Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivä ja Linnan juhlat – Ykkönen mukana menossa

Toimittajat Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Jaakko Selin välittävät juhlavastaanoton tunnelmia Presidentinlinnasta.
Toimittajat Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Jaakko Selin välittävät juhlavastaanoton tunnelmia Presidentinlinnasta. Toimittajat Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Jaakko Selin välittävät juhlavastaanoton tunnelmia Presidentinlinnasta. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu yle tv1

Suomi juhlii itsenäisyyttä joulukuun 6. päivänä. Ykkösen juhlava ohjelmisto huipentuu illalla Linnan juhliin.

Suomi juhlistaa tänä vuonna 99-vuotista itsenäistä historiaansa. Juhliin valmistautuminen aloitetaan edellisvuoden tapaan jo klo 13.05 Kohti Linnan juhlia -lähetyksestä, jossa piipahdetaan seuramassa itsenäisyyspäivän viettoa useilla eri paikkakunnilla.

Juhlahumua jatkuu vielä 7.12., jolloin Kristiina Kekäläisen ja Mikko "Peltsi" Peltolan juontama Paluu Linnan juhliin -ohjelma käy läpi itsenäisyyspäivän kohokohdat ja ikimuistoisimmat hetket.

Kohti Linnan juhlia

Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka juontavat Kohti Linnan juhlia -lähetyksen.
Kohti Linnan juhlia -lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka. Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka juontavat Kohti Linnan juhlia -lähetyksen. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 13.05 - 18.55, katsottavissa Yle Areenassa

TV1 aloittaa itsenäisyyspäivän juhlinnan televisiossa tänäkin vuonna Helsingin keskustasta presidentinlinnan edustalta.

Lähes kuusituntisessa Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä vierailee kiinnostavia linnaan meneviä vieraita sekä kuullaan erilaisia näkökulmia itsenäisyyttä juhlivan Suomen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka.

Linnan juhlat

Linnan juhlissa mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka.
Linnan juhlissa ovat mukana mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka. Linnan juhlissa mm. Jaakko Selin, Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen ja Marja Sannikka. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 18.55 - 20.30 ja klo 20.40 - 22.15, katsottavissa Yle Areenassa

Itsenäisyyspäivä huipentuu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton suoraan lähetykseen, jota selostavat tuttuun tapaan Jussi-Pekka Rantanen, Piia Pasanen, Marja Sannikka sekä Jaakko Selin.

Vieraita haastattelevat Markus Liimatainen, Riikka Luukkonen ja Olli Lindqvist.

Osoitteeseen yle.fi/linnanjuhlat tullaan kokoamaan näyttävimmät puvut videoklippeinä. Lisäksi Yle Areenassa on mahdollista valita erillinen lähetysstriimi, josta voi seurata Linnan mielenkiintoisten vieraiden haastatteluja suorana lähetyksenä.

Yle Areenassa ja yle.fi/linnanjuhlat-sivustolla voi katsoa myös viittomakielisen Linnan juhlat -lähetyksen.

Linnan jatkot

Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot.
Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot. Riku Riihilahti ja Salla Paajanen juontavat Linnan jatkot. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu Linnan juhlat,Suomen itsenäisyyspäivä

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 22.15 - 23.35, katsottavissa Yle Areenassa
Itsenäisyyspäivän juhlinta jatkuu Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan matkassa kohti Hotel Kämpiä, jossa Linnan jatkojen juhlijoita viihdyttävät muun muassa Lauri Tähkä, Laura Voutilainen, Vilma Alina ja Teflon Brothers, vuoden 2016 tangokuninkaalliset Erika Vikman ja Marco Lundberg sekä imitaattori Jarkko Tamminen.

Suorassa lähetyksessä mielenkiintoisia vieraita ja linnasta saapuvia juhlijoita jututtavat tuttuun tapaan toimittajat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti. Kenellä onkaan tänä vuonna kunnia juhlien päätteeksi esittää Finlandia-hymni?

Paluu Linnan juhliin

Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö uutuusohjelmassa Paluu Linnan juhliin.
Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö ovat mukana Paluu Linnan juhliin -ohjelmassa. Kristiina Kekäläinen, Mikko Peltola ja Sami Sykkö uutuusohjelmassa Paluu Linnan juhliin. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu yle tv1

TV1 keskiviikkona 7.12.2016 klo 19.00 - 20.30, katsottavissa Yle Areenassa .

Ylen itsenäisyyspäivän juhlinta jatkuu tänä vuonna pidempään kuin koskaan. Laaja kokonaisuus huipentuu keskiviikkona 7.12. esitettävään uuteen ohjelmaan Paluu Linnan juhliin.

Ohjelmassa palataan edellisen illan juhlatunnelmiin niin presidentinlinnassa kuin jatkoillakin. Kristiina Kekäläisen ja Mikko "Peltsi" Peltolan vieraaksi studioon kutsutaan vieraita keskustelemaan illan kiinnostavimmista puheenaiheista. Juhlamuotia lähetyksessä arvioi toimittaja Sami Sykkö. Lisäksi ohjelmassa suunnataan katsetta jo Suomi 100v -juhlavuoteen.

Itsenäisyyspäivän muuta ohjelmistoa:

Jumalanpalvelus

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 11.55 - 13.05, Yle Areenassa 30 päivää
Suomen Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa.
Piispa Björn Vikström saarnaa, liturgeina toimivat Seppo S. Kosonen ja Mari Repo-Rostedt. Musiikista vastaavat Inka Kinnunen, Seppo Murto ja Gloria-kuoro.

Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas, Yle TV1
Tuntematon sotilas, Yle TV1 tuntematon sotilas

Teema tiistaina 6.12.2016 klo 12.00 - 14.50, Yle Areenassa vain suorana.
Edvin Laineen elokuvasovitus Väinö Linnan romaanista kertoo konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodasta. Vuonna 1955 valmistuneen elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, Pentti Siimes, Matti Ranin, Jussi Jurkka ja Tauno Palo.

Dokumenttiprojekti: Sota ja mielenrauha

Sotilas. Kuvassa näkyy päiväkirjan tai kirjeen tekstiä.
Sotilas. Kuvassa näkyy päiväkirjan tai kirjeen tekstiä. sota ja mielenrauha,Yle TV1

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 15.20 - 16.30, uusinta sunnuntaina 11.12. klo 15.45, Yle Areenassa 30 päivää
Dokumenttielokuva (12) kertoo sodasta selviämisestä ja sodan vaikutuksista ihmismieleen. Päiväkirjamerkinnät ja kirjeet kertovat sodan ääritilanteista ja etulinjan kokemuksista, joista on puhuttu hyvin vähän.

Itsenäisyyspäivän paraati

TV1 tiistaina 6.12.2016 klo 17.10 - 17.55, katsottavissa Yle Areenassa
Yle seuraa itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia Kajaanissa. Lähes 1 300 henkilön, noin sadan ajoneuvon ja lähes kahdenkymmenen ilma-aluksen paraatin vastaanottaa maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen.

Paraatikatselmuksen ja ohimarssin voi seurata suorana sekä radiossa että Ylen nettisivuilla kello 12.00 alkaen. Paraatista tehty kooste nähdään TV1:ssä kello 17.10 alkaen. Radiossa paraatin selostaa Aki Laine ja televisiossa sekä internetissä Timo Keränen.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.