Hyppää pääsisältöön

Merirosvodraama kohtaa Amazing Racen – tätä on luvassa, kun Ylen suurtuotanto Heroes of the Baltic Sea alkaa

Mitä saadaan, kun yhdistetään historiallinen merirosvodraama realityyn, lisätään soppaan kaksi taiteellista ohjaajaa, Suomen eturivin näyttelijät, neljä nuorta ja konsolipelien logiikka?

Heroes of the Baltic Sea saa ensiesityksensä 26. joulukuuta.

Tapaninpäivänä ensiesityksensä saa Ylen suursatsaus, sarja joka lupaa olla jotain ihan uutta.

Kysessä on mahtipontisesti nimetty Heroes of the Baltic Sea, joka sekoittaa iloisesti keskenään 1400-luvulle sijoittuvan tositapahtumiin perustuvan draaman ja nykyajassa kuvatun realityn.

Homman juoni etenee näin: Vuonna 1468 Itämerellä haaksirikkoutuu purjelaiva, jonka mukana mereen uppoaa laivan miehistö ja arvokas kultalasti. Laivalla matkustaneen Raaseporin linnanherran pojan Axel Tottin kohtalo on jäänyt meidän päiviimme saakka mysteeriksi, eikä aarrettakaan ole vuosisatojen kuluessa löydetty. Kesällä 2016 neljä nuorta pestataan selvittämään niin Axelin kuin aarteenkin kohtalo.

Kuulostaako sekavalta?

Ehkä, jos ajattelee perinteistä televisiota, mutta ei, jos ajattelee monien konsoli- ja tietokonepelien logiikkaa – kuten sarjan tuotantotiimi itse asiassa on ajatellutkin. Seikkailurealityn neljä nuorta ovat pelaajia, jotka selvittävät tehtäviä ja niiden myötä tarina ratkeaa draamassa pala palalta.

- Realityssä ei ole pitkään aikaan tapahtunut oikein mitään uutta tarinankerronnassa tai visuaalisuudessa. Tämä sarja vie kerrontaa paljon enemmän pelien maailmaan, pohtii Tommi Hakko, joka on yhdessä tuottaja Riikka Takilan kanssa kehittänyt ohjelmaidean Ylellä.

Isot nimet ja isot panostukset

Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen ovat Itämeren merirosvoja.

Ohjaaja AJ Annila vastaa sarjan draama-osuudesta. Siitä ei tähtinimiä puutu: Merirosvoina eli pääpahiksina näyttelevät Ville Virtanen ja Minttu Mustakallio, Axelin rooleissa nähdään Oliver Österberg ja ruotsalaisvahvistus Christian Arnold ja muissa rooleissa Tommi Korpela, Linda Zilliacus, Sampo Sarkola ja Jorma Tommila.

Nuorelle yleisölle tarkoitettuun sarjaan oli helppo löytää tekijöitä, ohjaaja kertoo:

- Kun rupesin soittamaan näyttelijöille, joita halusin tähän, pitchasin sen: Hei haluatko tehdä merirosvoseikkailun? Ja kaikki sano, et joo, haluan.

Annila asetti sarjan laatuvaatimukset alusta asti hyvin korkealle: jos kerran tehdään, niin tehdään sitten kunnolla. Heroes of the Baltic Sea onkin vuosiin suurin panostus nuortenohjelmissa. Sarjaa on kuvattu Suomessa, Virossa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomen mittakaavassa siinä tullaan näkemään ennennäkemättömiä stuntteja, kuten hyppyjä kallion kielekkeiltä ja helikopterista mereen. Yhtä kohtausta varten Ylen studioille rakennettiin erillinen 360 astetta pyörivä hyttilavaste.

- Kerrankin sai tehdä vain elokuvan kulminaatiopisteet! Reality antaa kaiken tarvittavan informaation, ja me voitiin keskittyä hienoihin kohtauksiin, Annila sanoo.

Katsoja on pelin viides pelaaja

Sarjan toisen puolen, seikkailun, on ohjannut Tuukka Temonen. Hän oli saanut vihiä tekeillä olevasta merirosvosarjast ja omien sanojensa mukaan kerjäsi Ylen Hakolta ja Takilalta mahdollisuutta päästä jollain tavalla mukaan. Se kannatti.

Kun nuoret hyppäävät helikopterista (kyllä), Temonen hyppäsi mukana.

Tosielämän seikkailussa Axelin perässä juoksee neljä nuorta, jotka valittiin yli viidensadan 12–15-vuotiaan hakijan joukosta keväällä 2016. Temonen juoksi kuvausten ajan viidentenä pelaajana mukana. Kun nuoret hyppäävät helikopterista (kyllä), Temonen hyppäsi mukana. Osuudet on kuvattu first person view -tyyliin Temosen kypärään kiinnitetyllä kameralla.

- Se tulee pelimaailmasta: Haluttiin tarjota katsojalle myös se seikkailu, eli käytännössä kamera ja katsoja on yksi seikkailija lisää.

Nuorilla pelaajilla, Santeri Koskisella, Netta Pihlasella, Julia von Lerberillä ja Vilho Leskelällä, ei todellisuudessa ollut aavistustakaan siitä, mihin seikkailu – tai kuvaukset – heidät seuraavaksi vie. Tuotantotiimi ei juuri kertonut nelikolle etukäteen, mitä tuleman pitää.

– [Sen takia] reality on ehkä vähän väärä termi. Enemmän kyseessä on improvisoitu seikkailu, jonka nuoret menevät läpi, Temonen itse pohtii.

Itämeren nuoret sankarit ja ohjaaja Temonen valmiina helikopteristunttiin. // Kuva: Yle

Jotain uutta, erilaista ja kotimaista nähdään siis Yle Areenassa 26. joulukuuta ja Yle TV2:ssa 26.-28.12. klo 20. Katso Heroes of the Baltic Sea -traileri:

Lue lisää:

Ylen suurtuotanto Heroes of the Baltic Sea on aarrelaivaseikkailu draaman ja realityn ristiaallokossa

Yle Areena