Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö mitä lasten kanssa kotona vietetyt vuodet sinulle maksavat? MHL selvitti

Kotihoito maksaa
Kotihoito maksaa Marja Hintikka Live

Lasten ja kotona vietettyjen vuosien arvoa ei voi mitata rahassa – vai voiko sittenkin? MHL otti härkää sarvista ja selvitti, mitä maksaa olla kotona yhden lapsen kanssa lain sallimat kolme vuotta. Laskelma on tehty sen mukaan, että perheessä on yksi lapsi, vanhempi tienaa 2760 euroa kuussa ja asuu Helsingissä. Loppusumma on vaikuttava, yli 56 000 euroa.

Näin selvitimme

Aloitimme selvittämällä mikä on 20-44-vuotiaiden naisten mediaanipalkka. Mediaani tarkoittaa keskimmäistä lukua, eli sitä, että sekä yli että alle tuon summan tienanneita on yhtä paljon. Valitsimme laskelman pohjaksi naisten mediaanipalkan, koska sekä vanhempainvapaata että kotihoidontukea käyttävät lähes yksinomaan äidit.

Saimme Tilastokeskukselta summan 2760,42 euroa kuukaudessa ennen veroja. Netissä löytyvien laskureiden avulla selvisi, että keskimääräinen veroprosentti ansiotulosta on 27 ja siten palkasta käteen jäävä summa on 2015,11 euroa kuukaudessa.

Kelan tuet

Lastaan hoitava vanhempi saa ensin noin kymmenen kuukauden ajan ansioihin sidottua tukea (äitiysraha ja vanhempainraha). Tältä ajalta tulot pysyvät lähes samoina kuin palkkatyössä eikä kotona olo vaikuta myöskään eläkkeeseen. Ansioihin sidotun tuen jälkeen kotiin jäävä vanhempi saa kotihoidon tukea, joka on 341,27 euroa/kk. Kotikunnasta riippuen voi tähän päälle saada kuntalisää.

MHL:n laskelmassa käytämme Helsinkiä, jossa kuntalisä on 264 euroa siihen saakka, kun lapsi täyttää 1,5-vuotta. Tuki pienenee asteittan: 1,5-2-vuotiaasta lapsesta maksetaan 218,64 euroa ja 2-3-vuotiaasta 134,55 euroa kuukaudessa.

Työtulojen menetys

Esimerkkitapauksen vanhempi tienaa siis 2015,11 euroa kuussa verojen jälkeen. Laskelmissa ei tietenkään voitu ottaa huomioon muutoksia, joita työelämässä olisi saattanut kolmen vuoden aikana tapahtua, kuten palkakorotukset tai -laskut. Yhteensä työtulojen menetys on vähennettyjen kotihoidontukien jälkeen 40 697,34 euroa.

Vaikutus eläkkeeseen

Naiset siirtyvät tämän hetken tietojen mukaan työeläkkeelle keskimäärin 63,8-vuotiaina. Elinajanodotteen mukaan nainen ehtii tämän jälkeen viettää eläkepäiviä noin 23 vuotta. Eläketurvakeskuksen laskelmien avulla selvisi, että kotiin jäävä äiti menettää eläkettä 57,18 euroa kuukaudessa. Yhteensä hän menettää täten eläkkeitä 23 vuoden ajalta yhteenä 15 781,68 euroa.

Loppusumma

Kun laskee yhteen työtulojen ja eläkkeen menetyksen, kolme vuotta kotona lapsen kanssa maksaa helsinkiläiselle 56 479 euroa verojen jälkeen.

Saimme laskelmissa apua Kelalta, Tilastokeskukselta ja Eläketurvakeskukselta.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.