Hyppää pääsisältöön

Mitä tämä on: jättisuositut YouTube-tähdet kertovat lopettamisesta – ja lähes samaan aikaan

Lopettamisuutinen ei ole aina sitä miltä näyttää, kun on kyse Tube-tähdistä.

PewDiePie ilmoitti videollaan mahdollisesti lopettavansa kanavansa. // Kuva: Kuvakaappaus PewDiePien videolta.

YouTuben suurimpien tähtien keskuudesta on kantautunut viime aikoina aikamoisia uutisia.

Maailman suurin tubetähti, ruotsalainen PewDiePie ilmoitti pari viikkoa sitten lopettavansa tubettamisen. Toinen supersuosittu tubettaja Casey Neistat ilmoitti myös aivan hiljattain, että tähän loppuu hänen vloggaamisensa.

Mistä on kyse? Ovatko tähdet oikeasti saaneet tarpeekseen YouTubesta?

PewDiePien, oikealta nimeltään Felix Kjellbergin ja Casey Neistatin tapaukset ovat hieman erilaisia. Mutta näyttää siltä, että ihan oikeasti kumpikaan ei lopeta kokonaan tubettamista.

Casey Neistat on pitänyt vuodesta 2010 supersuosittua Tube-kanavaansa, jolla hän on julkaissut videoita esimerkiksi matkoistaan, mielipiteistään, tavarahankinnoistaan, ihmissuhteistaan sekä ihan vaan vlogannut omasta elämästään. Neistat on päättänyt lopettaa vloggaamisen: enää siis ei ole luvassa päivittäisiä kuulumisia hänen elämästään ja ajatuksistaan.

Mutta ei Neistat ole YouTubea jättämässä. Pian lopettamisvideonsa julkaisun jälkeen hän kertoi isosta sopimuksesta uutiskanava CNN:n kanssa, jonka sisällöstä ei ole täyttä tietoa – mutta käytännössä Neistat on myynyt somevideo-app-yhtiönsä Bemen uutisjätti CNN:lle. Tiettävästi diili on 25 miljoonan dollarin arvoinen.

Rahakas diili ei pakota Neistatia lopettamaan videoiden tekemistä, eikä hän niin ole ilmeisesti tekemässäkään. Hänen Tube-kanavalleen on jo ilmestynyt hänen Vietnamin-matkastaan kertova video.

Ei siis huolta, Neistat-fanit!

PewDiePien tarina on hieman mystisempi. Kaksi viikkoa sitten hän tosiaan ilmoitti, että nyt tulee loppu videoihin, ainakin joksikin aikaa.

Pian Kjellberg kuitenkin julkaisi jo uuden videon ja kertoi, että hänellä on taas parempi fiilis. Hän myös kertoi olleensa pois videoidensa parista kuvatakseen show’nsa Scare PewDiePien toista tuotantokautta. Sarja on ollut katsottavissa maksullisessa YouTube Redissä.

PewDiePie siis palasi takaisin omien tube-videoidensa pariin varsin nopeasti. Mutta! Hänen kanavansa tuorein video on herättänyt huolta fanien keskuudessa. Siinä tubetähti jälleen kerran manaa tubettamista ja YouTubea ja uhkaa poistaa kanavansa, jos hän saa 50 miljoonaa seuraajaa.

Videolla tähti vaikuttaa oikeasti vihaiselta YouTubelle. Hän valittaa siitä, miten hänen videoidensa katsojamäärät ovat yllättäen tippuneet merkittävästi. PewDiePien mielestä syynä ovat YouTuben huonot uudistukset: enää tilien seuraajat eivät automaattisesti näe heti etusivullaan, mitä heidän seuraamansa kanavat ovat julkaisseet, vaan YouTube nostaa näkyville yleisesti nosteessa olevia videoita. Tämä on PewDiePien mielestä väärin, koska silloin Tube-käyttäjät eivät saa nähdäkseen niitä videoita, joista he oikeasti pitävät.

PewDiePien hieman maanisella videolla hän maalailee salaliittoteorioita siitä, miten uskoo YouTuben haluavan oikeasti tappaa hänen kanavansa. Lopulta hän päätyy itse dramaattiseen loppuratkaisuun: hän poistaa kanavansa itse, jos saa yli 50 miljoonaa seuraajaa. Raja voi rikkoutua piankin, sillä lauantaina iltapäivällä hänellä oli noin 49,5 miljoonaa seuraajaa.

- Tiedän, että luulette minun vitsailevan, mutta aion poistaa kanavani. Vannon, että kun saavutamme 50 miljoonaa, mikä on valtava etappi, poistan kanavani.

Mutta ei PewDiePiekaan aio Tubea jättää. Hän sanoo, että jos 50 miljoonaa menee rikki, hän aloittaa uuden, kökön kanavan kokonaan alusta.

Molemmilta megatähdiltä siis on tullut dramaattisen kuuloiset lopettamisvideot, jotka eivät kuitenkaan ole oikeastaan lopettamispäätöksiä. Miksi?

Itse asiassa PewDiePie ja Casey Neistat eivät suinkaan ole ensimmäisiä tubettajia, jotka kertovat videolla lopettavansa. MSN:n uutisvideolla pohditaan, että oikeasti lopettamisaallossa voi olla kyse siitä, miten tubettajat pitävät itsensä kiinnostavina: Kun ”lavastaa oman kuolemansa”, voi syntyä uudelleen.

Toisaalta lopettamisvideot itsessään ovat jo aikamoinen Tube-genre. The Verge -julkaisun jutussa todetaan, että kyse on vähän samasta kuin huippupainijan lopettamisuutisissa – painija voi jälleen palata matolle, kun hetki on oikea. Toinen Vergen vertailukohta ovat lopettamispäätöksen tekevät bändit, jotka sitten julkaisevat viimeisiä albumeita ja tekevät viimeisiä kiertueita aina vain uudelleen ja uudelleen.

Lopettamispäätösvideot ovat jo niin iso juttu YouTubessa, että niistä tehdään parodioitakin. Suosittu tubettaja Marcus Butler julkaisi myös hiljattain videon otsikolla Why i want to quit youtube, joka oli niin överi, ettei kyse voinut olla muusta kuin läpästä. Videon lopussa paljastuukin, että läppäähän se olikin.

Butlerin parodiavideo on kuin tubetähden lopettamisesta kertova uutissykli minikoossa: dramatiikkaa, suuria tunteita, lopettamispäätös ja paluu. Nyrkkisääntö reaktioon YouTube-tähden lopettamisvideosta: lopettaminen on totta vasta sitten, kun kanava todella on kuollut. Ennen sitä kannattaa suhtautua epäilyksellä lopettamisilmoitukseen.

Lue myös:

Go Suomi! Yksi YouTuben tunnetuimmista videoryhmistä teki tribuutin suomalaiselle Hydraulic Press -kanavalle

17-vuotias Niko pyörittää Suomen suosituinta musakanavaa YouTubessa – yli 900 000 seuraajaa sillä, että lisää bassoa muiden biiseihin

Tubettaja Tuure Boelius kertoi julkisesti homoudestaan – YouTube poisti videon ja palautti sen