Hyppää pääsisältöön

Musta Barbaari nousi 22-vuotiaana monikulttuurisuuden äänitorveksi – kolme vuotta myöhemmin hän on yhä salil eka, salil vika

Musta Barbaari olisi voinut luhistua paineen ja epätoivon alle monessa raskaassa tilanteessa. Niin ei kuitenkaan ole käynyt, koska Barbaari ei luovuta.

Musta Barbaari käy nykyään salilla noin viisi kertaa viikossa. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen, jos huomaa olevansa ensimmäinen tai viimeinen treenaaja kuntosalilla?

Mun täytyy olla salil eka salil vika.

Niinpä! Olen kuin Musta Barbaari!

Mustan Barbaarin debyyttisinkun musavideo julkaistiin YouTubessa 20. elokuuta 2013. Yli kolmen ja puolen vuoden jälkeen Salil eka salil vika on yhä se juttu, josta Musta Barbaari tunnetaan. Se oli iso hitti, mutta sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon. Viime vuosina Barbaari on ollut mukana vaikka missä: Yle Kioskissa, Lihamyrskyssä, kierrellyt puhumassa kouluilla ja osallistunut bodauskilpailuihin.

Suurelle yleisölle hän on kuitenkin se mies, joka asuu punttiksella ja bodaa niin hemmetisti. Mustalla Barbaarilla on leima, josta ei pääse eroon. Leima on still alive.

- Joo, kyllä se valitettavasti on, Musta Barbaari sanoo ja naurahtaa.

Kolmipäinen hartialihas pullottaa pitkähihaisen paidan alta.

- Siitä on tullut osittain kiusallinen taakka, mutta osittain se muistuttaa kuinka iso juttu se biisi oli, kun se tuli. Mutta hyvänen aika, nyt on kuitenkin pian 2017.

Minkäs teet. Ei ole sattumaa, että tämäkin haastattelu tehdään Mustan Barbaarin suosimalla kuntosalilla Helsingin Vuosaaressa. Treenaamme tänään hartioita ja olkapäitä. Emme polje alkuun kuntopyörää tai juokse matolla, sillä sellainen ei Barbaaria kiinnosta; nyt haetaan massaa.

Barbaari ottaa lämmittelypainoiksi sellaiset punnukset, joilla perustreenaaja jaksaa juuri ja juuri nostaa sarjaa. Kolmipäinen hartialihas pullottaa pitkähihaisen paidan alta.

Nyt ois rasismijuttu, soitetaan Mustalle Barbaarille

Salil eka salil vika oli ja on rohkea biisi. Barbaari pitää itsekin kappaletta provosoivana.

Musta Barbaari ei oo neekeri vaa stadin revityin laku.

Eihän valkoinen kantasuomalainen voisi edes huumorilla tehdä tällaista kappaletta. Eikä Musta Barbaarikaan voinut kuitata biisiä kepeänä läppänä.

Jo pian kappaleen julkaisun jälkeen Mustalta Barbaarilta alettiin haastatteluissa kysyä asioita monikulttuurisuuteen ja rasismiin liittyen. Suomeen oli syntynyt sanavalmis, itsevarma ja esiintymistaitoinen räppäri-bodari, joka uskalsi puhua pilke silmäkulmassa mustan miehen elämästä Suomessa.

Samalla totuus oli kuitenkin se, että 22-vuotias peruskoulun käynyt nuori mies asetettiin monikulttuurisen Suomen äänitorveksi. Vastuu oli suuri, sillä maahanmuuttokeskustelu alkoi kärjistyä mediassa.

Lähes tyhjästä isoksi mediailmiöksi noussut Musta Barbaari eli James Nikander oli tilanteesta hämmentynyt, stressantunut ja hieman sekaisin. Hän tiedosti hyvissä ajoin, ettei ole mikään tutkijatason asiantuntija maahanmuuttaja- tai monikulttuurisuusasioissa. Barbaari päätti kuitenkin ottaa sen tontin haltuun, jota hänelle tarjottiin.

- Kun piti sanoa jotain, niin päätin puhua sydämestäni ja omista kokemuksistani.

Toinen vaihtoehto olisi ollut se, että Barbaari jättäisi vastaamatta kysymyksiin tai laittaisi homman läskiksi. Se ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Barbaari, joka ihailee Martin Luther Kingiä, Malcolm X:ää ja muita vapaustaistelijoita, olisi kokenut pettävänsä faninsa, jos olisi kieltäytynyt haastatteluista.

- Silloin oltaisiin ajateltu, että tuo jätkä on feikki.

- Mä ajattelin, että hyvänen aika, hoidetaan tämä homma.

Ei välttämättä ole sattumaa, että Barbaarin jälkeen Suomesta on noussut useita maahanmuuttotaustaisia artisteja Seksikäs-Suklaasta, Kingfishistä ja PastoriPikestä lähtien.

Tienraivaaja nimeltä Musta Barbaari

Ennen Salil eka salil vika -biisiä Musta Barbaari julkaisi YouTube-kanavallaan Taru painojen herrasta -saagaa, joka on kuvattu – totta kai – kuntosalilla. Barbaari oli Justimuksen ohella yksi ensimmäisistä YouTube-kasvoista, jotka ottivat videoiden lisäksi musiikin haltuun.

"Kun piti sanoa jotain, niin päätin puhua sydämestäni ja omista kokemuksistani."― Musta Barbaari

Nykyään tubeartisti on jo käsite. Tunnetuimmat suomalaiset YouTubesta singahtaneet muusikot ovat Yhdysvalloissa vaikuttava Saara sekä Arttu Lindeman, joka kappaleet ovat nousseet eri listojen ykköseksi. Musta Barbaari näytti, ettei tubettajan tarvitse jämähtää vain yhteen lokeroon.

Nyt Musta Barbaari haluaa olla taas uuden asian tienraivaaja: tavoitteena on nousta takaisin kehonrakennuksen Suomen huipulle pelkän kasvisravinnon voimin. Barbaari ei ole syönyt lihaa noin vuoteen.

Tähän tavoitteeseen nähden Barbaarin treenaaminen salilla on hieman yllättävää: hänellä ei ole ruutuvihkoa tai muita muistiinpanoja siitä, miten isoilla painoilla nostetaan ja miten pitkää sarjaa tehdään.

- Tehdään nyt vaan ihan fiilispohjalta. Pitää tuntea oma kroppansa. Joinain päivinä ei kulje yhtä hyvin kuin toisina.

Kuulostaa ihan eri mieheltä, joka uhosi kolme vuotta sitten, että ei kipuu, ei hyötyy.

Musta Barbaari // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Vuosi kellarissa kasvatti ihmisenä

Hieman sen jälkeen, kun Musta Barbaari ryhtyi kasvissyöjäksi, hän myös lopetti bodauksen. Ajatus tästä tuntuu kummalliselta: mikä Barbaari se sellainen on, joka ei pumppaa rautaa?

Barbaarilla oli päätökseen moraalisesti pätevä syy. Ajatus kehonrakennuksesta alkoi tuntua pinnalliselta. Barbaari joutui pohtimaan, että tämäkö on se kuva, jota hän haluaa faneilleen välittää. Asioilleen omistautuvana persoonana hän lopetti bodauksen ohella kaiken urheilun, kokonaan.

Alkoi hyvin erikoinen ajanjakso Barbaarin elämässä.

Musta Barbaari oli 25-vuotias, kun hän muutti Prinssi Jusufin vanhempien kellariin.

Muuttoon ei liity mitään sen suurempaa dramatiikkaa. Barbaarin veli muutti pois Barbaarin ja Jusufin kimppakämpästä, eikä kaksikko halunnut asua isossa talossa kahdestaan. Tilapäisratkaisuna räppärit muuttivat Jusufin vanhemmille.

Tai siis, alun perin kyse oli tilapäisratkaisusta.

- Olin siellä melkein vuoden, Barbaari nauraa.

Tuo aika oli Barbaarille hyödyllisempää kuin hän oli ajatellut. Barbaarilla oli kerrankin aikaa vain itselleen, kun ei ollut pakko ängetä salille päivittäin. Oma aika on itsensä kehittämisen aikaa, kuten Barbaari sanoo.

Puolen vuoden jälkeen Barbaari huomasi, että hän tarvitsee urheilua. Rautaa pitää päästä taas takomaan – mutta eri asenteella kuin ennen. Jos rauta oli ennen vihollinen, nyt se on ystävä.

Paluu oli kuitenkin henkisesti haastavaa. Tauon jälkeen ne painot, joilla Barbaari oli aiemmin lämmitellyt, olivat muuttuneet maksimipainoiksi. Barbaari olisi voinut painua takaisin kellariin – mutta hän ei ole luovuttaja.

- Se oli nöyrä kokemus. Mutta niitä tarvitaan, jotta voi pitää terveellistä asennetta yllä. Sä alat näkemään maailman erilaisena.

- Nämä on niitä kokemuksia, jotka vahvistaa omia arvoja.

Ei Musta Barbaari olisi Musta Barbaari, jos hän olisi möhömahainen kaljankittaaja tai luuviulu honkkeli.

Tämähän kuulostaa isommalta asialta kuin pelkältä punttien kolistelulta. Sitä se Mustalle Barbaarille onkin. Kuntosaliharjoittelu ja lihaksikkuus on iso osa Musta Barbaari -brändiä, osa Barbaarin persoonaa. Ei Musta Barbaari olisi Musta Barbaari, jos hän olisi möhömahainen kaljankittaaja tai luuviulu honkkeli.

Mutta ei häntä tarvitse enää kuvitella myöskään minään salimörkönä, jonka elämän tarkoitus on tehdä hauiksesta perusjantterin reittä paksumpi lihaskimpale.

Nyt hän treenaa rauhallisesti ja tekee pitkiä toistoja. Painotkaan eivät lopulta huimaa päätä: nehän ovat lähes joka suorituksessa vain hieman suuremmat tai samat kuin keskivertokäyttäjällä. Hän tekee vipunostoja taakse kuuden kilon käsipainoilla.

Räväkkä, iloinen, pohdiskeleva – ja parempi räppäämään kuin ennen

Treenatessaan Musta Barbaari kuuntelee räppiä. Ei kuitenkaan omaansa, sillä eihän hän ole julkaissut kuin kaksi biisiä. Pari vuotta Salil eka salil vika -biisin jälkeen ilmestyi Kuka pelkää pimeet, mutta siitä ei tullut debyytin kaltaista moukaria.

Itse asiassa Barbaari ei nykyään edes pysty kuuntelemaan Salil eka salil vika -biisiä. Ei siksi, että biisi olisi hänen mielestään huono, vaan siksi, että hän räppää sen omasta mielestään kehnosti, huonolla tekniikalla. Nykybarbaari osaisi hoitaa homman paremmin.

Siksipä olisi kiva kuulla, miten hyvin hän sitten nykyään räppää - ja millaisista aiheista. Snäppiensä perusteella Barbaari on yhä se sama räväkkä persoona, joka voi hypätä yhden maailman tunnetuimman metallibändin lavalle kesken keikan. Aiemmin tänä syksynä Barbaari snäppäsi tilanteen, jossa hän sai helsinkiläisen bussin matkustajat laulamaan ja huutamaan yhteen ääneen.

Hän on myös se sama iloisuuden perikuva kuin ennen: jos suomalaisräppärit järjestäisivät positiivisuuskilpailun, Musta Barbaari olisi varteenotettava voittajaehdokas yhdessä Elastisen kanssa. Samalla Musta Barbaari on kuitenkin pohdiskelevampi ja hillitympi kuin aiemmin. Paremman sanan puutteessa harmonia kuvaa hyvin sitä tunnetta, joka Barbaarista välittyy.

Yleisön ei tarvitse odotella uusia biisejä enää kovin kauaa: Musta Barbaari aikoo julkaista useita uusia kappaleita ensi vuoden aikana.

Mutta vielä ainakin siihen asti hän on se tyyppi, joka laittaa kuntosalin valot päälle tullessaan ja sammuttaa ne lähtiessään.

Lue myös:

Musta Barbaari on Pokémon-fanaatikko – takana 12 tunnin metsästysreissu: “Tää on ihan sairasta”