Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

AFK-blogi: Ensi vuosi näyttää hyvältä ja mielenkiintoiselta

Täysi katsomo seurasi Assembly Winter 2015 CS:GO-turnausta läpi tapahtuman
E-urheiluyhteisön vuosi 2017 näyttää jo nyt hyvin valoisalta Suomessa. Täysi katsomo seurasi Assembly Winter 2015 CS:GO-turnausta läpi tapahtuman Kuva: Yle / Juha Lahti counter-strike

Vuotta on jäljellä enää muutama viikko ja suomalainen e-urheiluyhteisö on tällä hetkellä muutosten kourissa. Tuleva vuosi näyttää kuitenkin nyt jo valoisammalta kuin kenties koskaan.

Kaikkien aikojen e-urheiluvuosi Suomessa alkaa hiljattain lähenemään loppua. Suomalaisten osalta vuoteen on mahtunut ennätysmäärä onnistumisia, joista suurin on varmasti Suomen maajoukkueen voittama MM-kultamitali lokakuulta.

Ensi vuonna menestystä voidaan odottaa kuitenkin entistä enemmän, sillä e-urheilun tulevaisuus suomalaisittain näyttää todella valisalta. Muutoksia nähdään tänä vuonna kokoonpanojen ohella myös organisaatioissa ja Suomen elektronisen urheilun liitossa.

SEULin puheenjohtajaksi siirtyy liiton nykyinen varapuheenjohtaja Joonas Kapiainen. Häneltä ja osittain muuttuneelta hallitukselta toivon radikaalimpia muutoksia, jotta liitto olisi entistä vahvemmin esillä kotimaisessa yhteisössä.

Liiton lisäksi muutoksia ovat perinteiseen tapaan tehneet myös esimerkiksi kotimaan ykkösnimet Counter-Striken parissa.

CS-joukkue LGR suuntaa ensi vuodelle yhden pelaajan muutoksella, kun Jesse "zehN" Linjala korvaa kokoonpanosta valmentajaksi siirtyvän Slaava "Twista" Räsäsen. Mikäli Räsänen tulee toimimaan joukkueen kokopäiväisenä valmentajana ja matkaamaan joukkueen mukana turnauksiin, niin LGR:n voidaan odottaa tavoittelevan Major-kisapaikkaa kovemmin kuin koskaan.

Suomen ykkösorganisaatio ENCE eSports on myös tekemässä suuria muutoksia: Nykyisen Counter-Strike-joukkueen tulevaisuus on vielä auki, mutta organisaatio on vahvistanut kuitenkin jatkavansa pelin parissa.

ENCE on myös hiljattain kertonut laajentavansa keväällä julkaistuun Overwatchiin, jossa organisaation tulevan joukkueen rakentamisesta ja valmentamisesta vastaa entinen StarCraft-ammattilainen Samuli "elfi" Sihvonen.

Yksi ensi vuoden ykkösjutuista on jääkiekkoseura HIFK:n oman e-urheilujoukkueen Helsinki REDSin menestys. Overwatchia pelaava joukkue kasvatti kertaheitolla pelin suosiota myös Suomessa, enkä ihmettelisi vaikka pelin ensimmäinen iso turnaus järjestettäisiin ensi vuonna: Finaalipari Helsinki REDS - ENCE kuulostaa omaan korvaan todella hyvältä!

Helsinki REDS Overwatch-joukkue
Marraskuussa esitelty Helsinki REDS -joukkue on yksi vuoden seuratuimmista joukkueista. Helsinki REDS Overwatch-joukkue Kuva: Helsinki REDS kilpapelaaminen

Kaikkien aikojen suomalaismenestystä nähtiin tänä vuonna Dota 2:n parissa, jossa Jesse "JerAx" Vainikka ja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen nappasivat useamman mitalisijan ja turnausvoiton. Tällä hetkellä OG-joukkueessa pelaava Vainikka kisaa juuri nyt Bostonissa vuoden viimeisessä suuressa turnauksessa, kun taas Urpalainen katsoo pelejä kotisohvalta.

Vuoden suomalaispelaajana juuri palkitun Urpalaisen voidaan kuitenkin odottaa ensi vuonna tavoittelevan jälleen mitaleita samaan malliin kuin keväällä, sillä Liquidin kokoonpano ei ole missään nimessä huono. Joukkueella on potentiaalia vaikka kuinka kisata maailman eliittiä vastaan kovimmissa turnauksissa, ja Liquidin nykytilannetta voisikin kuvailla seuraavasti: Vaikeuksien kautta voittoon.

Maalis-huhtikuussa lukionsa päättävä ENCEn StarCraft II -pelaaja Joona "Serral" Sotala tulee pelaamaan yli puolet vuodesta täysipäiväisenä ammattilaisena, jonka myötä myös häneltä voidaan odottaa heti kevään jälkeen jopa uran kovimpia tuloksia.

Suosituimpien e-urheilupelien lisäksi myös pienemmissä peleissä ovat suomalaiset hyvissä lähtöasemissa ensi vuotta ajatellen.

Esimerkiksi ajosimulaattoriyhteisön kaikkien aikojen suurin kisa, miljoonan dollarin Formula E: Road To Las Vegas, ajetaan vähintään kahden suomalaiskuljettajan voimin tammikuussa Las Vegasissa, kun Olli Pahkala ja Greger Huttu ovat varmistaneet paikkansa tapahtumaan.

Rainbow Six: Siege -pelissä suomalainen GiFu-joukkue on yksi maailman parhaimmista, ja tasaiset suoritukset tänä vuonna poikivat joukkueelle paikan helmikuussa Kanadassa pelattavaan jättiturnaukseen, 100 000 dollarin The Six Invitationaliin.

Seuraavien muutamien viikkojen aikana kuullaan vielä varmasti useampi kiinnostava uutinen liittyen suomalaispelaajiin ja joukkueisiin, mutta uskaltaisin jo nyt väittää, että koskaan ei olla Suomessa lähdetty yhtä hyvistä asetelmista ensi vuodelle kuin nyt.

Muokattu: 7.12. klo 11:26 - Lisätty kappale koskien Joona Sotalaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua