Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö, miten puolisosi suhtautuu rahaan? Puhu nämä 4 asiaa selväksi ennen yhteisen talouden perustamista

Kädet yhdessä.
Kädet yhdessä. Kuva: Freeimages marja hintikka

Raha aiheuttaa parisuhteessa paljon vääntöä, mutta raha-asioista ei välttämättä juurikaan puhuta. Asiantuntija neuvoo neljä asiaa, jotka kannattaa käydä läpi ennen yhteisen talouden perustamista.

Yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi neuvoo kiinnittämään huomion neljään asiaan, joita pohtimalla jokaiseen parisuhteeseen löytyy luonnollisesti paras taloudenpitomalli.

1. Parisuhteen kummankin osapuolen taloudellinen tilanne pitää parantua yhteisen matkan aikana.

Tilanne, jossa toinen vaurastuu ja toinen ei, johtaa välttämättä ristiriitoihin. Parisuhteessa kummankin osapuolen on haluttava toiselle hyvää myös taloudellisesti. Rakkautta on huolehtia, että myös osapuoli, joka on vähemmän kiinnostunut taloudesta, vaurastuu. Toisaalta, jos toinen tuhlaa ja on välinpitämätön, vaikuttaa sekin - paljon.

2. Raha-identiteetti määrittelee ihmisen suhdetta rahaan.

Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa raha-identiteetti eli tapa suhtautua rahaan ja käsitellä omaa talouttaan. On hyvä tuntea myös kumppaninsa raha-identiteetti, koska silloin molemmat ovat kartalla rahankäytöstä myös tulevaisuudessa. Jos esimerkiksi vain suhteen toinen osapuoli haluaa määrätietoisesti vaurastua tai säästää kaiken ylimääräisen, vaikuttaa se parin yhteiseen tulevaisuuteen paljon.

3. Kummankin osapuolen pitää pystyä toteuttamaan itselle tärkeitä asioita.

Miten rahat ylipäänsä käytetään? Majasalmen mukaan ratkaisevaa on se, että kummatkin parisuhteen osapuolet saavat toteuttaa itseään tasapuolisesti. Jos itselle tärkeät asiat ovat taloudellisesti isoja, on tärkeää huolehtia erityisesti omasta ansaintakyvystään, jotta asiat ovat mahdollisia myös tulevaisuudessa.

4. Enemmän tienaavalla on valta ja vastuu.

Parisuhteen osapuolten ansiot saattavat olla hyvinkin epäsuhtaiset. Jos vain toisella on mahdollisuus taloudellisesti toteuttaa itseään ja elää leveämmin, pienentää se toisen vaikutusvaltaa parisuhteessa. On hyvä sopia, mitä enemmän tienaava ylijääneellä rahalla tekee. Matkusteleeko yksin vai kustantaako myös puolison matkan? Uusperheissä nämä kysymykset tulevat entistä tärkeimmiksi, kun kustannuksiin täytyy lisätä sinun, minun ja meidän lapset.

Enemmän tienaavan ei pitäisi käyttää rahaa valta-aseena, vaan ajatella vaurautta vastuun näkökulmasta – hänellä on enemmän rahaa, joten hänellä on myös enemmän vastuuta perheen hyvinvoinnista. Majasalmi kehottaa jakamaan rahaa mahdolliselle yhteiselle taloustilille suhteessa bruttopalkkaan eli esimerkiksi 30% kummankin tuloista, eikä tiettyä summaa.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.