Hyppää pääsisältöön

Vanhasta lasipullosta voi tehdä valaisimen, kukkapurkin, juomalasin tai kynttiläkipon

Etenkin näin pikkujoulukautena monilla kertyy tyhjiä viini- ja olutpulloja nurkkiin hieman tavallista enemmän. Lasisia pulloja ei kannata heittää roskiin, sillä niistä voi askarrella vaikka mitä. Yksinkertaisimmillaan tyhjä viinipullo toimii esimerkiksi maljakkona tai kynttilänjalkana. Pullon käyttömahdollisuudet kuitenkin moninkertaistuvat jos pullon halkaisee. Lasipullon halkaisuun on monia tapoja, mutta yksinkertaisimmin se käy polttamalla.

Halkaise pullo

Tarvitset:

Puuvillanarua
Asetonia tai kynsilakanpoistoainetta
Tulitikut
Jääkylmää vettä

Kastele puuvillanaru asetonissa tai kynsilakanpoistoaineessa. Kiedo naru muutamaan kertaan pullon ympärille ja sido kiinni. Sytytä naru palamaan. Pyöritä pulloa hieman samalla kun naru palaa. Kun liekki on melkein sammunut niin pudota pullo jääkylmään veteen. Nopea lämpötilan muutos katkaisee pullon. Jotta katkaisu onnistuu, niin veden pitää olla todella kylmää.

Tadaa, nyt pullo on kahdessa osassa! Ennen jatkojalostusta pullon reunat kannattaa hioa esimerkiksi hiomapaperilla, sillä ne ovat todella terävät.

Ja mitä halkaistusta pullosta voi sitten tehdä?

Juomalasi

Pullon pohjapuolisko toimii sellaisenaan juomalasina. Muista kuitenkin hioa reuna huolella, jotta lasista ei tule haavoja suuhun.

Kuvassa lasipulloista tehtyjä juomalaseja
Hio reunat huolella, ettei lasista tule haavoja suuhun. Näiden lasien reunat ovat jääneet hieman liian teräviksi. Kuvassa lasipulloista tehtyjä juomalaseja Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus askartelu

Kynttiläkippo

Jos pullon pohjaosa on tasainen, niin sitä voi käyttää tuikkukippona. Mielenkiintoisemman näköisen kynttiläkipon saat kuitenkin, jos käytät pullon kaulaosaa. Aseta tuikku palamattomalle alustalle ja nosta halkaistu pullo tuikun päälle.

Kuvassa viinipullosta tehty kynttiläkippo.
Kuvassa viinipullosta tehty kynttiläkippo. Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus askartelu

Valaisin

Itsetehtyjen valaisimien kanssa tulee olla tarkkana, sillä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Jos kuitenkin haluat käyttää halkaistua pulloa lampunvarjostimena, niin valitse kuumentumaton led-valo. Valitse sen verran pieni valo, ettei se osu pullon sisäreunoihin. Valmiita lamppu-johtoyhdistelmiä saa kaupoista. Noudata aina erityistä varovaisuutta itsetehtyjen valaisimien kanssa!

Kuvassa viinipulloista tehtyjä valaisimia
Viinipullosta tehdyssä valaisimessa toimii parhaiten led-valo Kuvassa viinipulloista tehtyjä valaisimia Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus askartelu

Itsekasteleva kukkaruukku

Halkaise pullo kahteen osaan siten, että kaulaosa jää pohjaa lyhyemmäksi. Hio taas halkaistut reunat. Ota pala metalliverkkoa, leikkaa sen keskiosaan pieni reikä ja sidon siihen naru (tai muutama). Laita verkko ja narut pullon suuosan pohjalle niin, että narut tulevat ulos pullon suusta. Lisää verkon päälle multaa ja kasvi. Täytä viinipullon pohjaosa tai lasipurkki vedellä ja aseta kukkaruukku siihen.

Itsekasteleva kukkaruukku.
Tämän kukkapurkin ruukkuosa on jäänyt hieman liian pitkäksi. Itsekasteleva ruukku toimisi parhaiten, mikäli ruukkuosa olisi lyhyempi kuin vesipurkki. Vesipurkiksi sopii myös hyvin viinipullon pohjaosa. Itsekasteleva kukkaruukku. Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus askartelu

Edit 2.12. klo 13:58. Valaisinta käsittelevää osiota muokattu

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän