Hyppää pääsisältöön

Nas: Time Is Illmatic

Nas: Time is illmatic
Nas Queensbridgessä vuonna 1993. Kuva: Danny Clinch. Nas: Time is illmatic Nas: Time Is Illmatic

Dokumenttielokuva modernin hiphopin merkkialbumista.
Esitys Teemalla 11.8. klo 20. Areenassa 14 vuorokautta.

Newyorkilaisen Nasin (s. 1973) debyyttialbumi Illmatic on yksi moderniin hiphopiin eniten vaikuttaneista levyistä. Uusi dokumenttielokuva Nas: Time is Illmatic kertoo artistin uran ja albumin syntyvaiheet 1990-luvun alun New Yorkissa; köyhissä lähiöissä huumeet ja niiden kauppaaminen kärjistivät ongelmat äärimmilleen. Illmaticin biisien aiheet kumpuavat tästä todellisuudesta.

Vuonna 1994 julkaistusta albumista on tullut aikaa kestävä klassikko ja Nasista runollisempi vaihtoehto niille valtavirran räppäreille, jotka ovat puristaneet jengiväkivallan ja katutarinat tiukkaan kaupalliseen muottiin.

Nas: Time is Illmatic palaa tyylikkäästi Nasin eli Nasir Bin Olu Dara Jonesin syntysijoille Queensbridgen kaupunginosaan veljen Jabari Jonesin johdattamana. Muusikkoisä Olu Dara on myös vahvasti mukana. Dokumentti maalaa tarkan kuvan taiteilijasta, joka on onnistunut keskittymään musiikkiin hankalista olosuhteista huolimatta.

Moni menestyvä suomiräppäri pitää Nasia yhtenä tärkeimmistä musiikillisista vaikuttajistaan. Ei ihme, että Nasia on käytetty myös hiphopin syntyä käsittelevässä Netflixin The Get Down -sarjassa kertojana.

  • Nas: Time Is Illmatic (USA 2014). Dokumenttielokuva, ohjaus One9.

Teksti: Jani Mikkonen

Rap-artisti Nas ja Queensbridgen lapsia vuonna 1993. Kuva dokumenttielokuvasta Nas: Time is Illmatic.
Nas ja Queensbridgen lapsia vuonna 1993. Rap-artisti Nas ja Queensbridgen lapsia vuonna 1993. Kuva dokumenttielokuvasta Nas: Time is Illmatic. Kuva: Danny Clinch Nas,Nas: Time Is Illmatic,teeman rockdokumentit,hip hop

Dokumenttielokuvan tv-ensi-ilta oli Teemalla 4.12.2016. Juttuun on lisätty uusintatiedot.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa