Hyppää pääsisältöön

Evelina, Benjamin, Ellinoora… Ei uskoisi, mutta kaikki nämä artistit julkaisivat tänä vuonna vasta ensimmäisen levynsä

Vuosi 2016 oli kotimaisessa musiikissa uskomaton debytanttien puolesta.

Ellinoora, Evelina ja Benjamin kuuluvat vuoden kiinnostavimpiin debytantteihin. // Kuva: YleX

Vuosi lähenee loppuaan ja nyt voi sanoa, että kotimaisella tuoreella musiikilla on mennyt tänä vuonna erittäin hyvin. Kaikki kiinnostavimmat levyt ovat myös soineet YleX:n Viikon albumeina.

Muun muassa hitit Honey, Leijonakuningas, Madafakin darra ja Älä droppaa mun tunnelmaa ovat kaikki sellaisten artistien kynistä, jotka julkaisivat tänä vuonna esikoislevynsä.

Vuosi 2016 on ollut erityisen upea kotimaisten popdebytanttien saralla. Muun muassa Evelina, Ellinoora, Roope Salminen & Koirat, Vilma Alina, Benjamin, Lucas ja Vesala julkaisivat esikoisalbuminsa tänä vuonna. Uusi kotimainen musiikki on löytänyt yleisönsä, sillä moni esikoisalbumi on ylittänyt jopa platinarajan.

Tämän vuoden teemat ovat olleet: mimmien vuosi, paljon sooloartisteja, lauletaan suomeksi, vain yksi bändi ja levyjä tehdään isolla porukalla.

- Biisinkirjoituksen taso on Suomessa todella kova. Nämä kaikki ovat hyvin erilaisia ja tosi hyviä artisteja, YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen kehuu.

Musiikkipäällikkö korostaa, että albumin tehtävä on määritellä artistin soundi.

- Kun on levyllinen materiaalia kasassa, keikan tekeminen helpottuu. On eri asia soittaa neljä sinkkua kuin se, että on tunnin setti kasassa.

Nykyään musiikkibisneksessä on paljon nopeampi sykli kuin aiemmin.

- Artisti voi nousta raskaaseen sarjaan nopeammin kuin aikaisemmin.

Jos miettii vaikka Evelinaa, joka on noussut etenkin nuorten keskuudessa tosi nopeasti kotimaisen musiikin raskaaseen sarjaan. Jokainen sukupolvi tekee omat tähtensä ja idolinsa.

Tarkastellaan vuoden tärkeimpiä popdebytantteja hieman tarkemmin:

Evelina

Vuosi sitten: Evelina allekirjoitti vuonna 2015 levytyssopimuksen Universal Musicin alaisen M-Eazy Music -levy-yhtiön kanssa. Ensimmäinen Vuoristorataa/Rakkaudesta lajiin -tuplasingle julkaistiin toukokuussa 2015. Toinen sinkku olikin megahitti Honey, ja loppu on hyvin mielenkiintoista kotimaista pophistoriaa.

Nyt: Evelinan 24K-debyytti myi ensijulkaisuna ensimmäistä kertaa Suomessa platinaa jo ennen ilmestymistään 28. lokakuuta 2016, kun albumilla olevia singlejä oli syyskuun loppuun mennessä kuunneltu Spotify-palvelussa yli 20 miljoonaa kertaa.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Evelina osallistui Tähdet, tähdet -laulukilpailuun syksyllä 2016.

Ellinoora

Vuosi sitten: Ellinoora aloitti koko levyn teon alusta yli vuosi sitten Väinö Walleniuksen ja Samuli Sirviön kanssa. Ensimmäinen yhteistyön tulos oli kappale Ei hävittävää (AEIOUAO). Se julkaistiin singlenä helmikuussa 2015.

Nyt: Elefantin paino -platinasingle toi artistille ensimmäistä kertaa ykkössijan Spotifyn TOP50-listalla.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Debytantti hurmasi viime kesänä festariyleisöjä ympäri Suomea folkpopillaan. Yksi huikeimmista keikoista oli Ruisrockin Rantalavan avaus.

Vesala

Vuosi sitten: Paula Vesala kertoi lokakuussa 2015 esiintyvänsä jatkossa taiteilijanimellä Vesala. Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa _Tequila-_esikoissinkku julkaistiin lokakuussa 2015.

Nyt: Vesalan kesäkuussa julkaistu debyyttialbumi Vesala viihtyi Suomen virallisen albumilistan ykkösenä useita viikkoja ja rikkoi nopeasti platinarajan. Albumin isoimmiksi hiteiksi nousivat Älä droppaa mun tunnelmaa ja Tequila.

Los Angelesissa asuva Vesala kiersi viime kesänä esikoisalbuminsa myötä lähes kaikki Suomen tärkeimmät festivaalit.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Vesala sai heinäkuussa Juha Vainio -sanoituspalkinnon, jonka arvo oli 6 000 euroa.

Roope Salminen & Koirat

Vuosi sitten: Esikoislevyn ylivoimaisesti isoin hitti Madafakin darra julkaistiin kesäkuussa 2015.

Nyt: Yhtyeen massiivinen Madafakin Rundi päättyy 18. joulukuuta. Roope Salminen & Koirat -yhtyeen debyyttilevy Madafakin levy nousi ensimmäisellä listaviikollaan suoraan Suomen virallisen albumilistan toiselle sijalle, ja toisella viikolla levy oli Suomen virallinen listaykkönen. Bändi aloitti uransa coverbändinä nousten nopeasti ihmisten tietoisuuteen erityisen kovien livevetojen ansiosta. 

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Tuorein kappale Sinulle mutsi kertoo Salmisen suhteesta biologiseen äitiinsä. Biisi poikkeaa paljon bileräppäreiden muusta tuotannosta.

Benjamin

Vuosi sitten: Benjaminin ensimmäinen EP Square One julkaistiin toukokuussa 2015.

Nyt: Benjamin pärjäsi hyvin syksyn Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Artistin debyyttialbumi Fingerprints julkaistiin perjantaina 15. huhtikuuta. Levy herätti paljon kiinnostusta erityisesti Espanjassa, sillä se sijoittui heti ensimmäisellä listaviikollaan maan virallisen albumilistan kolmanneksi. Tiettävästi yksikään suomalainen artisti ei ole aiemmin yltänyt samaan.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Benjaminin vuoteen on mahtunut esikoislevyn lisäksi muun muassa huikea esiintyminen YleXPopissa Lahdessa.

Lucas

Vuosi sitten: Täydellisen epätäydellinen -kappale julkaistiin.

Nyt: Lucaksen elokuussa julkaistu esikoisalbumi on nimetty artistin mukaan. Kultalevyrajan ylittäneen debyytin suurimmiksi hiteiksi nousivat Täydellisen epätäydellinen, Kauniita yhdessä ja Aurinkoo.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: Lucas nähdään muun muassa tänään julkaistulla YleX:n tämän vuoden Joululahjaton-joulubiisin musavideolla.

Vilma Alina

Vuosi sitten: Viime vuonna Vilma Alina julkaisi singlet  Ota mut niin ja Tulevaisuuden lupauksii.

Nyt: Artisti teki rohkean ratkaisun tänä vuonna, kun hän lähti Robinin bändistä keskittyäkseen täysillä vain omaan soolouraansa. Vilma Alinan Ufoja-esikoislevyn suurimmaksi hitiksi nousi Teflon Brothers -yhtyeen kanssa tehty Juha88.

Yksi vuoden kohokohdista debyytin lisäksi: _Jeesus-_single oli hieno julkaisu esikoislevyn jälkeen.

Tänään perjantaina julkistettiin, että Emma Gaala järjestetään lauantaina 4.2.2017 Espoon Metro Areenalla. Gaalassa nähdään myös kiinnostavia debytantteja, kuten Vesala, Evelina ja Ellinoora.