Hyppää pääsisältöön

Raha, valta ja kotityöt – rikkaalla miehellä on varaa imuroida

Pyykkipojat
Pyykkipojat Marja Hintikka Live

Naiset tienaavat keskimäärin vähemmän ja tekevät kotitöitä enemmän kuin miehet. Tuoko siis raha valtaa laistaa kotitöistä? Tutkimuksen mukaan Suomessa asia on jopa päinvastoin, ainakin miesten kohdalla. Jos mies tienaa enemmän kuin nainen, hän tekee enemmän kotitöitä kuin mies joka tienaa vähemmän kuin nainen. Tutkija selittää tätä sillä, että jos mies menettää perinteistä valtaansa perheen elättäjänä, hänelle täytyy hyvittää menetys.

Carolyn Voglerin vallan resurssiteorian mukaan kotityöt ovat tylsää hommaa, jota kukaan ei halua tehdä. Siksi se, jolla on enemmän rahaa ja siten valtaa perheessä, jättää kotityöt tekemättä. Jos siis mies tienaa enemmän kuin nainen, tekee nainen enemmän kotitöitä korvaukseksi puolison suuremmasta taloudellisesta panoksesta.

Sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan teoriaa ei kuitenkaan ole pystytty todentamaan Pohjoismaissa, joissa naisen ja miehen väliset tuloerot ovat melko pienet.

– Suomessa nainen harvemmin päättää jäädä kotiäidiksi pidempään kuin kolmeksi vuodeksi. Me vaalimme ajatusta itsenäisestä naisesta.

TerhiAnneWilska
TerhiAnneWilska Kuva: Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto marjahintikkalive

Jos mies tienaa hyvin, hän tekee myös kotitöitä

Terhi-Anna Wilska on tutkinut kotitöiden ja tulojen välistä suhdetta Suomessa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että jos mies tienaa enemmän kuin nainen, hän tekee auliimmin kotitöitä. Jos taas mies tienaa vähemmän kuin nainen, hänen on vaikeampaa osallistua arkisiin tehtäviin.

Wilska arvioi ilmiön johtuvan siitä, että mies pitää ansiotason laskua vakavampana kuin nainen. Perheessä nainen voi helpommin ottaa äidin roolin, korostaa äitiyttään. Miehellä taas on kovempi tarve olla jotakin ja yhteiskuntakin odottaa edelleen mieheltä pärjäämistä työelämässä.

– Teoria on, että jos mies tienaa vähemmän kuin nainen ja näin menettää perinteistä valtaansa, hänelle annetaan mahdollisuus valtaan kotona siten, että hänelle sallitaan vapautus kotitöistä.

Wilska muistuttaa myös, että vaikka vanhempainvapaata nykyään kovasti suositellaan miehillekin ei se käytännössä toteudu kuin tietynlaisissa piireissä, kuten julkisella sektorilla tai yliopistoilla. Naisjohtajien puolisoilla on edelleen vaikeuksia löytää paikkaansa tai asemaansa.

Johtajanaisen täytyy pitää koti kunnossa

Myytti miehestä elättäjänä elää siis edelleen. Naisen on kyllä sopivaa pyrkiä urallaan eteenpäin, mutta roolit kotitöiden osalta eivät ole muuttuneet. Suvi Heikkinen tutki väitöskirjassaan johtajien kokemuksia työn ja perheen yhdistämisestä.

Tutkimuksessa selvisi, että puolison tuki on iso tekijä uraratkaisuissa, mutta johtajanaiset toivoivat saavansa enemmän tukea miehiltään. Naiset kokivat, että vaikka he johtaisivat valtavaa yritystä, heidän odotetaan edelleen ensisijaisesti huolehtivan kodista ja perheestä hyvin.

Mies ostaa telkkarin, nainen välikausihaalarin

Wilskan tutkimuksessa selvisi myös, että miehet kokevat vastaavansa perheen menoista enemmän kuin naiset. Myös naisten ja miesten roolit rahanjaossa ovat edelleen hyvin perinteisiä: miehet tekevät päätökset teknisissä ostoksissa, eli hankkivat autot ja televisiot – naisilla taas on hallussa lastentarvikkeet.

Puolisot tekevät kuitenkin päätökset demokraattisesti ja jopa lasten mielipiteet otetaan huomioon, varsinkin jos kyse on ruoasta tai matkoista.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.