Hyppää pääsisältöön

Hyrinää

Piirretyssä jaksokuvassa kiharapäinen nainen, mies ja kuvitusta.
Piirretyssä jaksokuvassa kiharapäinen nainen, mies ja kuvitusta. yle draama


Tilaa podcast

Emma ja Sami päätyvät testaamaan onko seksi enää vaihtoehto, kun ollaan vain ystäviä. Siinä he eivät ole ainoita. Seksi perinteisen parisuhteen mallin ulkopuolella on yleinen mutta usein vaiettu kokemus.

Rajamaasto ystävyyden ja parisuhteen välillä on täynnä halauksia, pitkiä kosketuksia, kädestä pitämistä, pään silittämistä, sylissä olemista ja seksiäkin. On helppoa uskoa, että tietäisimme, kuinka ystävän koskettaminen eroaa rakastetun kosketuksesta. Yhteisen päätöksen lisäksi on kuitenkin mahdotonta määritellä selkeää tekijää, joko toimisi vedenjakajana ystävyyden ja parisuhteen välillä.

Transition out tai suomeksi siirtymä ulos. Siinä ehkä tieteellisin mahdollinen määrittely sille tilanteelle, kun parisuhteen päättyessä halutaan vielä jatkaa yhteistä seksielämää. Termi kuvaa yhtä Elina Saarenmaan friends with benefits -tutkimuksessa tunnistetuista tavallisista suhdetyypeistä. Kuten muutkin friends with benefits -suhteet, myös transition out on pääasiassa pitkäaikainen seksille perustuva läheinen ihmissuhde, jota kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan pidä parisuhteena.

Me ollaan ystäviä. Ei ystävät pussaa, kun ne lähtee!― Sami

Friends with benefits-suhteet pidetään usein salassa. On toki vaikeaa kuvailla suhdetta, jolle ei suomeksi ole edes vakiintunutta sanaa. Suurempi syy salassapidolle on kuitenkin suhteen osapuolten kohtaamat sosiaaliset odotukset parisuhteelle. Saarenmaan tutkimuksessa haastatellut kertovat tulleensa tuomituiksi puhuttuaan suhteestaan jopa lähimmilleen. “Olet kuitenkin rakastunut siihen”, “tuhlaat aikaasi” tai “jossain vaiheessa alatte varmaan seurustella” ovat tyypillisiä vastineita suhteesta avoimesti puhuvalle.

Totutut mielikuvat parisuhteesta, eli niin kutsutut mono-normatiiviset odotukset, rajoittavat paitsi friends with benefits -suhteista avautumista, myös monien polyamorisissa suhteissa elävien avoimuutta omista parisuhteistaan. Heli Tikkasen tänä syksynä julkaistun pro gradu -tutkimuksen mukaan osa ns. polykaapissa olevista pelkää myös “julistamisen” leimaa, jos he kertovat avoimesti tilanteestaan. Tämän seurauksena ei ole epätavallista, että polysuhteessa elävien sosiaaliset verkostot painottuvat muiden polysuhteisten suuntaan.

Kuka saa päättää missä kulkee raja ystävän ja rakastetun välillä? Voiko kädestä pitää kiinni monella eri tavalla? Eikö suudelma ole sama riippumatta siitä, kuinka monta ihmistä sen osapuolet rakastavat? Kosketamme ystäviä ja rakastettuja eri tavalla. Vain me itse tiedämme miksi.

Vieraiden esittelyt

Elina Saarenmaa, modernien suhteiden asiantuntija

Elina Saarenmaa on modernien suhteiden asiantuntija ja seksuaalineuvoja, joka on tutkinut vuorovaikutusta ihmissuhteissa ja kulttuurien välillä.

Melissa Mäntylä, seksibloggari

Melissa Mäntylä kirjoittaa suosittua Muistiin panot -blogia seksistä, suhteista ja rakkaudesta.

Sonja Koski, apinatutkija

Sonja Koski on podcastin vakiovieras ja Suomen ainut kädellisten tutkija. Hän työskentelee Helsingin yliopiston huippuyksikössä vertailevan psykologian, käyttäytymisbiologian ja evolutiivisen antropologian parissa. Koski tekee tutkimusta empatian evoluutiosta tarkastelemalla sitä ihmisvauvoilla ja aikuisilla marmosettiapinoilla. Lisäksi hän tutkii kädellisten, erityisesti simpanssien ja marmosettien, persoonallisuutta ja sosiaalista vuorovaikutusta.

Jakson ääninä vierailevat Marja Vehkanen, Pasi Nevalaita ja Jouni-Pekka Uitto.

Elina Saarenmaa hymyilee kuvassa. Kuvaan lisätty grafiikkaa.
Elina Saarenmaa Elina Saarenmaa hymyilee kuvassa. Kuvaan lisätty grafiikkaa. yle draama
Melissa Mäntylä makaa selällään ja katsoo kameraan. Kuvaan lisätty grafiikkaa, kuten sydämiä.
Melissa Mäntylä Melissa Mäntylä makaa selällään ja katsoo kameraan. Kuvaan lisätty grafiikkaa, kuten sydämiä. yle draama
Sonja koski hymyilee kameralle ikkunan edessä. Kuvaan lisätty grafiikkaa.
Sonja Koski Sonja koski hymyilee kameralle ikkunan edessä. Kuvaan lisätty grafiikkaa. yle draama

Ystäväkirjeessä Katja Ketun kirje ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Huono ystävä

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

 • Kotiottelu

  Osa 7: Joukkuepelissä saadaan mustelmia. Kirje: Jari Hanska

  Osa 7 Kun kahdesta kaverista tulee kolmen kopla, onko joku aina joukon häviäjä? Emma vierailee kommuunissa, ja etsii neuvoja Miian ja Samin kanssa asumiseen apinatutkijalta sekä kiekkolegendalta. Ystäväkirjeessä toimittaja-käsikirjoittaja Jari Hanskan pukuhuonekannustuspuhe, joka nostaa rapakuntoisimmankin eläkejärjestelmän voittoon toisella puoliajalla.

 • Kohtaamisia

  Osa 6: Ystävystyminen on leikkiä. Kirje:Susinukke Kosola

  Osa 6 Mistä keinot ylittää epävarmuus ja ystävystyä rohkeasti myös aikuisena? Emma kohtaa taiteilijan ja hyvän haltijattaren, joka vapauttaa hänet nolouden pinteestä. Sami pyytää hurjaa palvelusta. Ystäväkirjeessä runoilija Susinukke Kosolan kirje menetetylle ystävälle.

 • Hurja putki

  Osa 5: Kriisissä ystävyys testataan. Kirje: Eeva Vekki

  Osa 5 Kestääkö ystävyys kateuden ja kriisit, vai pitäisikö huonosta ystävästä ottaa ero? Emma hoitaa eroahdistusta tositelevisioputkella, kuulee tunnustuksia huonosta ystävyydestä ja tapaa tunnetun näyttelijäkaksikon, joiden ystävyys on kestänyt 40 vuotta. Ystäväkirjeessä koomikko Eeva Vekki ja kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Mi-nun per-hee-ni

  Osa 4: Samilla on vauvakuume. Kirje: Kasper Strömman

  Osa 4 Miltä tuntuu miehen vauvakuume? Voiko hyvän ystävän kanssa jakaa ilojen ja surujen lisäksi yhteisen perheen? Emma tapaa vanhemmuuskumppanina perheen perustaneen äidin, ja kuulee, mitä tekemistä on muumimukilla ja vauvojen tekemisellä. Ystäväkirjeessä Kasper Strömmanin kirje lapselleen.

 • Lokerossa

  Osa 3: Onko naisten juttuja olemassa? Kirje:Thelma Siberg

  Osa 3 Voivatko miehet ja naiset koskaan todella olla ystäviä? Vai johtaisiko koko sukupuolijaottelu historian romukoppaan? Emma kohtaa sateenkaarilipun tuoman turvan, ja kuulee kuinka monta barbia tarvitaan tyttönä olemiseen. Ystäväkirjeessä näyttelijä Thelma Sibergin kirje rakkaalle ystävälle.

 • Hyrinää

  Osa 2: Pilaako seksi ystävyyden? Kirje: Katja Kettu

  Osa 2 Mitä tapahtuu, kun ystävyys siirtyy lakanoiden väliin? Miksi jonkun ystävän kanssa voi mennä sänkyyn, ja toista taas on niin vaikea koskettaa? Emma törmää friends with benefits -tutkijaan ja saa elämänohjeita polyamoriselta seksibloggarilta. Ystäväkirjeessä kirjailija Katja Ketun kirje ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Vain ystäviä

  Osa 1: Emma haluaa olla vain ystäviä. Kirje: Asa Masa

  Osa 1 Jotkut suhteet on luotu kestämään, toiset hajoamaan sanoihin: “Olis parempi jos me oltais vain ystäviä”. Fakta sekoittuu fiktioon ja tosielämä valtaa käsikirjoituksen, kun kolmekymppiset Emma ja Sami päättävät rakentaa ystävyyttä parisuhteensa savuaville raunioille. Miksi kuitenkin vain ystäviä? Ja voiko ystäviksi edes oppia? Emma etsii ratkaisua apinoista, muinaisilta kreikkalaisilta, sanakirjasta ja filosofilta. Ystäväkirjeessä rap-artisti Asa Masan kirje ystävälle, jota ei ole vielä tavannut.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Maria Pettersson

  Kirje 8: “Ystäväni, meidät halutaan erottaa.”

  Kirje 8 “Jos minun maani olisi miehittänyt sinun maasi ja isäni surmannut sinun isäsi, olisitko ryhtynyt ystäväkseni?” Maria Pettersson lukee kirjeensä eurooppalaiselle ystävälle.

 • Jari Hanska

  Kirje 7: “Ihan totta, nyt tsemppi päälle!”

  Kirje 7 “Ihan totta, nyt tsemppi päälle! Tätä menoa meille käy niinku MM-kisoissa 2003: Hukataan 5-1 johtoasema yhdessä hujauksessa!” Jari Hanska lukee pukuhuonekannustuspuheen rapakuntoiselle eläkejärjestelmälle.

 • Susinukke Kosola

  Kirje 6: ''Olen yliajatellut sinut pois ystävyydestämme.''

  Kirje 6 ''Sille, mitä olemme, ei ole sanaa.'' Susinukke Kosola lukee kirjeen menetetylle ystävälleen.

 • Eeva Vekki

  Kirje 5: Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu.

  Kirje 5 ''Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu, koska häntä ei kiinnosta. Huono ystävä vie enemmän energiaa kuin antaa.'' Eeva Vekki lukee kirjeensä kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Kasper Strömman

  Kirje 4: ''En nimittäin aio olla ystäväsi ja kerron miksi.''

  Kirje 4 ''Minun puolestani saat siis etsiä ystäväsi muualta. Ja minä taas keskityn huolehtimaan sinusta niin kauan kuin elän.'' Kasper Strömman lukee kirjeen lapselleen ystävänä.

 • Thelma Siberg

  Kirje 3: ''Jokaisen ystävän kanssa on se oma juttu.''

  Kirje 3 ''Mä oon tuntenut lujaa ystävyyttä ja sielunsisaruutta sekä naiseen että mieheen.'' Thelma Siberg lukee kirjeen rakkaalle ystävälleen.

 • Katja Kettu

  Kirje 2: “Me emme kampaa toistemme hiuksia.”

  Kirje 2 “Meidän välillemme sopii nauru silloin kun maailma on liian kauhea itkettäväksi.” Katja Kettu lukee kirjeensä ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Asa Masa

  Kirje 1: “Tikulla pitkävihaista silmään”, sanoo Masa.

  Kirje 1 “En ole ikinä tavannut sua, mutta luulen, että meistä vois tulla ystäviä.” Asa Masa lukee kirjeen ystävälle, jota ei ole koskaan tavannut.

 • Mikä Huono ystävä?

  Hyviä aikeita ja paskoja ystäviä joka keskiviikko 30.11.

  Huono ystävä valloittaa korvasi ja sydämesi! Hyviä aikeita ja rikottuja rajoja Ylen hoteimmassa podcastissa - kuuntele kaikki jaksot Areenassa. #huonoystävä

 • Tekijät

  Kuka tätä podcastia oikein tekee?

  Kurkkaa äänen taakse ja selvitä kuka Huono ystävä -podcastia tekee!