Hyppää pääsisältöön

Westworldista on jäljellä enää finaalijakso – onko hurjall’ ilolla hurja loppu?

Varo spekulaatioita ja juonipaljastuksia aiemmista jaksoista!

Westworldissa Evan Rachel Wood on Dolores. // Kuva: HBO

Jos veikkasit etukäteen Westworldin olevan jotain Cowboys & Aliens -scifi-western-leffan luokkaa, pääsi HBO todistamaan luulosi vääriksi. Syksyn hitti, “uusi Game of Thrones”, on ollut televisiota parhaimmillaan.

Sarja kertoo teemapuisto Westworldista, jonne rikkaat voivat tulla leikkimään cowboyita. Puisto on asutettu isänniksi kutsuttavin robotein, joiden tietoisuus taitaa pikkuhiljaa heräillä.

Ensimmäistä tuotantokautta on jäljellä enää yksi, extrapitkä jakso: The Bicameral Mind eli kaksikamarinen mieli. Nimi pohjaa psykologi Julian Jaynesin teoriaan 1970-luvulta siitä, että aivot jakautuvat “puhuvaan” sekä “kuuntelevaan ja tottelevaan” osaan. Teoriaa on jo käsitelty sarjan aikana, mahdollisena pohjana isäntien tietoisuuden rakentamiselle.

Jakson on ohjannut ykkösjaksossakin puikoissa ollut Jonathan Nolan, toinen Westworldin luojista ja kirjoittajista (ja elokuvantekijä Christopher Nolanin veli).

Sarja saattoi aluksi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta onneksi ilmiö kasvoi valtavaksi. Tarinaan sisälle pääsyyn ja omiin spekulaatioihin on nimittäin voinut saada tukiopetusta lukuisten artikkelien, keskusteluketjujen ja Youtube-videoiden analyyseistä ja teorioista.

Useat faniteoriat on todistettu oikeiksi.

Saimme esimerkiksi tietää Bernardin (Jeffrey Wright) olevan isäntä ja sen, että Westworldin vanhin isäntä Dolores (Evan Rachel Wood) tappoi puiston toisen luojan, Arnoldin.

Jäljellä on enää 90 minuuttia tätä kautta. Nämä mysteerit ovat yhä selvittämättä.

Robert Ford (Anthony Hopkins) on toinen Westworldin luojista. // Kuva: HBO

Millainen on Fordin uusi tarina? Toinen luoja Robert Ford (Anthony Hopkins) on kauden ajan rakentanut puiston laitamille uutta tarinaa (jonka perustukset näyttävät kuitenkin Doloresin muistoista tutuilta). Saako Ford tarinansa finaalissa valmiiksi, ja mihin se voikaan johtaa? On esimerkiksi pohdittu, että Ford rakentaa Westworldia Westworldin sisään. Hetkonen...mitä?

Miksi Dolores tappoi Arnoldin? Dolores päätyy tarinassaan aina samaan paikkaan: pieneen kylään, jossa tapahtuu joukkomurha (ja jota Ford näyttää luovan uudelleen). Doloresin tarinaan kirjoitetun rakkaan Teddyn (James Marsden) traumat verilöylystä “Escalantessa” näyttävät sijoittuvat myös samaan paikkaan.

Kuka on Teddyn pelkäämä pahishahmo Wyatt? Teddy kertoo, että Wyatt, joka teloitti miehiä Escalantessa, kuuli Jumalan äänen. Kylässä nähtävät isännät, myös Dolores, kuulevat Arnoldin äänen. Wyatt tappoi paikan kenraalin, Dolores Arnoldin.

Ford toteaa Teddylle, että kaikki parhaat tarinat perustuvat totuuteen. Voisiko siis olla, että Ford on kirjoittanut Wyattin Teddyn tarinaan Doloresiksi?

Varmistuuko mustapukuisen miehen henkilöllisyys? Moni on varmasti törmännyt teoriaan, että sarjassa seurataan kolmen aikatason tapahtumia yhtäaikaisesti: tapahtumat 35 vuotta sitten, 30 vuotta sitten ja nyt. Meille selvisi, että Bernard on rakennettu Arnoldin pohjalta, ja että Doloresin ja “Bernardin” keskustelut onkin käyty Doloresin ja Arnoldin välillä. 35 vuotta sitten.

Ja nyt varoen – tämä on spekulaatiota, mutta samalla mahdollinen juonipaljastus:

Yleisesti uskotaan, että Doloresin kanssa seikkaileva William (Jimmi Simpson) onkin – sopivasti nimeämätön – mustapukuinen mies (Ed Harris) nuorempana. Tällöin Doloresin ja Williamin yhteinen taival tapahtuukin kolmekymmentä vuotta sitten, ja mustapukuinen mies riehuu nykyhetkessä.

Pääseekö mustapukuinen mies jo tällä kaudella Labyrinttiin, jonne hän on kovasti ollut matkalla? Yhdeksännen jakson lopussa mies päätyy pikkukylän kirkkoon. Samaan kirkkoon, jonka kautta Dolores on päässyt puhumaan Arnoldille. Onko kirkko tie labyrinttiin?

Mustapukuinen mies muuten uskoo, että Wyattin tehtävä on yrittää estää hänen pääsynsä Labyrinttiin. Jakson lopussa kirkossa häntä oli odottamassa Dolores...

Westworldin mystinen mustahattuinen mies (Ed Harris). // Kuva: HBO

“Helvettiin pääsee helposti”

Koska Westworldin toinen tuotantokausi on jo varmistettu, jäävät jotkut tilanteet mitä luultavimmin auki. Sarjan tekijät Jonathan Nolan ja Lisa Joy kuitenkin lupaavat, että mysteereihin saadaan jo nyt vastauksia.

Lähtötilanne finaalia kohti mentäessä on räjähdysherkkä. Vaikka “koneiden kapina” -tyyppinen kliimaksi onkin tuntunut luontevalta lopputulemalta, ei sellaista isossa mittakaavassa ehkä nähdäkään (vielä ensimmäisellä kaudella).

Upean Thandie Newtonin esittämä Maeve ja hänen värväämänsä robotit aiheuttavat todennäköisesti hämminkiä tehtailupuolella ja Dolores puistossa. Heräävätkö kuumottavat, uinuvat isännät? Maeve julisti lähtevänsä pois puistosta – onnistuuko hän?

Maeve (Thandie Newton) on robotti. // Kuva: HBO

Valitettavasti Westworldin toinen kausi tulee ulos aikaisintaan vuonna 2018. Sillä aikaa voidaan jäädä odottelemaan lukuisia palkintoehdokkuuksia ja -voittoja.

Westworldin ensimmäisen kauden viimeinen jakso HBO Nordicissa 5.12.

Lue myös: **
**
Westworldin uusin jakso oli käänteentekevä – onko puiston Pandoran lipas nyt auennut?