Hyppää pääsisältöön

6.12 Teeman Elävä arkisto: Nuorison itsenäisyysjuhla jäähallissa 1986

Juice Leskinen itsenäisyyspäivän konsertissa Helsingin Jäähallissa 1986
Juice Leskinen Juice Leskinen itsenäisyyspäivän konsertissa Helsingin Jäähallissa 1986 Kuva: Yle Juice Leskinen,teeman elävä arkisto

Itsenäisyys ja rock vie meidät juhliin nuorison pariin Helsingin jäähalliin 30 vuoden taakse. 6.12.1986 Helsingin jäähallissa esiintyvät lähes kaikki 80-luvun puolivälin suosikkibändit.

Mitä itsenäisyys merkitsee, mitä pelkäät, millaista on asua Suomessa?

Muun muassa näitä kysymyksiä kysytään Itsenäisyys ja rock -ohjelmassa vuonna 1986. Vastaajina oli tavallisia nuoria, muusikoita ja muita taiteilijoita sekä päiväkoti-ikäisiä lapsiakin.

Yleisö viihtyi erinomaisen hyvin Elmujen liiton Elli ry:n järjestämässä jäähallin konsertissa, mutta järjestelyt hiukan ontuivat ja anniskelua jouduttiin rajoittamaan, mikä oli 80-luvun Suomessa hyvin tavallista.

Kukaan meistä ei ole itsenäinen. Me kaikki tarvitsemme toisiamme!

Juice polttaa lavalla tupakkaa, soittaa Suomi-kitaraa ja laulattaa yleisöllä Maamme-laulua. Tavoilleen uskollisena Juice antaa piut paut kaikelle virallisuudelle. "Minun olisi kuulemma pitänyt pitää juhlapuhe, mutta en pidä!", Juice sanoo. Kuitenkin, ja onneksi, Juice lausuu muutaman tärkeän ajatuksen. ”On hienoa, että olemme itsenäinen valtio. Mitä tulee itsenäisiin yksilöihin, forget it! Kukaan meistä ei ole itsenäinen. Me kaikki tarvitsemme toisiamme!” Juice Leskinen sanoo.

Juice on ainoa, joka täältä lähtee Linnaan.

Yksi jäähallin itsenäisyysjuhlan kohokohdista oli, kun Matti Pellonpää nousi lavalle antamaan Rock-Finladiamitalin, jonka saaja oli itseoikeutetusti taiteilija Pauli Matti Juhani Leskinen. "Juice on ainoa, joka täältä lähtee linnaan!", Pellonpää kuulutti.

Juice Leskinen vieraili presidentti Mauno Koiviston kutsumana Linnan juhlissa vuonna 1986, ja hän oli ensimmäisiä rockmuusikoita, joita kutsuttiin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Kansanedustaja Arja Alho oli puolestaan lähtenyt Linnan juhlista jäähallille ja totesi, että nuorisojuhlissa oli parempi meininki.

Lue lisää:

Juice Leskinen Linnan juhlissa 1986

Elävä arkisto: Juice Linnan juhlissa

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto kutsui muusikko Juice Leskisen itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 1986. Juice veti kravatin päähänsä ja totesi Linnan tunnelman hieman ahdistavaksi.

Yle Teema