Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset maailmankansalaiset Mark Levengood ja Rosa Liksom Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla

Kirjailijat Mark Levengood ja Rosa Liksom
Kirjailijat Mark Levengood ja Rosa Liksom Kuva: Yle / Raili Tuikka Mark Levengood-Kärkkäinen,Rosa Liksom,Helsinki Lit

Kirjailijan mieli on kuin paistinpannu, johon ihmisten tarinat putoavat ja jossa ne aikansa muhivat ja putkahtavat kypsyneinä ja mahdollisesti ihan muuksi muuttuneina kirjoihin.

Näin kirjallisia prosessejaan kuvaa kirjailija Rosa Liksom, joka löytää paljon samankaltaisuuksia itsensä ja kollegansa Mark Levengoodin välillä. Näitä ovat esimerkiksi monikulttuurinen tausta, marginaaliin kuuluminen, sekä kyky katsoa suomalaisuutta ulkopuolelta, vaikka kokee vahvasti olevansa suomalainen.

Ilman sitä ulkopuolisuuden tunnetta, ihmisestä ei ylipäätänsä tule taiteilijaa― Rosa Liksom

Levengoodin mielestä jokaisen kannattaisi elämänsä aikana muuttaa toiseen kulttuuriin, jotta oppisi erottamaan mikä on hyvää ja huonoa, ja kunnioittamaan sitä mikä on hyvää. Liksom puolestaan kertoo, kuinka eläminen ulkomailla kielitaidottomana teki hänestä kirjailijan.

Monikulttuurisesta taustastaan huolimatta Levengood tuntee itsensä erittäin suomalaiseksi. Siitä huolimatta, että on menestynyt ja viihtyy Tukholmassa loistavasti. Tosin Suomi, jossa hän vierailee usein, on muuttunut paljon viime vuosikymmenten aikana - ja pelkästään hyvään suuntaan.

Kirjailijat ammentavat työhönsä aineksia paitsi omasta rikkaasta elämästään, myös ympärillään olevien ihmisten kokemuksista. Mihin vetää raja, mitä saa kirjoittaa ja julkaista? Levengood ja Liksom pohdiskelevat rankkojen tarinoiden ja paljastusten sekä häpeän läpikäymistä työssään.

Mark Levengood syntyi 1964 Yhdysvalloissa, mutta vietti lapsuutensa Helsingissä. Hän muutti Ruotsiin 19-vuotiaana.

Hän aloitti televisiotyön lauantaiaamun viihdeohjelman juontajana. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi mm. ohjelmasarjoista Mark och hans vänner, Aha – sa Mark ja Kväll i kungariket sekä työstään Ruotsin television SVT:n draamaosaston apulaispäällikkönä. Levengood on saanut useita tv-alan palkintoja sekä Ruotsissa että ulkomailla. Levengood on vieraillut vuosien varrella Suomessa erilaisissa keskusteluohjelmissa. Kesällä 2008 ja 2009 hän isännöi Yle TV1:llä omaa kymmenosaista puheohjelmaa Levengood Suomesta.

Nykyään Levengood muun muassa kirjoittaa, toimii juontajana ja on suosittu luennoitsija. Hän on naimisissa kirjailija, koomikko Jonas Gardellin kanssa.

Suomennetut teokset:

Vanhat tädit eivät muni, 2002
Ystävä sä lapsien anna villoja, 2004
Riemujen rikkaus ja surujen summa, 2007
Niin pieni ihmissydän on, 2008
Missä kukat kauneimmat, 2010
Miljoona ruusua, 2014
Vasten auringon siltaa, 2016

Rosa Liksom (Anni Ylävaara) on syntynyt vuonna 1958 Ylitorniolla. Hän asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä.

Liksomin tuotantoon sisältyy maalauksia, romaaneja ja novellikokoelmia, näytelmiä ja videoteoksia. Hänen teoksiaan on käännetty lähes kahdellekymmenelle eri kielelle. Romaanien ja novellikokoelmien lisäksi monipuolinen taiteilija on tehnyt sarjakuvia ja lastenkirjoja. Rosa Liksom voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011 teoksellaan Hytti nro 6.

Rosa Liksom varttui lapsuutensa Lapissa kahdeksan talon kyläyhteisössä meänkielisellä alueella, mistä hän muutti teini-ikäisenä Rovaniemelle. Hän jatkoi vuonna 1977 edelleen Helsinkiin, josta matkusti jo seuraavana vuonna Moskovaan.

Liksom on opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä Helsingissä, Kööpenhaminassa ja Moskovassa. Vuodet 1982–86 taiteilija asui Kristianian vapaakaupungissa Kööpenhaminassa. Vuonna 1986 hän matkusti tutkimusmatkalle Siperiaan ja Mongoliaan. Pari vuotta myöhemmin taiteilija matkusti kommunistiseen Kiinaan ja sen jälkeen Austiniin Texasiin.

Teokset:

Yhden yön pysäkki, 1985
Unohdettu vartti, 1986
Väliasema Gagarin, 1987
Go Moskova go (kuvat Jukka Uotila), 1988
Tyhjän tien paratiisit, 1989
Roskaa, 1991
BamaLama, 1993
Kreisland, 1996
Värityskirja, 1998
Perhe, 2000
Jepata Nastan lentomatka, 2000
Reitari, 2002
Finlandia, 2005 (& Risto Kautto)
Maa, 2006
epata Nasta pohjoisnavalla, 2008 (kuvittanut Charles Fréger)
Hytti nro 6, 2011
Väliaikainen, 2014
Burka, 2014

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri