Hyppää pääsisältöön

Juankosken salarahoittajat

Artak Tovmasyan on armenialainen liikemies
Artak Tovmasyan on armenialainen liikemies Kuva: Yle armenialaiset,premium board

Piskuisessa Juankosken kunnassa sijaitsevan kartonkitehtaan ympärillä on pyörinyt erikoinen konsulttien, sijoittajien, valtion ja kunnan tukien sekä saneerausten ruletti jo vuosikymmenen ajan. Premium Board -tehtaaseen liittyykin poikkeuksellinen julkinen intressi, koska hankkeessa on palanut huomattavia määriä veronmaksajien rahaa.

Vuonna 2014 hyväksyttiin poikkeuksellinen velkasaneeraus kun velat annettiin anteeksi lähes kokonaan.

Kartonkitehtaan tarina on erittäin monisyinen eikä sen kaikista käänteistä tunnu tietävän edes käytännössä koko ajan mukana ollut kunnanjohtajakaan.

Juankosken kunta on osallinen tapahtumien kulussa, koska se takasi alkuperäisen ukrainalaisyrittäjän Valeriy Samorizin pankkilainan. Kun kaupunki pari vuotta myöhemmin joutui maksamaan lainan pankille, velkaa oli jäljellä vielä melkein tuhat euroa kuntalaista kohti.

Kaupungille tuli täytenä yllätyksenä, että Samoriz ei ollutkaan sijoittanut hankkeeseen omia rahojaan. Rahoitus olikin tullut kyprokselle rekisteröidyltä Milini Holdingilta.

Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko kertoo MOT:n haastattelussa, että yllättävä tieto kaupungin entisen suurtyönantajan, nykyään saneerauksessa olevan, Premium Boardin uudesta hallituksesta tuli hänelle kesällä.

Milini-yhtiön juristi, nykyinen Premium Board Capitalin hallituksen jäsen Oleksandr Skoblia sanoo MOT:lle, että rahoitus järjestettiin alun perin vaihtovelkakirjalainan kautta. Milini otti Juankosken tehtaan omistajayhtiön, Hollannissa toimivan Pehami B.V:n hallintaansa Amsterdamin käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Alkuperäinen yrittäjä Valeriy Samoriz kuitenkin kiistää hallinnan menetyksen, ja oikeustaistelu Juankosken tehtaasta jatkuu edelleen Helsingin ja Amsterdamin käräjäoikeuksissa.

Milinin takana armenialais-venäläiset liikekumppanit

Milinin hallinta on nyt armenialaisella Artak Tovmasyanilla ja venäläisellä Valery Telepnevillä. Milini väittää investoineensa Juankoskelle tähän mennessä lähes 11 miljoonaa euroa.

"Tänä vuonna olemme investoineet 1,8 miljoonaa”, sanoo Artak Tovmasyan MOT:n haastattelussa Armenian Jerevanissa. MOT ei pysty vahvistamaan onko summa jo päätynyt Juankoskelle asti, sillä tehtaalla ei juuri ole toimintaa.

Tovmasyan kritisoi kovin sanoin entistä liikekumppaniaan.

"Kävi ilmi, että ex-liikekumppanini ei johtanut yhtiötä tehokkaasti. "Kun totesimme, että kahdelle vuodelle laadittu liikesuunnitelma ei ollut toteutunut yhdenkään kohdan osalta, erotimme hänet ja nimitimme yhtiöön uuden johdon.”

MOT:n kysymykseen siitä, miksi todelliset omistussuhteet piti salata, Milinin lakimies Oleksandr Skoblia vastaa, että sijoittajat eivät vielä alussa toimineet juridisesti edunsaajina. ”Ei siis ollut lakiin perustuvaa velvoitetta ilmoittaa Miliniä varsinaiseksi omistajaksi.”

Vuonna 2011 - kun Premium Boardin hanke käynnistyi - Milinin osakkeet omisti Tovmasyanin venäläinen liikekumppani Valery Telepnev. Tovmasyan kertoo itse olleensa alussa mukana hankkeen taustalla järjestämässä rahoitusta.

”Telepnev teki minulle ehdotuksen, mutta kaikista muista asioista keskusteltiin suoraan Valeri Samorizin kanssa vuodesta 2011 lähtien. Minä matkustelin hänen kanssaan ja järjestin tapaamisia eri rahoittajien kanssa.”

Virallisesti Artak Tovmasyanista tuli Juankosken tehdasta nykyään hallinnoivan kyproslaisen Milinin toinen osakas vuoden 2013 lopussa, samaan aikaan kun kartonkitehtaan velkasaneeraus oli vielä kesken Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Läpinäkymätön yhtiörakenne luo riskejä

Tilinpäätöksistä näkyy, että Premium Board osti materiaaleja ja palveluja lähes neljälläkymmenellä miljoonalla eurolla reilun kahden vuoden aikana. Valmiit tuotteet myytiin lähes materiaalien hinnalla.

Premium Boardin talousvaikeuksien vuoksi materiaalihankintoja oli pakko tehdä Hangossa sijaitsevan Farocon-yhtiö kautta, joka tuolloin oli Valery Samorizin hallinnassa.

Farocon on sama yhtiö, joka oli Juankosken takaaman lainan vakuutena. Juankosken kaupunki on jo pitkään yrittänyt hakea Faroconia konkurssiin, mutta ei ole vielä tavoittanut vastuuhenkilöä, jolle Samorizin yhtiö on sittemmin siirretty. Näin erityistilintarkastusta ei ole saatu tehtyä.

Kun omistajan yritysyhteydet eivät ole olleet tiedossa, ei saneerausmenettelyssä ole myöskään voitu täysin varmistua siitä, millä ehdoilla Premium Board on tehnyt kauppaa lähipiirin omien yhtiöiden kanssa.

Artak Tovmasyan kertoo MOT:n haastattelussa, että tulevaisuudessa konserni ostaa polttoaineita Tovmasyanin ja hänen liikekumppaninsa Valery Telepnevin Venäjällä toimivalta yritykseltä.

”Olemme alkaneet valmistaa biopolttoainetta Venäjällä. Tämä projekti käynnistyi neljä vuotta sitten. Osa polttoaineesta tulee Suomen-tehtaan käyttöön.”

Venäjän vetoomustuomioistuinten pöytäkirjoista löytyy viime vuosilta tietoja Valery Telepnevin kolmesta yrityshankkeesta, jotka ovat päätyneet konkurssiin.

Rahanpesulait velvoittavat pankit tuntemaan asiakkaansa

Toinen läpinäkymättömään rahoituksen liittyvä ongelma on rahanpesuun liittyvän valvonnan vaikeutuminen. Koko ajan tiukentuva lainsäädäntö edellyttää, että pankit tuntevat asiakkaansa ja valvovat rahansiirtoja.

Valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera ei suostunut MOT:n haastatteluun, mutta kommentoi asiaa lyhyesti sähköpostilla. Finnvera vahvistaa, että valtion rahoituslaitoksena sitä sitovat samat asiakkaan tuntemisvelvoitteet kuin pankkejakin.

Artak Tovmasyanilla on suhteita Venäjän, Armenian ja Ukrainan poliittisiin päättäjiin.

Esimerkiksi Ukrainassa ennen venäjämielisen presidentti Viktor Janukovitsin kaatumista Tovmasyanin läheinen liikekumppani FIM-nimisessä rahoitusalan yhtiössä oli miljonäärikansanedustaja, jolla on huomattavia omistuksia Lontoossa ja jonka venäjämielinen poliitikkosuku sai jopa syytteitä vallanvaihdoksen jälkeisessä Ukrainassa.

Juuri tällaisten yhteyksien tunnistaminen ollut keskeinen syy koko ajan tiukentuvien rahanpesulakien säätämiseen.

”Kavallusjupakka loppuunkäsitelty”

Artak Tovmasyan ja suomalaisen Premium Boardin hallituksen jäsen Oleksandr Skoblia korostavat, että venäläispankkiin liittyvä rikostutkinta on heidän osaltaan ohi, ja he ovat pystyneet todistamaan, että eivät ole pankin omistajan liikekumppaneita.

Ensimmäisen tasavaltalaispankin eli PRB-pankin varojen siirtoon liittyviä oikeusprosesseja on kaksi. Siviilipuolen prosessi, jossa pankin varallisuuden eli velkasalkun siirto Artak Tovmasyanin yhtiölle kumottiin, on käynyt läpi kaikki valitusasteet

Sen sijaan rikosjuttu pankin kahta johtajaa ja pankin todellista omistajaa vastaan on edelleen kesken. Moskovan vetoomustuomioistuimen lausunto tältä syksyltä kuvaa kesken olevaa rikosprosessia edelleen näin.

Moskovan vetoomustuomioistuin 4.8.2016
Jutun aineistossa on kopio Venäjän rikoslain pykälän 160 perusteella nostetun oikeusjutun nro 221822 pöytäkirjoista.
Oikeusjuttu koskee Pankin varojen siirtämistä juuri ennen konkurssia mm. pankin omaisuuden kavaltamista High-tech Toolbox Oy:n ja Threepwood Investmentsin kanssa tehdyillä kaupoilla.

… Threepwood Investments ja pankin omistaja …allekirjoittivat sopimuksen ….pankin toimiluvan peruuttamisen jälkeen.

… hakijan perustelu, että ei ole tiennyt asiasta, ei vastaa todellisuutta.

Rikostutkinnan aikana on todettu, että kaupat tehtiin ulkomaalaisten yhtiöiden edunsaajan hyväksi, joka on Pankin todellisen omistajan lapsuudenystävä.

Investoinnin tähtäin 5-6 vuotta

Tovmasyan sanoo, että hänen tähtäimensä Juankoskella on seuraavat 5-6 vuotta.

”Kun kerran olemme ryhtyneet tähän, emme hylkää sitä kesken kaiken. Investointimielessä aikeenamme on nostaa se jaloilleen, tehdä siitä tuottava ja myydä se sen jälkeen, tai ehkä jätämme osan siitä omistukseemme”, sanoo Tovmasyan.

MOT tutki Juankosken tehtaan omistajien taustoja yhdessä kansainvälisen korruptionvastaisen toimittajajärjestö OCCRP:n kanssa. Järjestö julkaisee omat juttunsa Tovmasyanin liiketoimista ja yhteyksistä pankkikavallukseen omilla sivuillaan ja armenialaisella uutissivustolla.