidellä?

Säästölipas, kolikoita ja seteleitä kasassa.
Säästölipas, kolikoita ja seteleitä kasassa. Kuva: Pixabay marja hintikka

Suomessa raha-asioista ei ole tapana puhua, mutta parisuhteissa raha on yksi yleisimmistä riidan aiheista. Raha vaikuttaa ihmissuhteisiin ja ihmisten välisiin valtasuhteisiin, halusimme tai emme.

Raha on myös yksi viimeisistä tabuista, sanoo yliopisto-opettaja Anniina Kaittila Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta.

– Jo lapsena opimme, että toisten raha-asioista kyseleminen on tunkeilevaa ja epäkohteliasta. Vaikka työpaikan kahvihuoneessa käsiteltäisiin monenlaisia henkilökohtaisiakin asioita, ovat palkka, omaisuuden suuruus ja asunnon hinta edelleen teemoja, joista keskusteleminen koetaan vaivaannuttavaksi, kuvailee Kaittila.

Rahankäytön kautta tulevat myös esiin arvot ja odotukset.

Rahan perimmäinen tarkoitus on olla vaihdon väline, mutta todellisuudessa rahaan kytkeytyy paljon muutakin. Taloudellinen ahdinko aiheuttaa usein häpeää. Talousasioissa onnistuminen, kuten palkankorotuksen saaminen, taas suuria onnistumisen tunteita. Rahankäytön kautta tulevat myös esiin arvot ja odotukset. Siten raha liittyy vahvasti omaan identiteettiimme – huolimatta siitä, mitä raha meille merkitsee.

– Ihminen joutuu väistämättä miettimään myös suhdettaan rahaan esimerkiksi pohtiessaan kysymystä ”mitä haluan elämältä”. Raha-asioista on vaikea puhua, koska rahan kautta tulee esiin monia hyvin henkilökohtaisia asioita, Kaittila sanoo.

Läpi länsimaiden rahaan liittyy samanlaisia arvoja ja asenteita. Siksi rahan tabu-luonnetta voidaan pitää globaalina ilmiönä.

Tapa kuluttaa kertoo arvoista ja odotuksista

Rahaan liittyvät riidat ovat erilaisia.

– Toisissa suhteissa erimielisyys syntyy siitä, minkä hintaista sampoota kotiin ostetaan. Toisissa taas rahariitojen taustalla ovat vakavat, parisuhteen hyvinvointia ja jatkuvuutta uhkaavat asiat, kuten kumppanin peliongelma, kertoo Kaittila.

Rahariitojen taustalla ovat usein erilaiset kulutustavat ja rahaan liittyvät näkemykset. Puolisoilla saattaa olla toisistaan poikkeavat ajatukset siitä, mihin rahaa kulutetaan, millaista elintasoa perheeseen toivotaan ja mikä on rahan merkitys elämässä.

Raha on hyvin konkreettinen aihe, josta on ”helppo” riidellä parisuhteessa.

Raha on hyvin konkreettinen aihe, josta on ”helppo” riidellä parisuhteessa. Väsyneenä ja nälkäisenä riita lähtee helposti käyntiin nimenomaan arkisista kysymyksistä, kuten kotitöistä ja rahankäytöstä.

Parisuhteissa suhteen osapuolilla saattaa olla erilaiset näkemykset siitä, miten raha määrittelee parisuhteen sisäistä työnjakoa.

– Tyypillinen esimerkki on tilanne, jossa toinen puolisoista on kotona lasten kanssa ja toinen käy ansiotyössä. Työssäkäyvä puoliso saattaa olettaa perheen elättämisen jossain määrin korvaavan kotitöihin osallistumisen. Kotona oleva puoliso taas saattaa nähdä lastenhoidon olevan työtä siinä kuin ansiotyökin ja odottaa kummankin osallistuvan kotitöihin. Esimerkki tuo hyvin esiin sen, miten raha vaikuttaa ja määrittelee parisuhteen roolijakoa, Kaittila sanoo.

Suhteessa saatetaan kinata myös siitä, kumpi maksaa perheen kuluista enemmän.

– Tällöin ratkaisu voi olla se, että aletaan käyttää taloustiliä, jonne kumpikin laittaa osan palkastaan. Mikäli toinen puolisoista ansaitsee huomattavasti enemmän kuin toinen, on hyvä pohtia, voisiko taloustilille laittaa saman rahasumman sijaan saman prosenttiosuuden palkasta, Kaittila ehdottaa.

Jos rahan puute aiheuttaa jatkuvaa erimielisyyttä puolisoiden välillä, voi olla hyvä kokeilla perhebudjetin tekemistä. Perhebudjettiin on hyvä kirjata esimerkiksi excel-taulukolla, kuinka paljon tuloja on käytettävissä, mitkä ovat pakolliset menot, ja jääkö rahaa johonkin ylimääräiseen.

Tämän yhteydessä on tärkeä keskustella myös rahaan liittyvistä arvoista perheessä, ja niiden toteuttamisen tavoista. Perhebudjetin toteutumista on hyvä seurata kuukausittain.

Tärkeintä on, että raha-asioista keskustellaan

Yhtä ja kaikille pareille sopivaa raha-asioiden järjestämisen mallia ei Kaittilan mukaan ole.

– Suhteen alkuvaiheessa raha saattaa tuntua vähemmän tärkeältä keskustelunaiheelta. Koska raha liittyy arvoihin ja odotuksiin, olisi rahasta silti hyvä jutella jo suhteen alussa. Parisuhteen tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu, mitä me toivomme elämältä. Millaista elintasoa toivon ja mitä raha minulle merkitsee ovat siihen liittyviä kysymyksiä, joista olisi tärkeä puhua suhteen alussa ja näihin teemoihin on tärkeä palata myös suhteen edetessä, Kaittila muistuttaa.

Teksti: Ulla-Maija Paavilainen, Suomen Mielenterveysseura

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.