Hyppää pääsisältöön

Rautatie – tv-elokuvien klassikossa junaa ihmettelevät Leo Jokela ja Anja Pohjola

Anja Pohjola, Leo Jokela ja Mauri Saikkonen tv-elokuvassa Rautatie.
Anja Pohjola, Leo Jokela ja Mauri Saikkonen tv-elokuvassa Rautatie. Anja Pohjola, Leo Jokela ja Mauri Saikkonen tv-elokuvassa Rautatie. Kuva: YLE rautatie,Juhani Aho,Anja Pohjola,Leo Jokela,Mauri Saikkonen

Syrjäisessä torpassaan Liisa ja Matti kuvittelevat rautahevon olemusta ja päättävät kesän koittaessa lähteä sitä katsomaan.

Kun Juhani Aho kirjoitti pienoisromaaninsa vuonna 1884, olivat junat ja rautateitten rakentaminen yleisiä puheenaiheita, joista oltiin mieltä puolesta ja vastaan. Ahon teoksessa uutta ihmettä lähtevät katsomaan syrjäisen torpan asukit, joiden elämään rautatie ei tarjoa mitään muutosta.

Televisioteatteri oli voimissaan 1970-luvun alussa, ja pölyttyneistä studiotuotannoista oli siirrytty ulkokuvauksiin. Kari Franck oli kiinnitetty ohjaajaksi jo 1960-luvun lopulla, ja 1970-luvulla hän ohjasi merkittäviä suomalaiskansallisia teoksia televisiolle, kuten Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjä (1972) ja Pentti Haanpään Isännät ja isäntien varjot (1976). Noiden välissä syntyi toiveklassikon asemaan noussut Rautatie vuonna 1973.

Tv-elokuva alkaa talvisten hankien keskeltä, kun Matti saa ensi kerran kuulla rautahevosesta eli höyryveturista, joka juostessaan syö halkoja. Liisa-rouva ei Matin kertomusta usko. Mielikuva ei jätä miestä rauhaan, ja lisää tietoa on hankittava rovastilta ja ruustinnalta.

Lopulta on lähdettävä katsomaan, että tietäisi mihin uskoa.

Franckin ohjaus on hienovaraisen realistinen ja lepää paljolta loistavien näyttelijöiden varassa. Leo Jokelan pienieleinen näyttelijäntyö rakentaa Matista moniulotteisen ja uskottavan hahmon, jolle nauraa hyväntahtoisesti ja vilpittömästi. Anja Pohjolan Liisa on kotona topakka mutta maailman ihmeen äärellä arka ja varovainen.

Sivurooleissakin nähdään pieniä ja kipakoita karaktäärejä, kuten Tarja-Tuulikki Tarsalan ruustinna, Kristiina Halkolan postineiti, Mauri Saikkosen junajuoppo ja Sakari Halosen rovasti. Pääparin karisma peittää kuitenkin pienemmät roolisuoritukset nopeasti alleen.

Anja Pohjola on Liisa ja Leo Jokela on Matti televisioelokuvassa Rautatie.
Anja Pohjola on Liisa ja Leo Jokela on Matti televisioelokuvassa Rautatie. Kuva: Yle Kuvapalvelu Juhani Aho,Anja Pohjola,Leo Jokela,rautatie
  • Rautatie (1973) Ohjaus Kari Franck. Dramatisointi Juhani Ahon Rautatien mukaan Matti Rossi. Leikkaus Jyrki Rapp. Kuvaus Heimo Meriheinä. Äänitys Urpo Hyvärinen. Rooleissa Leo Jokela, Anja Pohjola, Sakari Halonen, Tarja-Tuulikki Tarsala, Jaakko Haapanen, Markku Riikonen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Mauri Saikkonen, Sinikka Sokka. Tuotanto Yle Televisioteatteri.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa