Hyppää pääsisältöön

Sisällön brändäys puhutti sometekijöitä

Saskia Oljelund näyttää UR:n tekemää koulukiusaamis-videoita, VR-silmikko päässä Jenna Karas
Ylen Jenna Karas katsoo En Skoldag i virtual reality-videota, Saskia Oljelund, UR, esittelee Saskia Oljelund näyttää UR:n tekemää koulukiusaamis-videoita, VR-silmikko päässä Jenna Karas virtuaalitodellisuus,ur
Chris Messinan diaesityksen kuva:  Marshall McLuhanin luento 70-luvulta, sana televisio korvattuna sanalla messaging, ja sana program korvattuna sanalla bots
Chris Messina toi McLuhanin ajatukset välineestä ja viestistä alusta-aikakaudelle Chris Messinan diaesityksen kuva: Marshall McLuhanin luento 70-luvulta, sana televisio korvattuna sanalla messaging, ja sana program korvattuna sanalla bots Kuva: Nordvision / Ilmari Fabritius Chatbot,Chris Messina

Verkko pursuaa virikkeitä sosiaalisen median tekijöille, eikä someammattilaisten seminaareistakaan pohjolassa suoranaista pulaa ole. Mutta tilaisuus vertailla ja punnita omaa työtä samalta arvopohjalta ja samoista julkisen palvelun tavoitteista käsin ponnistavan someammattilaisen kanssa on harvinaisempi ja arvokas. Näin kokivat Ylessä järjestettyyn sometekijöiden seminaariin saapuneet osallistujat SVT:stä, NRK:sta, DR:stä, UR:stä ja RUVista.
Lars Damgaard Nielsen, DR, kertoo yhtiön palkanneen Snapchat-juontajan X Factor -tuotantoon
Lars Damgaard Nielsen kertoi, että DR pestasi Snapchat-juontajan X Factor - ohjelmaa varten Lars Damgaard Nielsen, DR, kertoo yhtiön palkanneen Snapchat-juontajan X Factor -tuotantoon Kuva: Nordvision / Ilmari Fabritius snapchat, juontaja

Yle järjesti tällä viikolla kaksipäiväisen seminaarin, jonka tavoite oli löytää keinoja, joilla yleisradioyhtiöt voivat vahvistaa brändiään sosiaalisessa mediassa samaan aikaan kun jatkuvasti kehittävät uusia kerronnan ja ilmaisun tapoja uusilla somealustoilla. Neliosainen seminaarisarja on Nordvisionin eli Pohjoisvision rahoittama.

Ruotsin UR:n John Leck ja Karl Ericson esittelivät 360-videon koulukiusaamisesta (En skoldag i virtual reality).

DR:n Mikkel Malmberg esitteli pian julkaistavan DR Nyheder -Messenger-botin. Norjan NRK:n Tonje Oliversen ja Silje Farestveit Wester kertoivat NRK TV:n sisältömarkkinoinnista Facebookissa. Uusien sarjojen esittely on jaksotettu neljään eri vaiheeseen: ennakkojuttu, lanseerausjulkaisu, aktivointijulkaisu ja koko kausi katsottavissa - julkaisu. Tanskan DR:n somepäällikkö Lars Damgaard Nielsen esitteli X Factor -sarjan saavutuksia Snapchatissa. Yhtiö oli palkannut päätoimisen Snapchat-juontajan tuottamaan kohdeyleisöä puhuttelevaa sisältöä ohjelman tuotantokauden ajaksi.

Reuters Instituten tutkija Nic Newman puhui mediabrändien asemasta mobiilissa ja sosiaalisessa mediakäytössä. Reuters Institute tekee arvostetun kansainvälisen vertailututkimuksen, Digital News Reportin vuosittain 26 eri maassa. Tutkimuksen mukaan merkittävä osa niistä yleisöistä, jotka käyttävät sosiaalista mediaa tai uutis-aggregaattoreita sisällön kuluttamiseen, eivät itse asiassa kiinnitä huomiota siihen, mikä taho uutisen on julkaissut. Suomessa tilanne on parempi kuin muualla, meillä sentään kuusi kymmenestä kiinnittää mediabrändiin huomiota. Julkaisijan intressissä on huolehtia sisällön erottuvuudesta ja tunnistettavuudesta sosiaalisessa mediassa.

Seuraavaksi Newmanilta ilmestyy tutkimusraportti notifikaatioista.

Chatbot-asiantuntija, Uber-taksiyhtiön kehittäjäkokemuksen päällikkö Chris Messina kertoi, että brändien asiakaskokemus mobiilissa kehittyy pois sivuilla navigoinnista, enemmän keskustelevaan suuntaan. Mobiilin käyttökokemuksen kehitys vie kohti kaksisuuntaista vuorovaikutusta, mikä vaatii ihan omanlaistaan vuorovaikutusmuotoiluosaamista. Työpajassa osallistujat kehittelivät vaalineuvoja-botin ja Vallan linnakkeen tarinaan mukaan imaisevan botin aihiot.

Kuvat: Nordvision/Ilmari Fabritius

Lue myös - yle.fi:stä poimittua