Hyppää pääsisältöön

Perikato

Adolf Hitler (Bruno Ganz) tervehtii lapsisotilaita elokuvassa Perikato
Adolf Hitler (Bruno Ganz) tervehtii lapsisotilaita Adolf Hitler (Bruno Ganz) tervehtii lapsisotilaita elokuvassa Perikato areenan elokuvat

Vaikuttava elokuva Adolf Hitlerin ja hänen kolmannen valtakuntansa viimeisistä päivistä taistelujen repimässä Berliinissä huhtikuussa 1945.
Teema perjantaina 26.5. klo 21.00. Areenassa 14 päivää

Oliver Hirschbiegelin elokuva Perikato oli valmistuessaan vuonna 2004 kiistelty teos, jota syytettiin muun muassa Adolf Hitlerin normalisoimisesta. Bruno Ganzin vaikuttava suoritus Hitlerinä toi diktaattorin ensi kertaa valkokankaalle moniulotteisena ihmisenä.

Sittemmin elokuva on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä toisen maailmansodan kuvauksena. Sen dokumentaarinen ote ja erilaiset, eri tavoin risteävät ihmiskohtalot kolmannen valtakunnan viimeisinä hetkinä Berliinissä muodostavat kokonaisuuden, joka tuo mieleen filosofi Tuomas Nevanlinnan arvion William L. Shirerin historiateoksesta Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho: juuri tätä aihetta käsiteltäessä silkka faktojen luetteleminen kronologisessa järjestyksessä, joka yleensä tuottaa puisevaa luettavaa, synnyttääkin kaikkein järkyttävimmän kuvauksen tapahtumista.

Elokuva perustuu historiateoksiin ja aikalaiskuvauksiin ja sen eräänlaisena keskushahmona on Hitlerin sihteerinä toiminut Traudl Junge. Tapahtumat on pyritty esittämään autenttisesti, mutta osa materiaalista on toki dramatisoitua, ja monista ratkaisevista hetkistä ei ole olemassa tarkkoja kuvauksia.

Kerrotaan myös, että Bruno Ganz käytti Hitlerin osaan valmistautuessaan Ylen arkistossa säilynyttä salaa tehtyä nauhoitusta Hitlerin pöytäpuheista Mannerheimin syntymäpäivillä.

Perikato oli vuonna 2005 ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi.

Elokuva on aiemmin nähty TV1:ssä ja TV2:ssa sekä Yle Areenassa.

  • Perikato (Der Untergang), Saksa 2004. O: Oliver Hirschbiegel. N: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Christian Berkel, Thomas Kretschmann

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa