Hyppää pääsisältöön

Taistelu Juankosken tehtaasta jatkuu

Miljoonatappiot tehneen savolaisen kartonkitehtaan omistuksesta kiistellään oikeudessa sekä Suomessa että Hollannissa. Omistajien taustalta löytyy yhteys myös Venäjällä konkurssiin menneen pankin varojen kavallukseen.

Juankoskella toiminut kartonkitehdas Stromsdal meni konkurssiin vuonna 2008, jolloin pesää velkonut valtio ja kunta ryhtyivät rahoittamaan uuden yrittäjän etsintää.

Lopulta löytyikin uusi hollantilais-ukrainalainen sijoittaja. Syntyi uusi Premium Board -yhtiö, joka tosin ehti toimia vain 2,5 vuotta ennen kuin sekin kaatui. Yrityssaneerauksessa yhtiön veloista leikattiin yli 90 prosenttia. Tehdasta tukeneille valtiolle ja kunnalle koituivat yli 10 miljoonaa euron tappiot.

Viime kesänä Juankoskelle ilmestyi uusi kyproslainen yhtiö, joka ilmoitti olevansa tehtaan alkuperäinen rahoittaja ja ottaneensa Juankosken tehtaan haltuunsa.

Tappiollisen tehtaan omistuksesta käydään nyt oikeutta sekä Amsterdamin että Helsingin käräjäoikeuksissa. Yhtiössä mukana olevat henkilöt syyttävät toisiaan mm. konserniin kuuluvien yritysten kaappaamisesta luvattomilla osakeanneilla ja velka-asiakirjojen väärennöksistä.

MOT: Idän rahamiesten seikkailut Savossa selvittää yhteistyössä kansainvälisen korruptionvastaisen OCCRP-toimittajajärjestön kanssa julkisilla tuilla pystyssä pidetyn tehtaan omistajien taustoja

Juankosken kartonkitehtaan taustalta löytyy muun muassa venäläinen liikemies, jolla on kymmenien miljoonien konkurssivelat, sekä vaikutusvaltainen armenialaisliikemies, jonka yhtiö on sekaantunut pankin kavallusskandaaliin Venäjällä. Liikemiehet lupaavat Juankoskelle 5-15 miljoonaa euroa uusia investointeja kun omistuskiistat on selvitetty.

MOT:n päivitetyt tiedot vuoden 2015 yritystuista julki

Salon tuulivoimalat auringon laskiessa.
Tuulitukien osuus noussut taas. MOT julkaisee päivitetyt tiedot yritystuista. Salon tuulivoimalat auringon laskiessa. Kuva: Yle tuulienergia,yritystuki (tuet),elinkeinotuet,tuulivoimalat

Vuonna 2015 valtio maksoi suoria yritystukia lähes miljardi euroa. MOT on koonnut yhteen tiedostoon kaikki valtion maksamat suorat yritystuet jo viiden vuoden ajan. Vuosina 2010-2015 valtio maksoi suoria tukia 5,4 miljardin euron arvosta.

Tiedosto on julkaistu avoimena datana, mikä tarkoittaa, että sitä voi vapaasti muokata ja hyödyntää.

https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/mot-yritystukiaineisto-2010-2015

MOT: Idän rahamiesten seikkailu Savossa
TV1 maanantaina 5.12. klo 20
toimittaja: Kirsi Skön

9.12.2016 lisätty linkki avoimena datana julkaistuun aineistoon: MOT yritystuet 2010-2015
Muokattu: vaihdettu trailerintilalle ohjelma katsottavaksi 9.12.2016 MK